Za posledných dvadsať rokov vyšli na celom svete stovky odborných článkov zameraných na liečivé účinky húževnatca jedlého (Lentinula edodes). Táto huba, známa pod menom shiitake, vyčnieva z radu najmä vďaka vysokému obsahu cenných polysacharidov, z ktorých sa najčastejšie skloňujú glukány.
Glukány sú zložené cukry, ktorých štruktúra je tvorená molekulami glukózy. Mnohé z nich pri pravidelnej konzumácii plodníc pozitívne vplývajú na zlepšenie nielen imunitného, ale aj nervového a hormonálneho systému organizmu. Fungujú aj ako antioxidanty a zachytávače škodlivých voľných radikálov. Shiitake obsahuje jedinečný beta-glukán, nazvaný lentinan. Nachádza sa v bunkových stenách plodníc a podhubia. Klinické štúdie ukázali, že priaznivo pôsobí pri liečbe nádorov a eliminuje nežiadúce účinky chemoterapie. Okrem toho je účinný aj proti baktériam a vírusom, vrátane HIV. Nemenej významnou látkou v plodniciach húževnatca jedlého je alkaloid eritadenín. Zistilo sa, že táto zlúčenina dokáže znižovať cholesterol v krvi a pôsobiť proti vzniku krvných zrazenín.
V tradičnej čínskej medicíne patrí húževnatec jedlý medzi najvýznamnejšie liečivé huby. Vďaka svojím omladzujúcim a život predlžujúcim účinkom získal prívlastok „huba dlhovekosti.“ Napriek tomu, že areál prirodzeného výskytu tejto huby je obmedzený na Áziu, úspešne sa pestuje aj na iných kontinentoch, vrátane Európy. V súčasnosti je treťou najrozšírenejšou pestovanou hubou na svete.