Mať svetový unikát na základe výťažku z hlivy ustricovej či kozmetiku, ktorá využíva vlastnosti „múdrej huby“, nezaručuje automaticky globálny úspech. Dve firmy, jedna zo Slovenska a jedna z Česka, to však vytrvalo a úspešne skúšajú.
Začalo sa to vtedy, keď Tiborovi Dobolymu ochoreli rodičia na rakovinu. V tom čase bol členom vedeckej rady na Chemicko-potravinárskej fakulte Slovenskej technickej univerzity a chcel najbližším nejako pomôcť. Na fakulte v tom čase v spolupráci so Slovenskou akadémiou vied dlhodobo prebiehal výskum polysacharidov, medzi ktoré patrí aj beta-glukán vykazujúci významné protirakovinové účinky. Potenciál látky bol vysoký a tomu zodpovedali aj bezpečnostné opatrenia pri výskume.
Na fakulte už vtedy dokázali túto látku izolovať vo vysokej čistote. S pomocou Dušana Bakoša a Vendelína Machu, svetovo uznávaných špecialistov na biopolyméry, sa T. Dobolymu podarilo vyvinúť vlastný, ešte účinnejší spôsob. Matku už nezachránil, ale u otca úspech mal.