Chutná nockbergerská polievka zo sena z hôľ, špecialita lyžiarskej chaty Gasthof Almstube, polievka z limbových semiačok, akú pripravujú hosťom v zámockom hoteli Seewirt na brehu jazera na Turacher Höhe alebo stará zemiaková polievka s hríbmi z hostinca Zum Bergmann. To sú tri z noviniek na Festivale polievok, ktorý bude 3. a 4. decembra súčasťou zábavného otvárania hlavnej zimnej sezóny v Murtale, zimnom stredisku v štajersko-korutánskom pohraničí v Rakúsku. Domáci sú totiž presvedčení, že láska k ich zasneženým svahom ide aj cez žalúdok a tradične sa opakujúce guláše, párky a klobásky na svahoch sú už nuda. Po celý marec tam zasa chystajú podujatie Lahôdky lyžiarskej jari, na ktorom budú najlepší kuchári z celého údolia pripravovať miestne špeciality. Na regionálnu kuchyňu stavili aj v štrnástich chatách v štajerskom regióne Schladming- -Dachstein a na jedálny lístok dostali tridsaťpäť miestnych jedál. Združenie chatárov na Planai nazvali svoju ponuku trinástich domácich špecialít Veľký hlad a pod Hochwurzenom dostanú pečené zemiaky či rebierko aj sánkari, ktorí na trati vydržia do záverečnej – 22. hodiny. Pod svahy sa vydajú aj juhoštajerskí vinári z mestečka Leibnitz. Od 20. novembra do 2. februára vyhlásili už druhý ročník vínnej zimy s reprezentáciou miestnej produkcie. Na 12. decembra pripravili degustáciu toho najlepšieho zo sedemnástich pivníc aj s odborným výkladom, na 5. januára posilvestrovský pôžitok so sektom a v záverečný deň festivalu budú slávnosti plnenia mladého vína. Všetky moky si však lyžiar môže dopriať, až keď na sklonku dňa odloží lyže. Potom si spálené kalórie možno doplniť aj domácou zabíjačkou. Za adventnými sladkosťami, zvlášť za horúcim muštom a domácim vianočným pečivom sa v Štajersku zasa chodí do národného parku Eisenwurzen.
