Taliani a Francúzi hovoria, že pohár dobrého vína je najlepšia medicína. A ešte lepšia, keď lieči nielen chmáry na duši. Modranský Pereg je jednou z firiem, ktoré predefinovali slovné spojenie „ovocné víno“. V ich podaní to nie je trúnok, z ktorého máte zaručený hlavybôľ, ale krásny rubínový mok vysokej kvality, ktorý všelijaký bôľ vylieči. Hádam aj preto ho majú v ponuke niektoré lekárne a predajne zdravých potravín.
Priznám sa bez hanby: ako študentka som víno nepila. Ani lacné, ani žiadne iné. Myslela som, že sa to jednoducho nedá. Prišla som mu na chuť až neskôr. Na cestách po západnom trhu – a potom aj oživenom slovenskom – som zistila, že je to vlastne dobrá vec. A že aj víno, ktorého cenovka vám nevypáli do peňaženky dieru, môže byť iné ako kyslé alebo nahorklé. Ale to je už druhý príbeh.
V tomto je dôležité čosi iné. Nemám predsudky voči ovocnému vínu. Riedke ríbezláky a čuča, ktoré kedysi slúžili na lacné rozveselenie, síce ešte dostať, no študent sa ich už asi nedotkne. Dnes si z nich ťažkú hlavu robia najmä robotníci, ktorí po večeroch v nocľahárni nemajú nič lepšie na práci. Ale o takýchto vínach reč nebude.