„Tam za cestou nám vyrastá cesnak,“ ukazuje Mária Hošalová z reštaurácie rodinného penziónu Daymont v Starých Horách. Nasadili aj petržlen kvôli čerstvej vňati a majú vlastný rímsky šalát. V Banskej Bystrici pestujú uhorky, na jeseň kúpia pol tony baraních rohov a zavárajú. Manžel išiel oberať marhule. Pani Mária chcela aspoň dvadsať kilogramov a on priniesol 180. Za dva dni navarili 56 kilogramov džemu. Nemeckým hosťom sladká domáca produkcia tak chutila, že zo švédskeho stola ju celý týždeň vždy vyjedli ako prvú.
Hošalovci tvrdia, že rodinný penzión môže zožať úspech s rodinnými špecialitami, nuž chodia k Topoľčanom zberať jahody, ktoré mrazia. Na Orave zberajú čučoriedky na kompót a pečú vlastný chlieb a koláče. Vybraní farmári dodávajú prasiatka na pečenie. Mimo hodov v penzióne ich rozvážajú aj po Banskej Bystrici. Okrem prasiatok ponúkajú tiež pečené kačice. Ich personál na jeseň pripraví šesťtisíc lokší.
Syn Mário si doktorát ekonomiky v praxi overuje vedením penziónu a prevádzku zhospodárňuje aj novou technikou. LED žiarovky znížili spotrebu na osvetlenie kuchyne a reštaurácie na štyridsať wattov za hodinu. Pripojenie na internet prinieslo obchodnú klientelu a rokovania. Snažia sa, aby u nich prespávali Poliaci cestujúci na dovolenku do Chorvátska či Talianska.