Bolo to v roku 1949, keď si Franz Hauswirth v pätnástom viedenskom obvode otvoril cukráreň. Asi to tak chcela náhoda, že v pivnici cukrárne našiel formy na odlievanie čokolády. Prvý Mikuláš bol odliaty. Keďže po skončení druhej svetovej vojny bol nedostatok čokolády, F. Hauswirth musel začať s výrobou vlastnej. Prevádzku presťahovali do Wichtelovej ulici vo Viedni, kde sa na väčšej ploche začali špecializovať na výrobu dutých čokoládových výrobkov a rôznych druhov praliniek. Postupný rast podniku v nasledujúcich rokoch na tomto novom mieste viedol k tomu, že bol priestor malý, a tak v roku 1959 časť výroby presunuli do Kittsee, rodnej dediny F. Hauswirtha. Po prevzatí firmy jeho synom, tiež Franzom, v prevádzke v Kittsee značne investovali do nových technológií strojovej produkcie čokoládových figúrok a firma sa stala najväčším rakúskym výrobcom sezónnych čokoládových produktov. Vysoký technický štandard dovolil po vstupe Rakúska do Európskej únie v roku 1995 držať krok s medzinárodnou konkurenciou a ďalej rásť.
TRETIA GENERÁCIA. Dnes stoja na čele rodinného podniku Peter Hauswirt a jeho brat Roman. Vždy sa deti podvolia a robia to, čo chcú ich rodičia? „U nás sme sa nad tým ani nezamýšľali, že by sme mohli robiť niečo iné. Tak to bolo plánované. Už ako malý chlapec som rád pomáhal starému otcovi v cukrárni. Mojou záľubou bola vtedy výroba krémových rezov, miešanie pudingovej plnky do nich. Teraz s bratom Romanom už desiaty rok vedieme firmu, v ktorej sme si podelili úlohy.“
