Kde dostať najlepšie čokoládové pralinky? Kde sa vyrobí a kde sa zje najviac čokolády? Portál Tourism.review.com zostavil rebríček krajín a miest, ktoré lákajú turistov aj čokoládou. V Belgicku je tucet fabrík na čokoládu, ktoré vyprodukujú 172-tisíc ton čokolády, šestnásť múzeí čokolády a vyše tisícdvesto obchodov – doslova v každej dedinke možno kúpiť luxusné pralinky. Ani nie tak špičková čokoláda, ale pralinky s množstvom originálnych náplní, chutí a príchutí sú belgickou špecialitou. Pralinky vyrábajú aj vo Švajčiarsku a chvália sa, že ich najlepšie a najdrahšie sú skutočným umeleckým dielom. Švajčiari sú najväčší milovníci čokolády – ročne každý zje v priemere 11,6 kilogramu. V Zürichu sú tri veľké čokoládovne – Sprüngli, Lindt a Teuscher a v Berne Toblerone. Ich produkcia je na každom kroku. Najsprávnejšou adresou s najväčším výberom pre čokoholikov je v Zürichu námestie Paradeplatz a tam Confiserie Sprüngli, so sladkosťami, s ktorými prišiel na svet ešte v roku 1836 David Sprüngli so synom.
Kto sa chce naučiť, ako sa pripravujú čokoládové dezerty, musí zaplatiť 755 eur alebo tisíc dolárov. Toľko stojí trojdňový kurz v École du Grand Chocolat pri najlepšej francúzskej čokoládovni Valrhona v Tain L‘Hermitage, malom vinárskom mestečku neďaleko Lyonu. Za najlepšou čokoládou v Španielsku treba ísť do „chocolate city“ La Villajoyosa, kde sídli firma Valor. Tá začala dovážať čokoládové bôby ešte v 18. storočí z Ekvádoru a Venezuely. Najznámejší obchod s jej výrobkami je pri mori v Alicante, kde si možno objednať ľadové čokoládové drinky alebo miestnu špecialitu, šálku horúcej čokolády, do ktorej sa namáčajú sladké koláčiky. Americkým hlavným mestom čokolády je San Francisco a tamojšia značka Ghirandelli je rovnakou ikonou mesta ako stará električka. Šesť dní v týždni si môže záujemca prezrieť výrobu. Bezplatne. Producentovi to zaplatí v sladkom obchodíku.