Všetci, ktorí predávajú alkohol, teda najmä majitelia barov a reštaurácií, majú od začiatku roka novú povinnosť. Každý deň robia podrobnú evidenciu fliaš s alkoholom. Denne zapisujú všetky liehoviny, ktoré predali či kúpili podľa čiarových kódov. Je veľmi pravdepodobné, že to nerobia všetci, lebo mnohí tento spôsob zvýšenia administratívy považujú za hlúposť a ignorujú riziko, že ich kontrola odhalí. Ak si podniky nevedú evidenciu liehovín na dennej báze, hrozí im podľa colného riaditeľstva pokuta od 67 eur.
Na stranu obchodníkov a reštaurácií sa postavilo ministerstvo hospodárstva. Z analýz vyplýva, že za byrokraciu spojenú s evidenciou alkoholu by obchodníci a krčmári platili zhruba 28 miliónov eur, čo je hodnota pracovných síl, ktoré by v podnikoch manuálne prepisovali čiarové kódy. Keby sa firmy rozhodli kúpiť si nový softvér a čítačky kódov, aby si prácu uľahčili, vyšlo by to jednu prevádzku zhruba na 2500 eur. Ministerstvo financií si od prísnejšej evidencie sľubuje vyšší príjem spotrebnej dane z liehu.