Piatok, 18. september, 2020 | Meniny má EugéniaKrížovkyKrížovky

Šéfkuchári by mali byť spolumajiteľmi

Dobrý šéfkuchár vie ušetriť dostatok peňazí

Majitelia sa čudujú, že im reštaurácie nevynášajú, a nemajú tušenia, čo sa v nich vlastne deje.

Určite sa vám už niekedy stalo, že ste prišli do super zariadenej dizajnovej reštau- rácie, doslova z nej kričalo, koľko do nej majitelia investovali a potom ste zažili sklamanie. Menu a kvalita jedla na vás zanechali horší dojem ako celá tá paráda dookola. Kde sa stala chyba? Odpoveď je pomerne jednoduchá. Majitelia, ktorí, ako je na Slovensku zvykom, väčšinou nie sú z gastrobiznisu, považovali investíciu do zariadenia podniku za dôležitejšiu ako investíciu do ľudí, ktorí v reštaurácii pracujú. Pritom každý, kto sa v tomto biznise pohybuje, vie, že každý podnik je taký, akí sú ľudia, ktorí ho riadia a pracujú v ňom. U nás je však, žiaľ, zatiaľ skôr zvykom výber ľudí podceňovať. Poznám pár príkladov, keď nádejní majitelia reštaurácií investovali veľké peniaze do zariadenia a vybavenia, ale šéfkuchára im odporučil známy známeho, ktorého pozná zase jeho známy, bez referencií, bez toho, že by uňho niekedy jedli. Potom to vyzerá tak, že podnik nemá koncept, kvalita jedla je kolísavá, v kuchyni majú zbytočné zariadenia za státisíce korún, ktoré nikto nepoužíva, alebo, naopak, v podniku, ktorý má kapacitu dvesto stoličiek, je kuchyňa štyrikrát štyri metre. Alebo sa majiteľ čuduje, že podnik nevynáša, a nemá tušenie, čo sa v ňom deje, keď všetci na ňom profitujú okrem neho. Čo môže reštaurácii a jej majiteľovi priniesť skúsený a rozhľadený šéfkuchár a prečo sa neoplatí na týchto ľuďoch šetriť? V prvom rade mu dokáže zarábať peniaze. Rovnica je tu jasná a jednoduchá – dobrý šéfkuchár musí priniesť majiteľovi viac peňazí, ako doň on investuje. Mal by byť v podniku od začiatku, ešte než sa začne zariaďovať kuchyňa. Skúsenému šéfkuchárovi jeho stavovská hrdosť nedovolí, aby sa pri jej zariaďovaní plytvalo peniazmi – aj keď to nie sú jeho financie. Zariaďoval som niekoľko kuchýň a v slovenských korunách som dokázal ušetriť oproti pôvodným predstavám majiteľov aj milión korún, čo pri šesť- až sedemmiliónovom zariadení nebolo málo. Skúsený kuchár totiž podľa zamerania kuchyne vie, čo v nej bude potrebovať a čo nie. To isté sa dá povedať o každodennej prevádzke. Efektívne využívanie surovín a minimalizovanie odpadu je v mnohých kuchyniach ešte stále veľká neznáma. V zahraničí je bežné, že keď vzniká nová reštaurácia, tak ju spolu robia investor, ktorý dá do nej peniaze, a šéfkuchár, ktorý dá svoje know-how. To je jeho vstupnou investíciou a stáva sa tak spoločníkom. Výhodou pre investora je, že má v podniku človeka na svojom mieste, ktorý je motivovaný, aby fungoval čo najlepšie. U nás sú, žiaľ, vedomosti a skúsenosti podceňovanou veličinou, väčšina ľudí má predstavu, že sú zadarmo a nič nestoja. Na druhej strane je aj vecou šéfkuchárov, že ich prácu si majitelia podnikov vážia nedostatočne. Mnohým z nich chýba hrdosť na to, čo robia, nevedia sa postaviť za svoju robotu. Vykonajú automaticky to, čo chce majiteľ, aj keď vedia, že jeho rozhodnutia nie sú správne. Tak- isto sa stretávam s tým, že nemajú chuť prevziať zodpovednosť – všetci chcú byť zástupcami šéfkuchára, ale je veľmi málo tých, ktorí chcú šéfovať a niesť zodpovednosť. Radšej sa uspokoja s nižšou funkciou i platom. Ambicióznosť je vlastnosť, ktorá tu mnohým ľuďom v gastrobiznise chýba.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4GG5 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M4GG5 na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie z ekonomiky

Inzercia - Tlačové správy

  1. Osud našich riek máme vo svojich rukách, nenechajme to plávať
  2. Pomohli sme tým, ktorí pomáhali
  3. Blíži sa nová kríza, ktorej následky môžu byť omnoho väčšie
  4. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  5. Nadšenci behu darovali košickej ZOO viac ako 2000 EUR
  6. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % až do 8,25 %
  7. Čo ste nevedeli o jedle v Bratislave? Príbehy reštaurácií
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte
  9. Premení klimatická kríza Liptov na Podunajskú nížinu?
  10. Home (ale aj) Office
  1. Lákajú vás benefity poisťovní? Pri zmene si všímajte podmienky
  2. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  3. Osud našich riek máme vo svojich rukách, nenechajme to plávať
  4. Nadšenci behu darovali košickej ZOO viac ako 2000 EUR
  5. Pomohli sme tým, ktorí pomáhali
  6. Cenovo dostupná autokamera Mio a pritom sa skvelými funkciami
  7. Nová služba v Prešove – celoročný bezplatný zber elektroodpadu
  8. Prečo sa kanalizácia v našich mestách upcháva, keď prší?
  9. MetLife je jednou z najsilnejších poisťovní
  10. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % až do 8,25 %
  1. Blíži sa nová kríza, ktorej následky môžu byť omnoho väčšie 35 411
  2. Čo ste nevedeli o jedle v Bratislave? Príbehy reštaurácií 27 832
  3. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 17 989
  4. Užite si čarovnú jeseň na horách: Tipy na výlety pre celú rodinu 16 839
  5. Unikátny zážitok na Muránskej planine. Uvíta vás tisícka sysľov 13 876
  6. 5 digitálnych vychytávok, ktoré vám uľahčia štúdium 12 329
  7. Zažite liečivú silu minerálnych vôd. Obľubovali ich aj králi 10 511
  8. Fantastická pomôcka pre deti – zábavný a náučný pracovný zošit 10 509
  9. Školský rozvrh s kalendárom prázdnin v denníku SME 10 111
  10. Edícia autorov denníka SME: Malá kniha o zvieratách 3 8 449
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Testovanie na koronavírus.
Ľudovít Makó.
Už bývalý tréner Slovana Ján Kozák mladší (vpravo) s generálnym riaditeľom klubu Ivanom Kmotríkom mladším.
Cynická obluda

Fico sa oženil lepšie

Matovič tvrdí, že netuší kam manželka investovala milióny eur. V tejto oblasti je medzi ním a Ficom už len jeden rozdiel.