Miešané nápoje slávia 13. mája svetový deň – ako pamiatku na prvú zmienku o koktailoch. Pri tejto príležitosti prebiehajú bartenderské oslavy, podujatia či súťaže. Okolo sviatku mlieka panuje väčšie ticho.
Pred 54 rokmi Svetová zdravotnícka organizácia v švajčiarskom meste Interlaken vyslovila požiadavku podnietiť záujem širokej verejnosti o pitie mlieka a holdovanie mliečnym výrobkom. V období povojnového nedostatku mliečnych bielkovín v strave vyzvala vlády jednotlivých krajín, aby viac podporili výrobu, spracovanie a spotrebu bieleho moku. A bolo úplne jedno, či do džberu natieklo od kravy, kozy, ovce, v Strednej Ázii od kobyly, v Egypte od byvolej samice a na severe od samice soba. V Afrike sa mlieko od ťavy považuje za národný nápoj. Život stámiliónov sprevádza táto tekutina takmer každý deň – v závislosti od zloženia žalúdočných štiav konkrétneho národa. Napriek tomu mlieko nikdy nezískalo popularitu iných nápojov. Gastronómovia to zdôvodňujú jeho mdlou a nevýraznou chuťou. Aj ten najchudobnejší človek hľadá v jedle a nápoji chuťový zážitok, preto si aj naši predkovia radšej dopriali na raňajky tanier polievky než biely dúšok. Až keď si do mlieka začali pridávať kávovinu z upražených zŕn, cukor, med, ovocie, čokoládu, koreninu či iného nositeľa chuti, začali vstupovať do dňa mliečnym nápojom.