SME

Top hviezda svetovej kuchyne

Kuchár storočia Paul Bocuse stvoril novú kuchyňu a preslávil ju po celom svete

Ako informoval portál  Trendrestauracie.sk, francúzska kuchárska legenda Paul Bocuse bol v USA nedávno ocenený titulom Kuchár storočia, ktorý mu udelil Culinary Institute od America.Dnes 85-ročný P. Bocuse položil základy modernej francúzskej gastronómie a považuje sa za otca nouvelle cuisine. Titulom Kuchár storočia už raz P. Bocuse vyznamenaný bol a to v roku 1989 bedekrom Gault Millau. Je dokonca prvý šéfkuchár, ktorého socha má miesto v parížskom múzeu Grevin. Jeho život, o ktorom písal Profit v roku 2007, je prinajmenšom taký pestrý ako to, čo predkladá gurmánom na tanieri. Teraz ho ponúkame aj čitateľom eProfitu.

Kúpil dedovu reštauráciu

Reštaurácia P. Bocusea neleží v Paríži, ako by sa vzhľadom na jej slávu dalo očakávať. Hľadať ju treba na brehu rieky Saône, štyri kilometre severne od Lyonu, v jeho rodnom meste Collonges-au-Mont-d'Or.
Objekt, kde sa nachádza, bol pôvodne rodinným domom. Dnes ho zdobia nápadné tmavozelené steny, červené okenice, vyobrazenia galského kohúta i jedál a najmä obrovský nápis Paul Bocuse. Už niekoľko rokov je to cieľ ozajstných gurmánov. Vedia, že tam dokážu dokonale uspokojiť ich náročné chute, ale aj ostatné zmysly. Napokon, prezrádza to aj fakt, že nemilosrdní a nič neodpúšťajúci hodnotitelia ďalšieho prestížneho gastronomického bedekru Michelin, udelili podniku už v roku 1965 najvyšší rating, aký sa dá v Európe dosiahnuť – tri hviezdičky. A drží si ho už vyše štyridsať rokov.
Pravda, nestalo sa tak zo dňa deň. Bol to dlhý a neľahký proces, za ktorým stojí práve P. Bocuse. V roku 1961 to bola ešte dedinská kaviareň, ktorú sa rozhodol premeniť na uznávanú reštauráciu. Podarilo sa. Rok 1965 naplno zasvätili tomu, aby získala už spomínanú tretiu hviezdičku. Bolo to zároveň opätovné získavanie slávy pre meno Bocuse. Hoci v tejto rodine sa začala písať kuchárska história už v 17. storočí a remeslo sa tam dedí z otca na syna, prežila aj zlé roky. K takým patrí rok 1921. Vtedy starý otec P. Bocusea pre finančné problémy podnik na brehu rieky Saône predal. A tak, keď chcel P. Bocuse pridať do názvu svoje meno, musel ho znovu kúpiť.

Pri zrode nouvelle cuisine

SkryťVypnúť reklamu

Ďalší pilier slávy sa odvíja aj od značky nouvelle cuisine, pri ktorej zrode P. Bocuse stál. Tento termín prvý raz použili v novinovom článku v roku 1972. Symbolizuje menej bohatú a menej kalorickú stravu, než ponúka tradičná haute cuisine a dáva dôraz na čerstvosť a kvalitu surovín. Paul totiž odmietol používať ťažké smotanové a maslové omáčky a začal vymýšľať jednoduché recepty z čerstvých surovín, ktoré sa dajú nakúpiť na miestnom trhu a zdôrazniť ich prírodnú chuť i zloženie.
Za nové receptúry si nezískal len obdiv. Mnohí klienti po návšteve jeho reštaurácie ironicky tvrdili, že o čo menej našli na tanieri, o to viac sa objavilo na účte. P. Bocuse sa, samozrejme, bránil a tvrdil, že o to mu rozhodne nejde. A pravda je, že postupom rokov od toho, čo propagoval, čiastočne ustúpil. V roku 1970 sa spolu s najväčšími šéfkuchármi tých čias podieľal na vytvorení grande cuisine française, teda veľkej francúzskej kuchyne.
Opäť oprášili tradičné recepty, zmodernizovali ich a odľahčili. Čerstvé regionálne potraviny zostali naďalej jej základom, ibaže porcie sa trochu zväčšili. Predsa len nechceli, aby ich hladoši ohovárali, že od stola vstávali nenasýtení.

