Začali to rodičia, obaja chemickí inžinieri. Príbeh súvisí s onkologickou chorobou otcových rodičov. O beta glukáne vtedy ani nechyrovali, obaja – otec i mama – mali svoje zamestnania. Otec bol aj členom vedeckej rady na Chemicko-technologickej fakulte Slovenskej technickej univerzity. Prirodzene, rozmýšľal o tom, ako by pomohol rodičom.
Na fakulte sa vtedy robil dlhodobý výskum izolácie rozličných polysacharidov. Sú to látky, ktoré majú rôzne funkcie i účinky na ľudský organizmus. Jedným z týchto polysacharidov je beta glukán. Na škole našli spôsob, ako túto látku extrahovať vo vysokej čistote z hlivy ustricovej. Už vtedy bolo známe, že beta glukán má imunostimulačné, protirakovinové i ďalšie účinky. Čakal ho osud mnohých výskumov – ako veľa iných skončí tiež niekde v šuplíku a zabudne sa naň.
Otec Tibor Doboly výsledky zo zásuvky vytiahol. Nepodieľal sa bezprostredne na výskume, ale vďaka členstvu vo vedeckej rade fakulty sa o ňom dozvedel. Potom už to bolo najmä o tom, ako získať beta glukán, aby ho mohol ponúknuť rodičom.