Tím výskumníkov z Columbia University v USA publikoval v prestížnom vedeckom časopise Nature práve štúdiu‚ podľa ktorej má mozog samostatnú skupinu neurónov pre každú zo základných chutí – slanú‚ horkú‚ sladkú‚ kyslú a umami (inak aj lahodne pikantnú).
Vedzte‚ že keď sa tvrdí‚ že sladkú chuť cítime len na špičke jazyka‚ je to mýtus. Každý z približne osemtisíc chuťových pohárikov na jazyku je schopný cítiť plnú škálu chutí. Ale špecializované bunky v každom poháriku sú naladené na niektorú z chutí. Keď ju rozoznajú‚ vyšlú mozgu signál.
Kľúče v prírode
V prírode je to pomerne jednoduché. Napríklad pandy sa za dlhé roky vyvinuli z mäsožravých medveďov‚ ale keďže žerú prevažne sladké bambusové výhonky‚ stratili schopnosť cítiť pikantnú chuť mäsa. Na druhej strane mačkovité šelmy‚ vrátane domácich maznáčikov‚ zväčša sladké neobľubujú‚ sú mäsožravci‚ a tak ich vzrušujú skôr iné chute. A upírie netopiere‚ ktoré sajú krv z dobytka‚ si rokmi vypracovali „odolnosť” voči iným chutiam‚ respektíve neschopnosť ich cítiť.