Piatok, 23. apríl, 2021 | Meniny má VojtechKrížovkyKrížovky

Šéfkuchári by mali byť spolumajiteľmi

Dobrý šéfkuchár vie ušetriť dostatok peňazí

Majitelia sa čudujú, že im reštaurácie nevynášajú, a nemajú tušenia, čo sa v nich vlastne deje.

Určite sa vám už niekedy stalo, že ste prišli do super zariadenej dizajnovej reštau- rácie, doslova z nej kričalo, koľko do nej majitelia investovali a potom ste zažili sklamanie. Menu a kvalita jedla na vás zanechali horší dojem ako celá tá paráda dookola. Kde sa stala chyba? Odpoveď je pomerne jednoduchá. Majitelia, ktorí, ako je na Slovensku zvykom, väčšinou nie sú z gastrobiznisu, považovali investíciu do zariadenia podniku za dôležitejšiu ako investíciu do ľudí, ktorí v reštaurácii pracujú. Pritom každý, kto sa v tomto biznise pohybuje, vie, že každý podnik je taký, akí sú ľudia, ktorí ho riadia a pracujú v ňom. U nás je však, žiaľ, zatiaľ skôr zvykom výber ľudí podceňovať. Poznám pár príkladov, keď nádejní majitelia reštaurácií investovali veľké peniaze do zariadenia a vybavenia, ale šéfkuchára im odporučil známy známeho, ktorého pozná zase jeho známy, bez referencií, bez toho, že by uňho niekedy jedli. Potom to vyzerá tak, že podnik nemá koncept, kvalita jedla je kolísavá, v kuchyni majú zbytočné zariadenia za státisíce korún, ktoré nikto nepoužíva, alebo, naopak, v podniku, ktorý má kapacitu dvesto stoličiek, je kuchyňa štyrikrát štyri metre. Alebo sa majiteľ čuduje, že podnik nevynáša, a nemá tušenie, čo sa v ňom deje, keď všetci na ňom profitujú okrem neho. Čo môže reštaurácii a jej majiteľovi priniesť skúsený a rozhľadený šéfkuchár a prečo sa neoplatí na týchto ľuďoch šetriť? V prvom rade mu dokáže zarábať peniaze. Rovnica je tu jasná a jednoduchá – dobrý šéfkuchár musí priniesť majiteľovi viac peňazí, ako doň on investuje. Mal by byť v podniku od začiatku, ešte než sa začne zariaďovať kuchyňa. Skúsenému šéfkuchárovi jeho stavovská hrdosť nedovolí, aby sa pri jej zariaďovaní plytvalo peniazmi – aj keď to nie sú jeho financie. Zariaďoval som niekoľko kuchýň a v slovenských korunách som dokázal ušetriť oproti pôvodným predstavám majiteľov aj milión korún, čo pri šesť- až sedemmiliónovom zariadení nebolo málo. Skúsený kuchár totiž podľa zamerania kuchyne vie, čo v nej bude potrebovať a čo nie. To isté sa dá povedať o každodennej prevádzke. Efektívne využívanie surovín a minimalizovanie odpadu je v mnohých kuchyniach ešte stále veľká neznáma. V zahraničí je bežné, že keď vzniká nová reštaurácia, tak ju spolu robia investor, ktorý dá do nej peniaze, a šéfkuchár, ktorý dá svoje know-how. To je jeho vstupnou investíciou a stáva sa tak spoločníkom. Výhodou pre investora je, že má v podniku človeka na svojom mieste, ktorý je motivovaný, aby fungoval čo najlepšie. U nás sú, žiaľ, vedomosti a skúsenosti podceňovanou veličinou, väčšina ľudí má predstavu, že sú zadarmo a nič nestoja. Na druhej strane je aj vecou šéfkuchárov, že ich prácu si majitelia podnikov vážia nedostatočne. Mnohým z nich chýba hrdosť na to, čo robia, nevedia sa postaviť za svoju robotu. Vykonajú automaticky to, čo chce majiteľ, aj keď vedia, že jeho rozhodnutia nie sú správne. Tak- isto sa stretávam s tým, že nemajú chuť prevziať zodpovednosť – všetci chcú byť zástupcami šéfkuchára, ale je veľmi málo tých, ktorí chcú šéfovať a niesť zodpovednosť. Radšej sa uspokoja s nižšou funkciou i platom. Ambicióznosť je vlastnosť, ktorá tu mnohým ľuďom v gastrobiznise chýba.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4GG5 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M4GG5 na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie z ekonomiky

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dodávame len preverené riešenia, hovorí šéf ABRA Software
  2. Chceli by ste televízor alebo práčku k nákupu ako bonus?
  3. Niečo pečie: Junior pripravuje novú kuchársku show
  4. Seychely: Pláže, korytnačky aj unikátny prales
  5. Rovnaká, a predsa iná - Zelená energia od SSE
  6. Luxusné dovolenky s osobným komorníkom už aj u nás
  7. Čo pomáha zdravotníkom? Týchto šesť vecí ich drží nad vodou
  8. 5 dôvodov, prečo si kupovať slovenskú zeleninu. Poznáte všetky?
  9. Niké Športovkyňa mesiaca si vybrala na podporu lyžiarske talenty
  10. Prečo McDonald's podniká kroky k udržateľným riešeniam?
  1. Zlepšite svoje zdravie s novou sériou GPS hodiniek Garmin Venu 2
  2. HYZA uvádza na trh nový produktový rad Sous-vide
  3. ARÓNIA a RAKYTNÍK najsilnejšia prírodná prevencia proti korone
  4. ARÓNIA a RAKYTNÍK najsilnejšia prírodná prevencia proti korone
  5. Na Slovensko prichádza prvý ekologický kamión na čistú bionaftu
  6. Seychely: Pláže, korytnačky aj unikátny prales
  7. Niečo pečie: Junior pripravuje novú kuchársku show
  8. Svoj Dom snov nájdete pri OC Cassovia už tento víkend
  9. 7 najčastejších chýb pri zateplení fasády
  10. Riaditeľ Kositu: Odpad vyriešia technológie, skládky končia
  1. Desať obľúbených miest Slovákov na letnú dovolenku v Chorvátsku 20 573
  2. Telefóny čaká zásadná zmena. Z dnešných nezostane takmer nič 11 709
  3. Čo pomáha zdravotníkom? Týchto šesť vecí ich drží nad vodou 11 361
  4. 5 dôvodov, prečo si kupovať slovenskú zeleninu. Poznáte všetky? 11 065
  5. Prihláste sa na odber nových newslettrov od SME 7 000
  6. Slovákom hrozia malé dôchodky. V čom je problém? 6 933
  7. Zo žraloka rybka. Ako sa rozpadlo impérium Maria Hoffmanna? 6 775
  8. Volkswagen Touareg: Prvá liga za slušné peniaze 6 524
  9. Plánujete dovolenku na leto? Toto sú najkrajšie pláže Turecka 6 371
  10. Krvou a železom: Ako Bismarck pred 150 rokmi zjednotil Nemecko 6 359
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 378-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 11 357 obetí.

7 h
Premiér Eduard Heger, minister obrany Jaroslav Naď a minister zahraničných vecí Ivan Korčok prichádzajú na tlačovú konferenciu, na ktorej oznámili vyhostenie troch ruských diplomatov.

Penkov oficiálne pôsobil ako vrchný obranný pridelenec ruskej armády.

3 h