Štvrtok, 14. november, 2019 | Meniny má Irma

Pralinková kráľovná

Pralinky sú hriešnou maškrtou. Veď kto by im odolal. Nie všetky rafinované chuťové kombinácie čokoládových bonbónov sú však výmyslom flámskych a valónskych cukrárov. Tony praliniek, ktoré sa rozpustia na českých, moravských, ale už aj na tých slovenských jazykoch, pochádzajú z manufaktúry v južných Čechách.

„Máte rada čokoládu?“ pokúšam sa Petru Kovandovú zaskočiť prvou „kontrolnou“ otázkou – pohotová odpoveď ma však dokonale odzbrojuje. „Isteže mám, inak by som svoju prácu nemohla robiť. Nejem ju len pre svoje potešenie, ale pre ,špionáž‘. To viete, zaujíma ma lesk, lom, jemnosť, podiel kakaa, chuť náplne, spracovanie, obal, jednoducho všetko, čo s čokoládovou pralinkou akéhokoľvek výrobcu súvisí,“ vysvetľuje s úsmevom bývalá zdravotná sestrička svoju profesijnú „závislosť“ od čokolády.

Článok pokračuje pod video reklamou

Ako sa vlastne dostala k výrobe originálnych praliniek? „Po škole som niekoľko rokov pracovala v ústave pre mentálne postihnutých v Černoviciach, potom som spoznala svojho manžela a spolu sme sa rozhodli podnikať. Najskôr sme mali samoobsluhu, k tomu sme pridali dovoz a distribúciu potravinárskeho tovaru, napríklad sme po rozpade Česko-Slovenska dovážali do Česka výrobky pečivární zo Serede a Liptovského Hrádku. Potom však nastúpili na trh veľké obchodné reťazce a nám bolo jasné, že stať sa pre nich vážnym a predovšetkým rešpektovaným partnerom znamená niečo exkluzívne vyrábať alebo aspoň dovážať. A pretože v obchodoch vtedy chýbali cukrárske pochutiny pre domáce pečenie ako kandizované ovocie, želatína alebo polevy a rôzne druhy ozdôb, tak sme sa rozhodli pre tento smer,“ popisuje Petra vznik firmy Kovandovi. Tá funguje dodnes.

OZAJSTNÁ ČOKOLÁDA. Časom prišlo majiteľke ľúto, že pracujú s čokoládovými polevami, ale nie so skutočnou čokoládou, a tak si vymyslela výrobu praliniek a založila Bon Bon. Práve tá začína byť dnes z ekonomického pohľadu výnosnejšia ako pôvodný biznis. Až také jednoduché to však nebolo. „Rok a pol som zvažovala, či do toho pôjdem,“ spomína P. Kovandová s tým, že úplne na začiatku sa s niekoľkými kolegami dala na preškolenie u známej pražskej cukrárky Miroslavy Slavíkovej, nakúpila prvé formy a prvé kilogramy čokolády. „Nájsť dodávateľa nebol problém, veď som sa pohybovala na trhu so sladkosťami už roky.“

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4JGF na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M4JGF na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie z ekonomiky

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tri základné kroky: Ako sa starať o pacienta s inkontinenciou
  2. Obyčajné dáta sa dokážu premeniť na neobyčajné veci
  3. Dlhopisy a zmenky: fixný výnos 5,5 - 7 % p.a.
  4. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme
  5. Kedy sa vám jazda na LPG oplatí, ako servisovať a kde netankovať
  6. Raj prírodného snehu Aflenzer Bürgeralm v regióne HOCHsteiermark
  7. Ako efektívne doplniť železo? Odpovedá MUDr. Radovan Juríček
  8. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku?
  9. Darčeky sa dajú tento rok kúpiť výhodnejšie
  10. Nestarnú, ale dozrievajú
  1. Tri základné kroky: Ako sa starať o pacienta s inkontinenciou
  2. Zo staršieho domu moderné sídlo pre mladú rodinku
  3. Raj prírodného snehu Aflenzer Bürgeralm v regióne HOCHsteiermark
  4. Dlhopisy a zmenky: fixný výnos 5,5 - 7 % p.a.
  5. Ako efektívne doplniť železo? Odpovedá MUDr. Radovan Juríček
  6. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku?
  7. Prezentácia zahraničných partnerských univerzít na EUBA
  8. Tatras guide: A fresh take on the stunning soul of Slovakia
  9. Nové palivo E10 zníži emisie v doprave
  10. Denisa Fedáková: Štyridsiatka nie je vôbec prekážkou
  1. TOP pätnásť miest v Spojených arabských emirátoch 11 109
  2. Príbehy z raketovej základne, ktoré ste nikdy nemali počuť 7 806
  3. 5 najúčinnejších tipov, ako sa zbaviť bolesti hlavy 7 603
  4. Kedy sa vám jazda na LPG oplatí, ako servisovať a kde netankovať 7 016
  5. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku? 6 283
  6. Vykurujete plynom? Využite špeciálnu ponuku od ZSE 5 851
  7. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 % 5 821
  8. Pre prácu v banke sú nevyhnutné tri schopnosti. Máte ich? 5 705
  9. VIVO! prišlo do Bratislavy 4 850
  10. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme 4 797