Ak žijete v meste, nemáte záhradku ani tetu na dedine, je celkom možné, že ste ešte nikdy neodtrhli čerstvú jahodu zo stonky vlastnými rukami. Neoberali z rebríka jablká, broskyne alebo slivky. Ľuďom však takýto kontakt s prírodou prirodzene chýba a možno aj preto sú na Slovensku samozbery ovocia čoraz populárnejšie.
Na samozber sme sa tešili celý týždeň. V sobotu zvyčajne spíme aspoň do deviatej, v určený víkend sme však už v tom čase parkovali pri poli za Bratislavou. Nevedeli sme, čo nás čaká, a aj sme prišli náležite nepripravení.
HRNCE, VEDRÁ, ŠKATULE. Preto ako prvá vec nasledoval rad na košíčky, keďže sme si ich nepriniesli z domu. Tí skúsenejší mali vlastné vedierka, kuchynské hrnce alebo kartónové škatule. My sme si košíčky kúpili. Do jedného sa vojdú tri kilogramy jahôd. Tak sme si vzali hneď dva.