Hotelového kuchára Marka Barzyka spod poľských Karpát poslali na preškolenie. V popise práce má aj pravidelné výstupy na šieste poschodie, na strechu hotela v centre poľského hlavného mesta. Vlani sa staral o dva a tento rok zbieral med už zo šiestich úľov s pol miliónom včeličiek z rodu Singer, ktoré sa hodia práve do rušných miest. Biológovia tvrdia, že včelám vo veľkých mestách sa už darí aj lepšie než na vidieku. V mestách majú veľké parky, lesy a nepoužíva sa tam toľko umelých hnojív a pesticídov ako v intenzívnom poľnohospodárstve na vidieku.
ZÁZRAČNÉ TVORY. Na strechu Hyatt Regency chodia varšavskí školáci na vyučovanie biológie, aby videli príbytok včelstva zvnútra, v čase, keď sa med stáča. Dozvedia sa, že k človeku sa dostane iba desatina celkovej produkcie, lebo väčšinu spotrebujú včely na stravu, rast potomstva, ktoré sa dožíva maximálne šesť týždňov, a zásoby na zimu. Hotel si získal dobrý bod u ochranárov, lebo Greenpeace bije na poplach. V Poľsku, a nielen tam, za dve desaťročia vyhynula polovica včiel. Deti i dospelí by mali vedieť, že ubúdaním včiel sa mení skladba a množstvo ľudskej potravy, je jej menej a človek je nebezpečne ohrozený. Na množstve, podobe, výživnosti a chuti každého tretieho hltu majú podiel včely, lebo opelili rastliny a ovocné stromy do päťkilometrovej vzdialenosti od úľa.
