Nedeľa, 20. jún, 2021 | Meniny má ValériaKrížovkyKrížovky

Sladký svet čokolády

Čokoláda je pre mnohých z nás ako mor. Myslíme na ňu, kadiaľ chodíme, pokiaľ si vysnívanú tabuľku nekúpime. Mnoho ľudí netuší, že sladkú pochúťku v minulosti považovali za liek a ešte na začiatku 20. storočia ju predávali v lekárňach. K žiaducim prejavom tejto dobroty postačí organizmu 20 gramov kakaa alebo 15 gramov čokolády denne. Veľa Slovákov chodí za ňou len kúsok za hranice, do rakúskeho Kittsee, kde sídli rodinná fabrika Hauswirth. Predovšetkým obchodíky čokočárdy sú mimoriadne navštevované. Počas víkendu sa pri nich zastaví aj viac ako sedemdesiat autobusov plných turistov túžiacich po čokoláde. Prezradil nám to na úvod nášho stretnutia riaditeľ firmy Peter Hauswirth.

Bolo to v roku 1949, keď si Franz Hauswirth v pätnástom viedenskom obvode otvoril cukráreň. Asi to tak chcela náhoda, že v pivnici cukrárne našiel formy na odlievanie čokolády. Prvý Mikuláš bol odliaty. Keďže po skončení druhej svetovej vojny bol nedostatok čokolády, F. Hauswirth musel začať s výrobou vlastnej. Prevádzku presťahovali do Wichtelovej ulici vo Viedni, kde sa na väčšej ploche začali špecializovať na výrobu dutých čokoládových výrobkov a rôznych druhov praliniek. Postupný rast podniku v nasledujúcich rokoch na tomto novom mieste viedol k tomu, že bol priestor malý, a tak v roku 1959 časť výroby presunuli do Kittsee, rodnej dediny F. Hauswirtha. Po prevzatí firmy jeho synom, tiež Franzom, v prevádzke v Kittsee značne investovali do nových technológií strojovej produkcie čokoládových figúrok a firma sa stala najväčším rakúskym výrobcom sezónnych čokoládových produktov. Vysoký technický štandard dovolil po vstupe Rakúska do Európskej únie v roku 1995 držať krok s medzinárodnou konkurenciou a ďalej rásť.

SkryťVypnúť reklamu

TRETIA GENERÁCIA. Dnes stoja na čele rodinného podniku Peter Hauswirt a jeho brat Roman. Vždy sa deti podvolia a robia to, čo chcú ich rodičia? „U nás sme sa nad tým ani nezamýšľali, že by sme mohli robiť niečo iné. Tak to bolo plánované. Už ako malý chlapec som rád pomáhal starému otcovi v cukrárni. Mojou záľubou bola vtedy výroba krémových rezov, miešanie pudingovej plnky do nich. Teraz s bratom Romanom už desiaty rok vedieme firmu, v ktorej sme si podelili úlohy.“

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4NMW na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M4NMW na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie z ekonomiky

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  3. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  4. Crème de la crème po slovensky
  5. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Po Slovensku na motorke
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  10. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  1. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  2. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  3. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  7. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  8. Zázračná škola so zelenou strechou
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Crème de la crème po slovensky
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 29 835
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 12 385
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 8 026
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 7 107
  5. Po Slovensku na motorke 6 681
  6. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 328
  7. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 5 190
  8. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 4 679
  9. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 4 450
  10. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 3 311
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Ilustračná fotografia.

Najviac musia robiť na svoje bývanie Bratislavčania.


4 h
Cisterna spoločnosti Bioway

Projekt firmy Bioway má stáť šesť miliárd eur.


18. jún
Po projekte Yosaria Plaza zostal iba skelet, ktorý domáci volajú Hirošima.

Developerský projekt vyrastie na starej Hirošime.


a 1 ďalší 17. jún