Zdatný obchodník

Paul je aj vynikajúci obchodník. Bol vo svojej dobe prvým kuchárom, ktorý si vytvoril vlastnú značku a dokázal ju predať do celého sveta. Pre japonský a americký trh vytvoril kolekciu delikates pozostávajúcich okrem iného z vín, vrátane šumivých, alkoholických nápojov, čajov, džemov či pečienkových paštét. 
Slávu si získal najmä preto, lebo reštauráciu dokázal premenil na divadlo. Rozpoznal, že na svoje si musia prísť všetky ľudské zmysly. „Veľká reštaurácia je ako divadelné predstavenie,” hovorieva aj dnes svojim podriadeným i žiakom. Hostí doslova rozmaznáva. Vymýšľa také kombinácie surovín, o akých dovtedy nik ani netušil. A rovnako vie potešiť aj oči nezvyčajnými dekoráciami taniera.
Dokázal to aj pri príležitosti, keď ho v roku 1975 povýšil vtedajší francúzsky prezident Valéry Giscard d´Estaing do rádu Rytierov čestnej légie, čo je najvyššie francúzske vyznamenanie. Mimochodom, bolo to už druhé v poradí – to predchádzajúce získal za vojenské zásluhy v druhej svetovej vojne. Práve vtedy sa blysol v Elyzejskom paláci čiernou prezidentskou hľuzovkovou polievkou stvorenou i nazvanou práve po ňom – soupe aux truffes V.G.E.  Jeho kuchárske umenie ohodnotil aj iný francúzsky prezident – François Mitterand, ktorý sa zastavil v jeho podniku v Collonges. Bolo to prvýkrát, čo v tejto najvyššej funkcii obedoval v reštaurácii.
V tomto podniku však hodovali aj rôzne iné celebrity. Patril medzi ne aj Malcolm S. Forbes, bývalý vydavateľ  Forbes Magazinu. Paula charakterizoval takto: „Kedykoľvek prídete do Lyonu, nemali by ste vynechať obed či večeru v jeho reštaurácii. Je súčasne francúzsky i svetový kuchár, o ktorom koluje najviac príbehov. Je najviac kopírovaný, viac uctievaný a opisovaný ako francúzski prezidenti, preslávenejší než to, čo všetko dokáže urobiť pre svojich zákazníkov. Je pre Lyon to, čo Louvre pre Paríž, paláce pre Versailles či tapisérie pre Bayeux. Ak ešte nemáte vo svojom plánovacom kalendáriku Lyon a P. Bocusea, určite si ho tam zaraďte.“

Malý koncern

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C4GWF na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na Index

KURZY

Koľko dostanem za 1 euro (27. 5. 2025)
USD 1.138
AUD 1.749
CZK 24.864
JPY 162.630
CAD 1.561
GBP 0.839
HUF 403.630
PLN 4.245
CHF 0.936
SEK 10.834

Komerčné články

  1. Bezlepkové delikatesy od šéfkuchára svetových hviezd
  2. Kozmetika ju najprv zachránila, dnes ňou pomáha iným
  3. IAD Investičný Realitný Fond: Kooperativa mieri do Twin City C
  4. V predaji 3-izbových bytov vedie projekt v Dúbravke
  5. Hyundai má neodolateľné zľavy. Ušetríte tisícky eur
  6. Čo bude toto leto in?
  7. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  8. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  1. Kozmetika ju najprv zachránila, dnes ňou pomáha iným
  2. Bezlepkové delikatesy od šéfkuchára svetových hviezd
  3. LESY SR hostili prestížne udeľovanie cien CIC
  4. IAD Investičný Realitný Fond: Kooperativa mieri do Twin City C
  5. Dá sa na Slovensku zbohatnúť poctivo?
  6. V predaji 3-izbových bytov vedie projekt v Dúbravke
  7. Hyundai má neodolateľné zľavy. Ušetríte tisícky eur
  8. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  1. Hyundai má neodolateľné zľavy. Ušetríte tisícky eur 8 453
  2. Kozmetika ju najprv zachránila, dnes ňou pomáha iným 7 530
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 085
  4. Dá sa na Slovensku zbohatnúť poctivo? 3 507
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 097
  6. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 3 031
  7. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 2 938
  8. Čo bude toto leto in? 2 733
  1. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  2. Lukáš Čelinák: Fico pochoval slovenského tigra, chradne a vydáva sa na grécku cestu
  3. Martin Ondráš: Konečne lacné potraviny !
  4. Tadeáš Ďurica: Sprievodca "slovenskou sociálnou demokraciou"
  5. Michal Pavlík: Chaos okolo 2 % z dane skončil: Víťazstvom zdravého rozumu
  6. Milan Dubec: Buďte Obozretní: Čo Skrýva Spoločnosť, ktorá Vám Volá s Ponukou Kryptoinvestícií?
  7. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  8. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  1. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 858
  2. Otilia Horrocks: Keď sa p. redaktorka Benedikovičová opýtala premiéra Roberta Fica na PPA haciendy... /plus video/ 6 906
  3. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 6 871
  4. Vladimír Čuchran: Správanie sa pri nákupoch. Až sa nabudúce v obchode zahľadíte na "krtkovanie" v potravinách. Možno návod, chvíľa na zamyslenie. Dôchodca v obchode. 6 798
  5. Martin Ondráš: Podivné penzióny vs rozkrádanie eurofondov - skutočná pravda 5 017
  6. Viktor Pamula: Odkaz premiera jeho voličom i nám všetkým. 4 839
  7. Soňa Kallová: Národný dopravca zvýšil cestovné v Tatrách o 400%. Pri kúpe v pokladni o 500%. 4 594
  8. Tomáš Mikloško: Toxické peklo: Ako rozpoznať narcistu a jeho obeť 4 569
  1. Věra Tepličková: Bujak Marián alebo Odkaz ženám, čo obľubujú bitkárov
  2. Věra Tepličková: Temné progresívne sily ovládli Brusel
  3. Marcel Rebro: Bude na ochranu premiéra Fica prijatý "LEX ALKOHOL"?
  4. INESS: Cena zamestnanca verzus OECD: ktoré je správne?
  5. Radko Mačuha: Teleráno na ministerstve kultúry?
  6. Roman Kebísek: Pilárik: Harpha Davidica, 1651, slovenský literárny barok
  7. Marcel Rebro: Na Slovensku s jeho pomocou lovia medvede, v Ukrajine Rusov
  8. Marian Nanias: Jadrové zbrane – versus - Umelá Inteligencia.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Podrobnosti sú v dohode o národnej bezpečnosti, ktorú podniky podpíšu s vládou.


