Snehová kráľovná by sa asi od jedu roztopila. Ona svojím ľadovým kryštálikom premieňala obete na sebcov bez srdca a tu sú ľudia, ktorí do každého zmrznutého kúska dávajú celé svoje srdce. Vedia‚ čo je skvelá zmrzlina a neváhajú sa o ňu podeliť. Za každou zo zmrzlinární, ktoré Profit objavil na letnej ceste po veľkomestách na Dunaji, sa skrýva nielen vášeň pre túto chladivú maškrtu a tie najlepšie ingrediencie, ale aj zaujímavý podnikateľský príbeh.
Keď som bola malá, stará mama predávala skvelú zmrzlinu v Ilave. Stáli vždy na ňu rady. Chodievala som jej pomáhať – nielen lízať, ale občas aj predávať‚ keď si potrebovala odskočiť. Čo na tej zmrzline bolo také zvláštne‚ keď za „socíku“ bolo všetko normalizované a jednako fádne? Stará mama aj socializmus sú už dávno po smrti‚ tak to môžem prezradiť. Ona bola rodená obchodníčka‚ mala rada ľudí a chcela im vždy dať len to najlepšie. Ergo‚ normalizovanú vrecúškovú zmes na strojovú zmrzlinu všelijako prilepšovala. Do jahodovej rozmixovala päťlitrový pohár zaváraných jahôd, do čokoládovej nastrúhala horkú čokoládu‚ do vanilkovej primiešala dva tégliky čerstvej šľahačky. Prilepšila ľuďom aj sebe‚ keďže objem po prídavkoch dobrôt vzrástol. Nehovoriac o davoch zákazníkov‚ ktorí k nej chodievali na najlepšiu zmrzlinu v meste. Našťastie pre všetkých, nevedeli o tom normalizační hygienici!
Dnes je všetko inak. A tak nefalšovaná zmrzlina už nemusí vznikať v ilegalite tajným primiešavaním kvalitných prísad. Tak prečo nie je na každom rohu?