Zakladateľ fajnšmekerského hnutia Slow Food Talian Carlo Petrini tvrdí, že ľudia stále viac dbajú na to, čo si dajú na seba, a menej ich trápi, čo dávajú do seba. Ale najnovšie české štatistiky hovoria, že na farmárskych trhoch kupujúcich pribúda a supermarkety stagnujú. Za prémiové ceny však ľudia žiadajú voňavú kvalitu. Radi za ňou aj vycestujú a spoja príjemné s ešte príjemnejším.
Slávnosti moravského údeného na hrade Veveří pri Brne sú súťažou o najlepšiu povestnú lahôdku moravských mäsiarov a údenárov. Vlani pred prvým ročníkom museli usporiadatelia skôr agitovať. Aj keď nechceli nič iné, len aby údenári prišli a bolo toho dosť na predaj. Nakoniec sa viacerí producenti museli vrátiť do firiem a doslova vybrakovať, čo im ešte pred víkendom zostalo. Na hrad totiž vtrhli tri tisícky mäsožravcov, prieberčivých hladošov moravských, českých, ale aj trochu slovenských či rakúskych zvedavcov. A pojedli alebo si domov odviezli štvrť tony údeného plus ďalšie klobásky a zabíjačkové fajnovosti. Tento rok vo februári nemuseli nikoho prosiť, ale naopak, odmietali tých producentov, čo sa prihlásili až na poslednú chvíľu. Lebo aj veľký hrad má svoju kapacitu.
