Niektoré bedekre hovoria, že je to rakúska alternatíva agresívnym a takmer unifikovaným fastfoodom. Ide o populárne a najmä v slnečných jesenných dňoch vyhľadávané drobné súkromné pivničky či vidiecke dvory, prestreté stoly pri domoch a občas aj kryté miestnosti. Všetko to vzniklo už dávno pred fastfoodmi rozhodnutím samotného cisára Jozefa II., ktoré zlegalizovalo obchody, čo sa robili potajomky. Cisár v roku 1784 povolil svojim poddaným – roľníkom vo vinohradníckych regiónoch Dolného Rakúska, Burgenlandu, Štajerska a na území Viedne – predávať doma svoje víno a studené domáce jedlá. Právo na predaj mal však iba majiteľ alebo nájomca vinohradu či ovocného sadu. Názov Buschenschank pochádza zo slovka Buschen a znamená zelený zväzok, ktorý si hospodár zavesil na bránu na znak, že má čosi na predaj. Po cisárskom dekréte však v byrokratickej monarchii nasledovali ešte krajinské zákony, ktoré nedovolili, aby buschenschanky konkurovali hostincom a vývarovniam napríklad teplými jedlami. Zákon však pestrú ponuku buschenschankov neobmedzuje, lebo rakúska kuchyňa je mimoriadne pestrá, nápaditá a dokonale využíva všetko, čo hospodárstvo, dvor, stajňa, pole i sad dali. Na lopáriku či na tanieri sú rôzne druhy klobások, jaterničky, krvavničky, sušené mäsá, šunky a rozličné údeniny, nátierky, syry, tvaroh i rakúska podoba bryndze, domáca masť, chren, čerstvá i nakladaná zelenina, šaláty a oleje na ne, vrátane tekvicového, a k tomu čierny chlieb. Buschenschank sa stal svojráznym vyhľadávaným prejavom rakúskej gastronomickej kultúry. Rovnako ako heurigery, ktoré knižní sprievodcovia v angličtine nazývajú veľmi obľúbenými východorakúskymi vínnymi tavernami. Aj tam by sa mali podávať iba studené domáce jedlá, hoci niekde sa možno stretnúť aj s polievkami či jednoduchými teplými jedlami, vo viedenských býva aj ľudová muzika. Heurigery sú najnavštevovanejšie, samozrejme, na jeseň, v čase burčiaku a mladého vína, ale vo vinohradníckych obciach sú otvorené po celý rok. Majitelia sa však mimo sezóny vždy dohodnú, kto bude mať v ktorý týždeň otvorené, aby sa im kšeft rentoval.
