V súťaži Poézia v gastronómii bolo slabšie zastúpenie studených exponátov. Trendy však velia nepracovať v kuchyni len s vareškou a mixérom, ale aj s pinzetou.
V teplej kuchyni sa čoraz viac kuchárov hlási k vareniu podľa momentálneho nápadu. Už sa nevyhýbajú ani otvoreným kuchyniam, „živému“ vareniu pred očami hostí či porotcov súťaží. A naopak, precízna príprava jedál v zákulisí ich láka čoraz menej. Generálna sekretárka Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov (SZKC) Zuzana Dúžeková slabšie zastúpenie teriniek, kanapiek a paštét v ostatnej súťaži Poézia v gastronómii zdôvodňuje tým, že sú náročné aj na prepravu a ľahšie podliehajú zubu času. Divák mal dojem, že kuchárov začína viac baviť šou okolo jedál než tradičná drina pri sporáku a tobôž taká piplavá a náročná, akou je studená kuchyňa.