Ichiro Kubota bol donedávna hlavný šéfkuchár Umu, považovanej za jednu z najlepších japonských reštaurácií Londýna. Je držiteľom mnohých prestížnych gastronomických ocenenení, vrátane michelinskej hviezdy, ktorú pre Umu získal už štyri mesiace po otvorení. Aby maximalizoval autenticitu svojho varenia, nechal si do Umu dovážať okrem mnohých špeciálnych ingrediencií dokonca aj japonskú vodu. Pred pár dňami sa I. Kubota objavil na Slovensku, aby vytvoril špeciálne menu pre jednu z bratislavských panázijských reštaurácií. Pri tej príležitosti nám porozprával napríklad aj o tom, prečo nemôže vzdať svoju osudovú misiu, aj keď to vyzerá, že je vlastne márna.
Aj váš otec bol šéfkuchár, viedol známu kjótsku reštauráciu. Mali ste odmalička prístup do kuchyne?
Otec ma učil variť od útleho detstva, nie profesionálne, ale len tak, ako otec syna. Kuchyňa bola vlastne moje ihrisko. Každý deň som tam hneď po škole utekal a hral som sa, skúmal som potraviny a čo sa s nimi dá robiť.