Na svetoznámu čokoládu nedala roky dopustiť. Pred rokom však dala fialovej kravičke košom. Ak si Claudia Illés môže vybrať, siahne napríklad po mliečnej čokoláde s kokosovými lupienkami, kandizovanými fialkovými lístkami a kúskami dvadsaťtrikarátového jedlého zlata.
Vie o lekárke, ktorá má už mesiace na stole čokoládu s pekanovými orechmi, pistáciami, brusnicami a škoricovým práškom. Je však škoda čokoládu len schrúmať, keď prináša aj zážitok pre oči. Sú ľudia, ktorí ju zjedia až pred koncom záruky. Na lesklých tabuľkách bielej, mliečnej či horkej čokolády sú abstraktné zostavy z pražených mandlí či mandlí v mede, hrozienok, kardamónu, limetky, sušených višní, červených ríbezlí, kandizovaných broskýň, káv a kakaových bôbov z najlepších plantáží Afriky i Latinskej Ameriky. Ale aj čili, mak, ružové lupienky. Sušené ovocie si pôvodnú farbu, vôňu a chuť uchovalo vďaka lyofilizácii. Šťavnaté plodiny sa najprv zmrazia a potom sa vo vákuovej komore pomaly zohrievajú, aby sa odstránil ľad. Ten sa mení na paru bez prechodu kvapalnou fázou.