Cukrovinky, nech to znie akokoľvek nadnesene, sú súčasťou nášho spoločenského života. Žiadna oslava‚ či už je to svadba, narodeniny alebo výročie, by sa bez torty a zákuskov nezaobišla. Torta je často stredobodom programu a musí spĺňať nielen chuťové, ale tiež estetické kritériá. Na umenie ich povýšila cukrárka Petra Zváčová (34), ktorá pod značkou Art Cakes navrhuje, pečie a zdobí torty a zákusky od roku 2012.
ŠTART S TOPÁNKOU. Hoci odjakživa túžila po vlastnej cukrárni, svoj prvý biznis Petra odštartovala v inej oblasti. V Bratislave si ako dvadsaťročná otvorila obchod s ručne robenými topánkami, za ktorými vycestovala do Španielska a Talianska, kde si ich neskôr aj dala vyrábať. Išlo o unikátne kusy, ktoré sa v tom období v slovenských obchodoch bežne nepredávali, vďaka čomu začala postupne zásobovať aj ďalšie miestne butiky. Obchodu sa darilo a Petra sa ocitla pred dilemou. Expandovať do zahraničia či skúsiť niečo úplne nové?
Rozhodla sa pre druhú možnosť, a tak sa v roku 2007 počas štúdia na druhej vysokej škole stala letuškou. Jej prechodným domovom boli Spojené arabské emiráty, pre ktorých aerolínie lietala päť rokov. „Nikdy som si nemyslela, že budem letuškou. Často som ale rozmýšľala nad vlastnou cukrárňou. A keďže po sladkostiach je mojou druhou vášňou práve cestovanie, spojila som príjemné s užitočným. Práca letušky mi umožnila spoznávať autentické dezerty a zvyky rôznych krajín a kultúr,“ rozhovorí sa Petra. „Navštívila som viac než sto destinácií. Precestovala som viackrát svet od Japonska až po Brazíliu. Z každej cesty som sa snažila priniesť nielen recept, ale aj zážitok z národných dezertov.“