Piatok, 22. január, 2021 | Meniny má ZoraKrížovkyKrížovky

Nočné nápady vinára

Čo s odpadom po výrobe hrozna? Drobný vinár nájde miesto vzadu za domom, v humne. Ale čo, keď vinár Peter Matyšák zaplní strapcami, vylisovanými bobuľami, šupkami a zrniečkami aj dvadsať nákladniakov. Každý rok si dobrých sto ton odpadu po lisovaní hrozna odváža firma, ktorá vyrába kompost.

Ak niečo dá grátis, získa na dôvere. Vlani na jeseň si ešte nebol istý, ale vývoj o pár týždňov mu naznačil, že napriek krízovému roku si bude môcť opäť dovoliť zamestnancom vyplatiť aj odmeny. Keď odchádzali domov z firemného posedenia, mali ťažké ruky, lebo ich čakalo dvanásť fľašiek a ešte nejaké sušené karé na sviatky. Ľudia, ktorí uňho robia desať rokov, dostávajú vernostné, nuž nikomu nenapadne hľadať, kam by sa dalo ísť na lepšie. Peter Matyšák vymýšľa nové veci stále. A ak sú nápady, tak sa darí aj biznisu.

SkryťVypnúť reklamu

Napríklad odpad po výrobe hrozna. Jeden z najväčších slovenských vinárov ho dáva zadarmo, len nech mu nestraší vo firme. Usúdil však, že trocha kompostu by si mohli vyrobiť aj sami pre seba. V areáli majú totiž zeleninovú eko záhradu, ktorá zásobuje v Bratislave hotel Matyšák a v Pezinku reštauráciu. Na päťdesiatich ároch vlani zobrali vyše trinásť ton vlastných zemiakov a tento rok si firemný záhradník Ján Kupeček trúfa na osemnásť ton.

P. Matyšák je labužník, ktorý si vie vychutnať rozdiel medzi čerstvou červenou rajčinou, ktorá bola ešte pred hodinou v skleníku, a svetlým produktom, čo nedozretý putoval do obchodov cez polovicu Európy. Takisto ako uhorka, hlávkový šalát či reďkovka. A je presvedčený, že jeho reštaurácie budú vyhľadávať čoraz viac aj ľudia, ktorí dávajú prednosť bio zelenine. Preto má vo vinárskom podniku šesťsto štvorcových metrov fóliovníkov, kde vlani zobrali vyše dve a pol tony rajčín, viac ako tonu uhoriek, paprík, cibule a pol tony šalátu. Má vlastnú mrkvu, kaleráb, dve desiatky druhov zeleniny. Z najmenšieho z fóliovníkov je aj dvanásť druhov čerstvých byliniek na dochucovanie a ozdobu. Pažítka, žerucha, petržlenová vňať, bazalka či ligurček. Je rád, keď vie, čo dostanú hostia na tanier. Preto nekupuje hotové mäsové výrobky a vybral si prácnejšie riešenie. Z kvalitného chovu kupuje na bitúnkoch mäso a z neho má aj vlastnú šunku, klobásy, tlačenku a iné zabíjačkové špeciality. Človek dnes už ani nevie, ako skutočne vonia a chutí domáca šunka. P. Matyšák si ťuká na čelo, prečo sa volá mäsový výrobok čosi, pri čom aj etiketa priznáva, že obsahuje trebárs len päťdesiat percent mäsa. A ktovie akého.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4KUC na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M4KUC na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie z ekonomiky

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 34 902
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 33 875
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 12 705
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 761
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 439
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 379
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 825
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 532
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 478
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 440
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračná fotografia.

Denník SME odhadol, aký bude očkovací kalendár.

20 h
Petra Vlhová dnes ide zjazd.

Sledujte zjazdové lyžovanie s nami.

6 h
Plošné testovanie na Covid-19.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 233-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 3 894 obetí. Na Slovensku prebieha plošné testovanie.

7 h