Štvrtok, 17. október, 2019 | Meniny má Hedviga

Nočné nápady vinára

Čo s odpadom po výrobe hrozna? Drobný vinár nájde miesto vzadu za domom, v humne. Ale čo, keď vinár Peter Matyšák zaplní strapcami, vylisovanými bobuľami, šupkami a zrniečkami aj dvadsať nákladniakov. Každý rok si dobrých sto ton odpadu po lisovaní hrozna odváža firma, ktorá vyrába kompost.

Ak niečo dá grátis, získa na dôvere. Vlani na jeseň si ešte nebol istý, ale vývoj o pár týždňov mu naznačil, že napriek krízovému roku si bude môcť opäť dovoliť zamestnancom vyplatiť aj odmeny. Keď odchádzali domov z firemného posedenia, mali ťažké ruky, lebo ich čakalo dvanásť fľašiek a ešte nejaké sušené karé na sviatky. Ľudia, ktorí uňho robia desať rokov, dostávajú vernostné, nuž nikomu nenapadne hľadať, kam by sa dalo ísť na lepšie. Peter Matyšák vymýšľa nové veci stále. A ak sú nápady, tak sa darí aj biznisu.

Článok pokračuje pod video reklamou

Napríklad odpad po výrobe hrozna. Jeden z najväčších slovenských vinárov ho dáva zadarmo, len nech mu nestraší vo firme. Usúdil však, že trocha kompostu by si mohli vyrobiť aj sami pre seba. V areáli majú totiž zeleninovú eko záhradu, ktorá zásobuje v Bratislave hotel Matyšák a v Pezinku reštauráciu. Na päťdesiatich ároch vlani zobrali vyše trinásť ton vlastných zemiakov a tento rok si firemný záhradník Ján Kupeček trúfa na osemnásť ton.

P. Matyšák je labužník, ktorý si vie vychutnať rozdiel medzi čerstvou červenou rajčinou, ktorá bola ešte pred hodinou v skleníku, a svetlým produktom, čo nedozretý putoval do obchodov cez polovicu Európy. Takisto ako uhorka, hlávkový šalát či reďkovka. A je presvedčený, že jeho reštaurácie budú vyhľadávať čoraz viac aj ľudia, ktorí dávajú prednosť bio zelenine. Preto má vo vinárskom podniku šesťsto štvorcových metrov fóliovníkov, kde vlani zobrali vyše dve a pol tony rajčín, viac ako tonu uhoriek, paprík, cibule a pol tony šalátu. Má vlastnú mrkvu, kaleráb, dve desiatky druhov zeleniny. Z najmenšieho z fóliovníkov je aj dvanásť druhov čerstvých byliniek na dochucovanie a ozdobu. Pažítka, žerucha, petržlenová vňať, bazalka či ligurček. Je rád, keď vie, čo dostanú hostia na tanier. Preto nekupuje hotové mäsové výrobky a vybral si prácnejšie riešenie. Z kvalitného chovu kupuje na bitúnkoch mäso a z neho má aj vlastnú šunku, klobásy, tlačenku a iné zabíjačkové špeciality. Človek dnes už ani nevie, ako skutočne vonia a chutí domáca šunka. P. Matyšák si ťuká na čelo, prečo sa volá mäsový výrobok čosi, pri čom aj etiketa priznáva, že obsahuje trebárs len päťdesiat percent mäsa. A ktovie akého.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4KUC na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M4KUC na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie z ekonomiky

Inzercia - Tlačové správy

  1. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant
  2. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci
  3. Podnikateľský úver, s ktorým ušetríte
  4. Aj s SUV môžete jazdiť ekologicky a ekonomicky
  5. Ojazdené pneumatiky odovzdajte, šetríte tak životné prostredie
  6. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope
  7. Nestarnú, ale dozrievajú
  8. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie
  9. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 %
  10. Rýchlejšie doma. Už čoskoro.
  1. Slováci sú chlebovým národom
  2. Ojazdené pneumatiky odovzdajte, šetríte tak životné prostredie
  3. Kedy je správny čas nasťahovať sa do novostavby?
  4. P3 začína na východe Slovenska s výstavbou parku
  5. Zľavnené študentské lístky na dopravu s ISIC už aj cez mobil
  6. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope
  7. Kto vyhrá súboj medzi prírodnými a syntetickými diamantmi?
  8. Otvorenie nového sídla DELTA sprevádzala virtuálna realita
  9. Podnikateľský úver, s ktorým ušetríte
  10. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 %
  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 13 911
  2. Čo na aute vymyslela žena a čo výrobca telefónov? 11 657
  3. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope 11 174
  4. Čo všetko dnes majú deti v mobiloch? Boli by ste prekvapení 11 017
  5. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant 10 252
  6. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie 9 719
  7. Týmto trikom sa dajú v aute umiestniť tri autosedačky 9 169
  8. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci 8 933
  9. Vyrába koláče pre celiatikov. Najobľúbenejšie zákusky prekvapia 7 718
  10. Luxusný hybrid za 22 900 eur. Nadpriemerný už v základnej výbave 7 468