Utorok, 14. júl, 2020 | Meniny má KamilKrížovkyKrížovky
 

Sladký otáznik

 

Bodka za obedom, večerou, recepciou – takto vzletne vravíme o dezerte. V našich stredoeurópskych končinách sa totiž už dávno traduje zakončenie stolovania chutnou sladkosťou.

Vo Viedni kaiserschmarrn, v Pešti doboška, v Prahe slivkové guľky, v Prešporku štrúdľa. Alebo desiatky iných zákuskov, pien, pudingov, nadýchaných ovocných múčnikov či krémov. Dokonca sa v breviároch spoločenskej etikety písavalo, že pred sladkou bodkou netreba ani vyplytvať všetku chválu. Treba si ju nechať až na zákusok – zlatý klinec prestretého stola. Dnes patrí kapitola dezertov k najmenej „ohmatanej“ časti jedálnych lístkov. Dôvodom nie je len priúzky sortiment a nedostatok času na klasické stolovanie, ale aj „umelosť“ dezertov. Keby sme dnešný, na Slovensku milovaný krémeš alebo veterník rozmenili na drobné, tak popíšeme papier chemickými vzorcami. Náhrady, prísady, stabilizátory, dochucovadlá, práškové zmesi – ako keby sa zákusky vôbec nerodili z prirodzených surovín. Maslo, šľahačku, mascarpone (a nie margarín) alebo čerstvé ovocie niektoré výrobne ešte ani nevideli. Aby stuhol, aby zvláčnel, aby dlho prežil, aby nestál veľa, aby doďaleka voňal, aby sa dobre krájal. Bodka sa zmenila na otáznik. Nie je to však len vina cukrárov, že čelia nezmyselným tlakom na cenu, logistiku a trvanlivosť. „Cukrárčina je vlastne výkladná skriňa gastronómie. A dezerty by mali byť tou povestnou čerešničkou na torte – poctivé, čerstvé,“ hovorí Nina Lovasová, marketingová riaditeľka spoločnosti Sharkam VIP catering (starajúcej sa aj o nórsku kráľovskú návštevu) o novom projekte Sharkam Patisserie. Ide v ňom o návrat k povestnej „starej dobrej“ slovenskej cukrárčine z tradičných surovín. Klienti ju testujú už od septembra, chuť je neporovnateľná. Na rozbehnutie projektu je totiž nevyhnutné, aby hostia na vlastnom jazýčku spoznali rozdiely medzi „umelou“ a poctivou cukrárčinou. Veď naozaj ide iba o bodku za jedlom, človek jej nezje veľa. Preto by výberom nemala hýbať cena, ale skôr pomer kvality a ceny.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4GBF na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M4GBF na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie z ekonomiky

Inzercia - Tlačové správy

  1. Viete, ako vzniká kvalitná šálka espressa?
  2. Získajte EKO čistiace prostriedky od slovenského výrobcu zdarma
  3. Ako na výmenu starej klímy za novú? Ekologicky aj ekonomicky
  4. Ako zvýšiť testosterón? Najlepší doplnok výživy pre mužov
  5. Kuba má obrovský potenciál na výnimočné výnosy.
  6. Kaufland môže vašim školákom venovať čerstvé ovocie a zeleninu
  7. Vylievate kuchynský olej do záchoda? Zvyšujete si tým účty
  8. Dostaňte svoj regionálny produkt na pulty obchodného reťazca
  9. Pracujem, zarábam a čo ďalej?
  10. Turistický sprievodca: Cestujeme na obľúbenú Malorku
  1. Kuba má obrovský potenciál na výnimočné výnosy.
  2. Ako zvýšiť testosterón? Najlepší doplnok výživy pre mužov
  3. Kaufland môže vašim školákom venovať čerstvé ovocie a zeleninu
  4. Podpora malých výrobcov ako sú Vlčie sirupy pomáha ľuďom
  5. YZOP: Nové kníhkupectvo pre náročných
  6. Získajte EKO čistiace prostriedky od slovenského výrobcu zdarma
  7. Ako na výmenu starej klímy za novú? Ekologicky aj ekonomicky
  8. Pracujem, zarábam a čo ďalej?
  9. Vylievate kuchynský olej do záchoda? Zvyšujete si tým účty
  10. Dostaňte svoj regionálny produkt na pulty obchodného reťazca
  1. Ázii dali košom. Tieto bicykle sa celé vyrábajú na Slovensku 50 531
  2. Neriskujte zahraničie. Spoznajte neobjavené krásy Slovenska 17 693
  3. Za päť rokov chce mať päť reštaurácií 12 431
  4. Kedysi ovocie chutilo inak. Rozmanitosť sa zachovala na dedinách 11 716
  5. Samsung „zdivočel“. Za nákup ponúka späť až 2 tisícky 11 617
  6. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 10 848
  7. Zmenia sa Vysoké Tatry na lunapark? 10 756
  8. Turistický sprievodca: Cestujeme na obľúbenú Malorku 10 099
  9. Vylievate kuchynský olej do záchoda? Zvyšujete si tým účty 9 707
  10. 15 miest v Grécku, na ktoré sú domáci najpyšnejší 9 398
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Vysoké Tatry.
Dobré ráno

Dobré ráno: Dovolenkárov bude vláda sledovať cez mobil

Do zoznamu menej rizikových krajín pribudne Británia.

Podcast Dobré Ráno.
Zariadenie na pestovanie legálneho medicínskeho konope.
Komentár Ondreja Podstupku

Stupnica utrpenia

Koľko prenajímateľov znesie neznesiteľnú bolesť digitálneho bytia?

Ondrej Podstupka