Uhádol som rýchlo: klinčeky, škorica, pomarančová kôra. Ale ďalej by mi nepomohol ani pohľad do škatule s domácimi koreninami. Bohuslav Pich, jeden z dvoch ľudí, ktorí ovládajú tajomstvo Becherovky, mi nesmie našepkať. Platený je za mlčanie. Inak by ho to stálo viacmiliónovú pokutu a možno aj väzenie.
Hosťovi pokojne ukáže fľašu s kompletnou zmesou posekaných bylín a korenín, lebo je isté, že obsah sa cez sklo rozpoznať nedá. Potom koriguje údaj z Wikipedie, ktorá tvrdí, že Becherovka sa vyrába z 32 ingrediencií. Vraj sú ich iba dve desiatky.
Môžem okienkom nazrieť do miestnosti zvanej „drogikamr“, kde sa to všetko na slávny bylinkový likér naváži v správnom pomere a zmieša. Vidím akurát anonymné hnedasté vrecia. Ako celý tajuplný proces vyzerá, uvidí každý v karlovarskom múzeu Becherovky.