Na Slovensku je družstevníctvo späté s menom Samuela Jurkoviča. V roku 1845 založil Spolok gazdovský v Sobotišti, prvý úverový ústav na družstevnom základe na Slovensku. Stalo sa to len krátko po založení moderného družstva v anglickom Rochdale‚ ktoré bolo úplne prvé. V Sobotišti išlo tak o historicky prvé družstvo v kontinentálnej Európe. Súčasnosť však ukazuje, že ani skvelá minulosť nie je zárukou budúcnosti.
BEZ TLAKU. Družstevná štruktúra má výhodu v tom, že sa neorientuje na rast – družstvo nemusí rásť za každú cenu. Cieľom nie je zisk, ale produkcia nejakej služby pre určitú skupinu ľudí. Nemusia to byť nevyhnutne len členovia, družstvá nie sú pod tlakom vytvárať zisk. Druhou podstatnou výhodou je demokratická štruktúra družstva. V autentickom družstve platí, že jeden člen, jeden hlas. Na rozdiel od akciovej spoločnosti, kde rozhodujúce slovo môže mať malá skupina alebo dokonca jednotlivec, v družstve rozhodujú všetci.
Družstvá považuje teória za jednu z foriem ekonomickej demokracie. Iveta Chmelová, predsedníčka Coop Produktu Slovensko, čo je nástupnícka organizácia Slovenského zväzu výrobných družstiev, uvádza, že v združení teraz pôsobí okolo šesťdesiat výrobných družstiev, ktoré zamestnávajú zhruba 2 500 členov a zamestnancov, prácu dávajú aj približne štyrom stovkám ľudí so zdravotným postihnutím. Všetci členovia sú zamestnancami družstiev, ale opačne to neplatí – pravda je, že členovia družstiev sú vo výraznej menšine.