Každý výrobca robí iné syrové korbáčiky. Odlišujú sa zložením, chuťou, vizuálne či spôsobom predaja. Vraj to tak má byť, lebo korbáčiky sa vyrábajú po celej Orave a odzrkadľujú pestrosť aj odlišnosť jednotlivých oblastí v tomto regióne. Za pôvodcov korbáčika sa hrdo považujú Zázrivčania.
Je skoré slnečné ráno. Hmla sa pomaly dvíha ponad skalnatý Rozsutec a vo vzduchu cítiť teplý deň. Okolitá oravská príroda vytvára idylku, do ktorej sa každý zamiluje. Na lúkach sa pasú stáda oviec a kráv, na úzkych políčkach sa pestuje drobná zelenina. Práve pod týmto vrchom v Zázrivej začíname svoju cestu za výrobcami bieleho zlata, ako tu korbáčikom hovoria miestni ľudia. Vnímajú ho ako dar z neba, ktorý im už stáročia uľahčuje život v ťažkých horských podmienkach.
