Fínsko dalo svetu sauny, Nokiu, Jeana Sibelia, Akiho Kaurismäkiho i Mattiho Nykänena. A Restaurant Day – chute a vône severu, juhu, východu i západu vo všetkých kulinárskych a spoločenských podobách. Odvážny nápad za všetky drobné.
Je to spontánny medzinárodný festival dobrého jedla, ktorý spolu vytvárajú státisíce ľudí, čo varia a ochutnávajú kulinárske špeciality v ten istý deň v stovkách jednodňových reštaurácií v rôznych krajinách sveta. Ako mnohé inšpiratívne myšlienky, aj táto sa v dnešnej dobe internetu a sociálnych médií šíri rýchlosťou veľmi kvalitného pripojenia. A nielen preto, že pochádza z krajiny, ktorá si zakladá na pozícii technologického lídra.
IDE O ZÁBAVU. Iniciátori tejto myšlienky zdôrazňujú, že podstatné je dobre sa pritom zabaviť, podeliť sa o nové kulinárske zážitky a užiť si naše spoločné priestory na život a oddych. Za všetkým stojí len tím nadšených dobrovoľníkov, ktorí pripravili koncept a prevádzkujú medzinárodnú webovú stránku Restaurantday.org. Tá vám okrem iného na mape ukáže všetky reštaurácie vo vašom okolí, ktoré môžete počas nasledujúceho sviatku navštíviť. Restaurant Day sa koná štyrikrát do roka, v každom ročnom období. Naposledy, 17. mája, napočítali na svetovej mape 2 719 jednodňových v tridsiatich piatich krajinách vrátane Slovenska. A štvrť milióna spokojných gurmánov. Hrubým odhadom. Podľa fotografií, ktoré sa pravidelne objavujú v galérii na stránke i na Facebooku, je nálada rovnako vzrušujúca ako pri úplne prvom Restaurant Day, ktorý títo nadšenci zorganizovali v Helsinkách v máji 2011. Vtedy sa zapojilo 45 pop-up reštaurácií v trinástich fínskych mestách. A keďže itečkári a marketéri si radi robia štatistiky, vieme už aj to, že počet jedno- dňových reštaurácií, ktoré sa na tejto akcii zúčastňujú, sa odvtedy každých šesť mesiacov zdvojnásobuje. Ak to tak bude pokračovať, v máji 2015 by malo toto číslo presiahnuť desaťtisíc.