Nenalievali ho vo Viedni na cisárskom dvore, ba ani cirkevným vrchnostiam. Víno Uhudler s americkými koreňmi prišlo na svet v južnom Burgenlande v druhej polovici 19. storočia. Vtedy, keď európsky vinič kántrila voška fyloxéra. Neskôr však toto víno označili za škodlivé a Hitlerov zákaz z roku 1938 v Rakúsku platil vyše polstoročia.
Aperitívom je vychladené ružovkasté svieže perlivé frizzi. Šéfkuchárke Claudii Mirthovej sa vydarila polievka z osmaženej cibule, škorice, kyslej smotany, čili, masla v silnom hovädzom vývare a rovnakým množstvom Uhudlera, posypaná opraženým chlebíkom a bylinkami. Uhudler z pivnice Mirthovcov sa pridáva aj do bylinkovej omáčky na veľkej palacinke plnenej mletým mäsom z domáceho prasaťa a diviaka. K nej nalievajú tmavoružový kyselkavý suchý aromatický Uhudler s výrazným buketom lesných jahôd, čiernych či červených ríbezlí. Je iný než tradičné chýrne burgenladské vína.
Viem, že som zmeškal čas uhudlerovského burčiaku, ale vraj som prišiel včas. Ak príde dosť smädných hostí, do jari vypijú všetko. Uhudler sa dorábal a dorába iba v rakúsko-maďarskom pohraničí a v množstve, ktoré vinári označujú za limitované.