Fajnovejšieho pohľad na hlienovitú konzistenciu nemusí potešiť, môže pokrútiť nosom, odmietnuť živé ustrice a pýtať si radšej ustrice varené, grilované či pečené, s cesnakom a olivovým olejom, petržlenom, rajčinou, špenátom a holandskou omáčkou, prípadne ustricovú polievku. Skutočný labužník však tvrdí, že takého kuchárske triky sú zbytočné – s výnimkou citróna odmietne všetko ostatné, lebo to mätie chuťové poháriky. Lastúru veľkosti tretiny, ale niekedy aj celej dlane, priloží k ústam a jej mäkký živý obsah vysaje a prehltne. Starí Rimania v nich hľadali perly, súčasne však boli presvedčení, že obsah z nich urobí lôžkových divochov. Slávny milovník Giacomo Casanova predtým, než rozvinul svoju mužnú silu, doprial si dvanásť tuctov ustríc. Majú málo tuku, zato však veľké množstvo bielkovín, veľa vitamínov, vápnik, jód, sodík, zinok a draslík, čo sú prvky pomáhajúce zvyšovať hladinu mužského pohlavného hormónu testosterónu.
