Utorok, 14. júl, 2020 | Meniny má KamilKrížovkyKrížovky

Od rána s pohárikom sektu

Enologička Ingrid Vajcziková nechodí do roboty popíjať, ale degustovať

Ráno o piatej ju budí najmladší syn. Prebalí ho, nakŕmi a pomazná sa. Nasleduje dvadsaťpäť kilometrov za volantom a na pracovnom stole ju už čaká fľaša sektu. A cez deň ešte niekoľko ďalších. Okrem nich aj Karpatské brandy špeciál. Podvečer sadne do auta a ešte nikdy nezafarbila policajtom trubičku. Ingrid Vajcziková, hlavná enologička spoločnosti Hubert J. E., nechodí do roboty popíjať, ale okrem iných povinností aj degustovať.

SkryťVypnúť reklamu

Nesúhlasí s kolegami, ktorí tvrdia, že nápoj treba prehltnúť, lebo inak necítiť perzistenciu, správnosť chuti sektu na koreni jazyka. Vraj sa to dá naučiť aj iným spôsobom, len to chce cvik. Ona Hubert hodnotí v ústach, na jazyku, potom pár kvapiek nápoja decentne „odloží“ do pohára, ktorý stojí bokom a ústa pomaly vypláchne vodou. Nie je to ženská tvrdohlavosť, ale presvedčenie, že sekt stačí vyhodnotiť aj takto. „Správny degustátor nemôže mať ani 0,3 promile, pretože potom stráca schopnosť kvalifikovane hodnotiť chuťové vlastnosti nápoja,“ hovorí.

Pracovný deň sa začína i končí degustáciami, kupážna komisia ráno prejde celú produkciu, ktorá sa ide plniť do fliaš, aj vína, ktoré na fľašovanie ešte len pripravujú. Preverujú aj mušty a vína, ktoré sa kupujú, aby z nich v Seredi vyrobili sekty. Hodnotí sa v komisii a každá šarža v dlhom procese výroby od muštu k sektu prejde ich degustáciou viackrát. Tá posledná je pred balením do kartónových škatúľ. Aj odtiaľ vytiahnu ešte dáku fľašu. „Denne z troch liniek schádza najmenej štyridsaťtisíc fliaš a ak degustáciou zistíme odchýlku, linka sa zastaví, lebo ku konzumentovi môže ísť len kvalitný sekt, so správnou vôňou a chuťou,“ dodáva a tvrdí, že problémov je minimálne.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4GEX na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M4GEX na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie z ekonomiky

Inzercia - Tlačové správy

  1. Viete, ako vzniká kvalitná šálka espressa?
  2. Ako na výmenu starej klímy za novú? Ekologicky aj ekonomicky
  3. Kuba má obrovský potenciál na výnimočné výnosy
  4. Ako zvýšiť testosterón? Najlepší doplnok výživy pre mužov
  5. Kaufland môže vašim školákom venovať čerstvé ovocie a zeleninu
  6. Podpora malého výrobcu ako Vlčie sirupy pomáha aj regiónu
  7. Získajte EKO čistiace prostriedky od slovenského výrobcu zdarma
  8. Pracujem, zarábam a čo ďalej?
  9. Dostaňte svoj regionálny produkt na pulty obchodného reťazca
  10. Vylievate kuchynský olej do záchoda? Zvyšujete si tým účty
  1. 30 rokov po...
  2. Kuba má obrovský potenciál na výnimočné výnosy
  3. Ako zvýšiť testosterón? Najlepší doplnok výživy pre mužov
  4. Kaufland môže vašim školákom venovať čerstvé ovocie a zeleninu
  5. Podpora malého výrobcu ako Vlčie sirupy pomáha aj regiónu
  6. Dopravca, ktorý dáva priestor prírode
  7. YZOP: Nové kníhkupectvo pre náročných
  8. Získajte EKO čistiace prostriedky od slovenského výrobcu zdarma
  9. Ako na výmenu starej klímy za novú? Ekologicky aj ekonomicky
  10. Pracujem, zarábam a čo ďalej?
  1. Ázii dali košom. Tieto bicykle sa celé vyrábajú na Slovensku 23 109
  2. Neriskujte zahraničie. Spoznajte neobjavené krásy Slovenska 18 519
  3. Za päť rokov chce mať päť reštaurácií 11 819
  4. Vylievate kuchynský olej do záchoda? Zvyšujete si tým účty 11 805
  5. Samsung „zdivočel“. Za nákup ponúka späť až 2 tisícky 11 639
  6. Kedysi ovocie chutilo inak. Rozmanitosť sa zachovala na dedinách 11 276
  7. Turistický sprievodca: Cestujeme na obľúbenú Malorku 10 916
  8. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 10 447
  9. Zmenia sa Vysoké Tatry na lunapark? 10 265
  10. Krížovkársky magazín Lišiak opäť v denníku SME 9 280
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Gröhling nemá dobré riešenie

Na volanie po čistote môže nakoniec doplatiť SaS.

Peter Tkačenko
CYNICKÁ OBLUDA

S Igorom nevybabreš

Vláda bude dostávať údaje od operátorov, aby pod hrozbou pokuty kontrolovala ľudí vracajúcich sa zo zahraničia.

PÍŠE IVAN MIKLOŠ

Historická zodpovednosť Igora Matoviča (píše Ivan Mikloš)

Reformy znamenajú zmeny a tých sa ľudia boja.

Zľava v popredí minister hospodárstva, prvý podpredseda vlády pre ekonomiku Richard Sulík (SaS), podpredseda vlády a minister financií Eduard Heger (OĽaNO), premiér Igor Matovič (OĽaNO), v pozadí vľavo minister školstva Branislav Gröhling (SaS) a vpravo minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) počas zasadnutia vlády SR.

Neprehliadnite tiež

Patril medzi najlepšie hotely. Dnes chátra a núkajú ho so zľavou

Chateau Mignon sa opäť pokúsia predať v aukcii.

Komentár Branislava Benčata

Tatranský vkus a hnus

Najnavštevovanejšia atrakcia je skanzenom ruín.

PÍŠE IVAN MIKLOŠ

Historická zodpovednosť Igora Matoviča (píše Ivan Mikloš)

Reformy znamenajú zmeny a tých sa ľudia boja.