Predkrm? Napríklad čerstvá špargľa, údená v domácej udiarni, so špargľovou emulziou a orechovým prachom. Nejedna naša gazdinka je asi prekvapená, lebo nejde o peniaze, skôr o nezvyk. Preto sa aj úspešný slovenský producent špargle živí najmä exportom. Keby nebolo špargľovne vo Veľkých Levároch na Záhorí, nemali by z čoho v Ivančiciach pri Brne variť na známych Slávnostiach špargle. Lebo tam s dorábaním špargle skončili.
Popri činohre, opere a balete je štvrtou scénou Janáčkovho divadla v Brne reštaurácia Bohéma. Po každom predstavení majú otvorené dlhšie než v bežné dni, až do polnoci. V stane na námestí uprostred Ivančíc ponúkala Bohéma gurmánom okrem údenej špargle aj pštrosie ragú na červenom víne s glazovanou špargľou a zemiakovými haluškami. K nemu známy juhomoravský somelier Pavel Chrást odporúčal suchý Modrý portugal z vinárstva Trpělka & Oulehla z neďalekých Nových Bránic, dedinky, kde to s vínom vedia už od dvanásteho storočia. Dezertom z divadelnej reštaurácie bolo špargľové parfait s jahodami a farmárskym tvarohom, sladeným bazovým sirupom.
S kultovou brnianskou divadelnou reštauráciou to ešte pred troma rokmi išlo ako neplavcom v kaskádach. Špina, smrad, dlžoby personálu, aj za nájomné. Keď ich vykričaný šéfkuchár bez servítky Zdeněk Pohlreich roznosil na televíznej obrazovke, pôvodní majitelia kapitulovali. Pred dvoma rokmi však začala Bohému resuscitovať tridsaťjedenročná Daniela Kundrová, pôvodne zdravotná sestra. Tento rok síce mala stan na ivančických Slávnostiach špargle, ale nedobýjala sa tam. Na špargľové námestie sa pozýva. Iba osem top reštaurácií z Brna a juhomoravského regiónu. Každý pripravuje jedno predjedlo či polievku, hlavné jedlo a dezert. S podmienkou, že vo všetkom musí byť špargľa. Aby to mali ťažšie, vlastné špargľové špeciality boli aj na jedálnych lístkoch najlepších ivančických kamenných reštaurácií. Svoju šou – nedeľné obedňajšie menu pripravil aj muž s michelinskou hviezdou Roman Paulus, šéfkuchár z pražského päťhviezdičkového hotela Alcron.