Aj v tomto čase môže milovník vína spoznávať to, čomu sa vo vinohradníckom a vinárskom jazyku hovorí terroir. Cestičkami popri vinohradoch sa na informačných tabuliach zoznamuje s charakteristikami miestneho podnebia, zložením pôdy a pestovanými odrodami, aby si ich potom vychutnal v pivničke u vinára. Nejde o rozdiel v kvalite, ale o lokálne špecifiká, ktoré vinič ovplyvňujú. Priamo do mobilu si môžete stiahnuť údaje o trase vínnej cesty, o miestnom producentovi, fotografie a videá krajiny. Rozhranie tvoria NFC tagy a QR kódy, GPS určuje body, kde sa záujemca prostredníctvom smartfónu dozvie všetko o vinárstve v regióne. Kto nemá smartfón, môže si v každom vinárstve požičať tablet.
IBA MIESTNE. Niežeby sa kvalitné rakúske vína nepredávali dobre. Nielen varené vína, ale aj minimálne malá vínna karta z miestnych bielych a červených vín musí byť v osviežovacích zariadeniach na svahu či pri vlekoch, prípadne v originálnych buschenschankoch, kde ponúkajú len studené domáce špecialitky. S vínom. Každá slušná reštaurácia, hotel či horská chata musí mať nielen vyberanú ponuku miestnej kuchyne, domácich šnapsov, ale aj najlepšie vína, predovšetkým z okolia. Rakúsko láka lyžiarov na zážitky tak na svahoch, ako aj po lyžovačke. V zážitkovom regióne Ausseerland-Salzkammergut si vymysleli akciu Víno v snehu. Na špeciálne večery si pozývajú top kuchárov z celej krajiny a špičkových someliérov. Piknikové koše, poháre a fľašky vína vynášajú krojované čašníčky rovno na svahy. Sekt sa schladí na správnu teplotu priamo v snehu.
Chatár a kuchár Peter Pilcher organizuje vo svojej Holzhackenstube ochutnávky vína pri oknách, z ktorých je vraj najlepší výhľad na masív Dachsteinu. Kým skoncipuje denný lístok, má už za sebou pochôdzku po najbližších trhoviskách.