Odborníci tvrdia‚ že mestský med môže byť kvalitnejší ako vidiecky, lebo neobsahuje pesticídy z poľnohospodárstva a vznikajú aj nové druhy ako gaštanový, mätový či medovkový.
Ak čo len trochu sledujete eko správy‚ asi vám neunikli informácie o vážnom probléme dnešnej doby. Vymierajú včely. Viac ako dve tretiny našej potravy priamo či nepriamo závisia práve od nich. Ak včely neopelia kvet‚ nedozrie jablko ani klas. Včely zabíjajú chemické postreky v poľnohospodárstve, pestovanie monokultúr a klimatické zmeny. V zahraničí sa objednávajú od chovateľov aj na opeľovanie ovocných veľkosadov, keďže včely, ktoré žijú bežne v prírode, už na to nestačia. Paradoxne sa tak mestské prostredie, v ktorom sa pesticídy nepoužívajú, stáva pre včely výhodnejšie. Produkcia mestských včiel však závisí od zelene. Ak je v okolí úľov dostatok parkov napríklad s agátmi či ovocnými stromami, tak včely dokážu vyprodukovať aj med naviac‚ nielen na svoju vlastnú potrebu. „Med je skôr len taký bonus na konci,“ vysvetľuje Petra Ježeková z centra Živica.