Ak niečo dá grátis, získa na dôvere. Vlani na jeseň si ešte nebol istý, ale vývoj o pár týždňov mu naznačil, že napriek krízovému roku si bude môcť opäť dovoliť zamestnancom vyplatiť aj odmeny. Keď odchádzali domov z firemného posedenia, mali ťažké ruky, lebo ich čakalo dvanásť fľašiek a ešte nejaké sušené karé na sviatky. Ľudia, ktorí uňho robia desať rokov, dostávajú vernostné, nuž nikomu nenapadne hľadať, kam by sa dalo ísť na lepšie. Peter Matyšák vymýšľa nové veci stále. A ak sú nápady, tak sa darí aj biznisu.
Napríklad odpad po výrobe hrozna. Jeden z najväčších slovenských vinárov ho dáva zadarmo, len nech mu nestraší vo firme. Usúdil však, že trocha kompostu by si mohli vyrobiť aj sami pre seba. V areáli majú totiž zeleninovú eko záhradu, ktorá zásobuje v Bratislave hotel Matyšák a v Pezinku reštauráciu. Na päťdesiatich ároch vlani zobrali vyše trinásť ton vlastných zemiakov a tento rok si firemný záhradník Ján Kupeček trúfa na osemnásť ton.
P. Matyšák je labužník, ktorý si vie vychutnať rozdiel medzi čerstvou červenou rajčinou, ktorá bola ešte pred hodinou v skleníku, a svetlým produktom, čo nedozretý putoval do obchodov cez polovicu Európy. Takisto ako uhorka, hlávkový šalát či reďkovka. A je presvedčený, že jeho reštaurácie budú vyhľadávať čoraz viac aj ľudia, ktorí dávajú prednosť bio zelenine. Preto má vo vinárskom podniku šesťsto štvorcových metrov fóliovníkov, kde vlani zobrali vyše dve a pol tony rajčín, viac ako tonu uhoriek, paprík, cibule a pol tony šalátu. Má vlastnú mrkvu, kaleráb, dve desiatky druhov zeleniny. Z najmenšieho z fóliovníkov je aj dvanásť druhov čerstvých byliniek na dochucovanie a ozdobu. Pažítka, žerucha, petržlenová vňať, bazalka či ligurček. Je rád, keď vie, čo dostanú hostia na tanier. Preto nekupuje hotové mäsové výrobky a vybral si prácnejšie riešenie. Z kvalitného chovu kupuje na bitúnkoch mäso a z neho má aj vlastnú šunku, klobásy, tlačenku a iné zabíjačkové špeciality. Človek dnes už ani nevie, ako skutočne vonia a chutí domáca šunka. P. Matyšák si ťuká na čelo, prečo sa volá mäsový výrobok čosi, pri čom aj etiketa priznáva, že obsahuje trebárs len päťdesiat percent mäsa. A ktovie akého.