Sobota, 4. júl, 2020 | Meniny má ProkopKrížovkyKrížovky

V jedálenskom biznise nezarobíte na Ferrari

Slováci preferujú rýchly a lacný obed. Aj preto, že za polhodinovú obedňajšiu prestávku málokedy stihnú zájsť do dobrej reštaurácie a v pokoji sa najesť. A za viac peňazí. Preto sú podniky, ktoré im ponúknu denné menu za tri eurá, stále populárne. Na obedových menu fičia pohostinstvá, jedálne, lacnejšie reštaurácie. Zdá sa, že sa im to oplatí. Dá sa však za nižšiu sumu kvalitne navariť?

Ak chcete vlastniť nóbl reštauráciu, potrebujete si prenajať priestor na lukratívnom mieste. Najlepšie v centre mesta. Treba najať kvalitného kuchára, ktorý nie je lacný, a zaplatiť šikovných čašníkov. To všetko stojí dosť peňazí. A keď nebudete mať veľa zákazníkov, váš sen o reštaurácii sa môže rýchlo skončiť. Svedčia o tom aj meniace sa názvy podnikov. Stačí sa pozrieť do centra väčších miest.

Gastronomický biznis sa dá robiť aj inak. Prenajmete si lacnú jedáleň pri veľkom podniku, zaplatíte jednu či dve kuchárky, ktoré jedlo aj vydávajú a popritom vedia poumývať riad. Keď denne obslúžite stovku zákazníkov, môžete zarobiť viac ako majiteľ nie veľmi úspešnej luxusnej reštaurácie. Profit zisťoval, ako funguje biznis „táckarní“.

SkryťVypnúť reklamu

VEĽKÁ TLAČENICA. Konkurencia v lacnom stravovacom biznise je obrovská. Okrem pohostinstiev či reštaurácii sú tu pouličné stánky s rýchlym občerstvením alebo donáškové služby. „Tlak na cenu, sortiment a kvalitu je veľký. Krčmy s menu sú naši najväčší rivali. Navyše reštaurácie zväčša žijú najmä z obedového menu, nie z večerí,“ hovorí Martin, žilinský podnikateľ, ktorý prevádzkuje dve jedálne. V tomto biznise sa ocitol skôr náhodou. Ponúkli mu na predaj jednu prevádzku. Keď- že podnikal v inej oblasti, poradil sa s manželkou, či by to bola ochotná robiť. Spoločne sa rozhodli ísť do toho, napriek tomu, že v gastronomickom biznise nemali žiadne skúsenosti.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4NKQ na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M4NKQ na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie z ekonomiky

Inzercia - Tlačové správy

  1. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac
  2. Lokálne nákupy vo VIVO! Markete
  3. Za päť rokov chce mať päť reštaurácií
  4. Zmenia sa Vysoké Tatry na lunapark?
  5. Kedysi ovocie chutilo inak. Rozmanitosť sa zachovala na dedinách
  6. Ťažšie sa vám dýcha? Možno máte vlhký dom
  7. 15 miest v Grécku, na ktoré sú domáci najpyšnejší
  8. Najrýchlejší dopravný prostriedok je bicykel
  9. Novým prezidentom FSOK sa stal Miroslav Kot
  10. Magazín denníka SME: Leto v Čechách a na Morave
  1. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac
  2. Terasa upratovala s Kositom. Čistili Borovicový háj i Pľuvátko
  3. Štart sezóny F1 je za dverami
  4. Predajne Terno a KRAJ znižujú ceny desiatok produktov
  5. Tieto chyby sú pri zateplení fasády najčastejšie
  6. Tesco pomôže ľuďom v núdzi ešte viac
  7. Lokálne nákupy vo VIVO! Markete
  8. Hrdinovia bez potlesku
  9. Odvezte sa Ľadovým expresom spoznávať juh Slovenského raja
  10. Herec a dabér Pavel Soukup: můj test autokamery Mio MiVue 798
  1. Kedysi ovocie chutilo inak. Rozmanitosť sa zachovala na dedinách 20 497
  2. 15 miest v Grécku, na ktoré sú domáci najpyšnejší 15 792
  3. Za päť rokov chce mať päť reštaurácií 14 227
  4. Ťažšie sa vám dýcha? Možno máte vlhký dom 14 212
  5. Tieto chyby sú pri zateplení fasády najčastejšie – vyhnite sa im 10 919
  6. Zmenia sa Vysoké Tatry na lunapark? 10 322
  7. Magazín denníka SME: Leto v Čechách a na Morave 10 228
  8. Leto na Slovensku: Mimoriadny 48-stranový magazín týždenníkov MY 10 100
  9. Južný Cyprus: skvelá dovolenka až do skorej jesene 9 731
  10. Predáva top mäso, varuje pred reťazcami, kvalitu hľadá na farme 8 926
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Briti nahnevali Slovákov. Nedali ich na zoznam bezpečných krajín

Pri ceste do Británie musíte ísť do karantény.

Ilustračné foto
Sergej Krikaľov v roku 2005 už ako ruský kozmonaut po ďalšom pristátí v Kazachstane.
Nitriansky podnikateľ Norbert Bödör prichádza vypovedať v kauze Pôdohospodárskej platobnej agentúry.
Píšu Ivan Krastev a Mark Leonard - Fórum

Aká bude Únia po koronakríze

Väčšina verí v európske spojenectvo.

V barcelonskom divadle Gran Teatre del Liceu zahrali koncert pre živé bytosti.

Neprehliadnite tiež

Píše Andrej Zaťko

Požičať si peniaze nemusí stáť peniaze

Šéf Poštovky o novej informačnej povinnosti.