TASR
Richard Takáč

Rozprávali sa o budúcej spoločnej poľnohospodárskej politike.


TASR 1
Václav Mika, generálny riaditeľ agentúry Slovakia travel.

Opozičné hnutie tvrdí, že pri zrušení súťaže na Expo 2025 sa porušil zákon.


TASR 1
Minister financií Ladislav Kamenický.

Bez kompenzácie daňového výpadku je ohrozený rozpočet.


TASR
  1. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  2. Lukáš Čelinák: Fico pochoval slovenského tigra, chradne a vydáva sa na grécku cestu
  3. Martin Ondráš: Konečne lacné potraviny !
  4. Tadeáš Ďurica: Sprievodca "slovenskou sociálnou demokraciou"
  5. Michal Pavlík: Chaos okolo 2 % z dane skončil: Víťazstvom zdravého rozumu
  6. Milan Dubec: Buďte Obozretní: Čo Skrýva Spoločnosť, ktorá Vám Volá s Ponukou Kryptoinvestícií?
  7. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  8. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  1. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 858
  2. Otilia Horrocks: Keď sa p. redaktorka Benedikovičová opýtala premiéra Roberta Fica na PPA haciendy... /plus video/ 6 906
  3. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 6 871
  4. Vladimír Čuchran: Správanie sa pri nákupoch. Až sa nabudúce v obchode zahľadíte na "krtkovanie" v potravinách. Možno návod, chvíľa na zamyslenie. Dôchodca v obchode. 6 798
  5. Martin Ondráš: Podivné penzióny vs rozkrádanie eurofondov - skutočná pravda 5 017
  6. Viktor Pamula: Odkaz premiera jeho voličom i nám všetkým. 4 839
  7. Soňa Kallová: Národný dopravca zvýšil cestovné v Tatrách o 400%. Pri kúpe v pokladni o 500%. 4 594
  8. Tomáš Mikloško: Toxické peklo: Ako rozpoznať narcistu a jeho obeť 4 569
  1. Věra Tepličková: Bujak Marián alebo Odkaz ženám, čo obľubujú bitkárov
  2. Věra Tepličková: Temné progresívne sily ovládli Brusel
  3. Marcel Rebro: Bude na ochranu premiéra Fica prijatý "LEX ALKOHOL"?
  4. INESS: Cena zamestnanca verzus OECD: ktoré je správne?
  5. Radko Mačuha: Teleráno na ministerstve kultúry?
  6. Roman Kebísek: Pilárik: Harpha Davidica, 1651, slovenský literárny barok
  7. Marcel Rebro: Na Slovensku s jeho pomocou lovia medvede, v Ukrajine Rusov
  8. Marian Nanias: Jadrové zbrane – versus - Umelá Inteligencia.
SkryťZatvoriť reklamu