Vyučený obrábač kovov Ján Hruboš si myslí, že gény zdedil po otcovi aj dedovi, ktorí krčmárčili. S manželkou si v Habovke otvorili nie krčmu, ale predajňu potravín. V garáži. Prvú súkromnú v širokom okolí. Potom ju prerobili na samoobsluhu, no po čase ju zavreli. Keď aj na Oravu prišli supermarkety a nákupné strediská, usúdili, že by to bol vopred prehratý zápas. Chlieb a rožky neuživia. Preto priestor po samoobsluhe prestavali a radšej pripojili k minipenziónu, ktorý už mali.
Aj on, aj manželka, ktorá robila vo fabrike na výrobu televízorov v Nižnej, sa v kurzoch rekvalifikovali za kuchárov. Každý deň si s hosťami dohodnú jedálny lístok aj čas, keď budú jesť. Ak je záujem, uvaria aj obed. Na rozdiel od veľkého hotela môže mať penzión aj atmosféru viacgeneračného rodinného domu. Od roku 1995 majú kroniku so zápismi a pohľadnicami od hostí. Je hrubá takmer desať centimetrov.
Pretože sezóny sú dve, zimná aj letná, penzión živí Hrubošovcov na plný úväzok. Letná sa predlžuje –čoraz viac Čechov si chodí vychutnávať nádherné babie leto. Majitelia musia zvládnuť takmer všetko sami, varenie aj upratovanie, pranie, údržbárske roboty i maľovanie izieb po zime, starosť o saunu, ošetrovanie ôsmich bicyklov vo vlastnej požičovni. On sa dobrovoľne stará aj o obecné tenisové kurty za penziónom. Na konci letných prázdnin sa tam hráva Habovka Open, medzinárodný slovensko-česko-poľský tenisový turnaj detí, dorastu i dospelých.