Štvrtok, 28. január, 2021 | Meniny má AlfonzKrížovkyKrížovky
 

Sto podôb štrúdle

 

O štrúdli sa vo viacerých krajinách vraví ako o národnom dezerte. Sedmohradské kniežatá ju totiž ochutnali na cisárskej hostine a potom recept rozniesli do všetkých kútov habsburskej monarchie.

Tenučké cesto (takzvané phillo z múky, vody a oleja) sa vraj zrodilo v tureckom meste Gaziantep. Určite aj preto naprieč celou Áziou, Východom i Balkánom pripravujú podobné národné špeciality, aj keď v slanej verzii: burek, bourekas, pirog alebo böreg. V Byzantskej stredovekej ríši však piekli sladkú baklavu s medom, sirupom, orieškami, ružovou vodou, tvarohom či s granátovým jablkom a šľahačkou. Odtiaľ putovala ďalej a menila sa. Tak sa zrazu v strednej Európe ocitla štrúdľa z ťahaného cesta. V Maďarsku pod názvom „réteš“, v Chorvátsku ako štrudla alebo savijača, v Slovinsku strudelj a závitek, v Rumunsku ştrude, v Česku štrúdl alebo závin. Ale najstarší recept na der Strudel z roku 1696 ochraňuje viedenská mestská knižnica. Na rozdiel od podobných typov cesta sa v tej tunajšej používa okrem múky s vysokým obsahom gluténu aj voda, maslo a vajíčka. Plát sa položí na utierku, naplní a zvinie. Obľubujú ho aj veční dietári, lebo je to vraj také nič, čo iba drží plnku pohromade. A v Rakúsku vravia, že cesto nech je také tenké, že sa cezeň dá prečítať ľúbostný list.

SkryťVypnúť reklamu

Za tamojší najtypickejší sa považuje jablkový, tvarohový a višňový, na Slovensku by sme pridali aj orechový, škoricový, makový s hrozienkami či dokonca kapustový a bryndzový. A v tom je vlastne podstata štrúdľového fígľa – odlíšiť sa. Podľa manažérov reštaurácií sa domáci ani zahraniční hostia nevedia štrúdle dojesť. Ale každý obed zakončiť rovnakou štrúdľou?  Vo Wellness & Kongres hotel Kaskády v Sliači-Sielnici ju šéfkuchár Marek Karaka pripravuje v tekvicovej verzii, Patrik Lednár v Alizé restaurant & club si vymyslel vlastnú jablkovo-hrozienkovú s vínom a rumom, Andrej Bruna v cateringovom Sharkame servíruje kapustovú alebo hubovú štrúdľu ako prílohu k hlavnému jedlu, ale aj s teplými omáčkami.  

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4GJA na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M4GJA na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie z ekonomiky

Inzercia - Tlačové správy

  1. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  7. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  10. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  1. Neprekonaný VAM systém, ktorý zabráni krádeži vášho auta
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  4. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  5. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  6. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  7. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  8. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  9. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  10. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  1. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 19 642
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 19 520
  3. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 18 216
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 17 025
  5. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci 8 615
  6. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 7 699
  7. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 426
  8. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat 7 374
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 316
  10. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 6 899
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu