Streda, 28. júl, 2021 | Meniny má KrištofKrížovkyKrížovky

Ako sa rodí koňak

„Koňak vás učí napredovať premyslene, ale pomaly. Ak v honbe za rýchlym ziskom urobíte zbytočnú chybu, vaše meno a značku to navždy poznačí‚“ hovorí pre Profit Laurent Lhéraud‚ dedič francúzskeho koňakového impéria. Tvrdí‚ že netrpezlivosť znamená pre podnikateľa v tejto brandži istú smrť.

Večera u Lhéraudovcov vašou predstavou o bontóne slušne zatrasie. Na panstve z desiateho storočia sa aj dnes o hosťa starajú tak, ako keby bol kráľom. Zásteru si opáše sedemdesiattriročná pani domu‚ ktorej sa tu hovorí „Madame Lhéraud“.

V úlohe asistenta šéfkuchára jej sekunduje vnučka Anne-Sophie. A čašníkmi sú chlapi, ktorí pracujú na statku. Babka s vnučkou si celý večer nesadnú. Podľa dávno uchovávaných rodinných receptov vytvárajú jedno umelecké dielo za druhým. Fois gras s koňakom Grande Champagne 1959, carpaccio z lososa, ustrice Lhéraud, steak z bio kravy od susedov, fazuľka, ktorú pani sama sadila, zbierala, sušila aj varila. Všetko poprášia vlastnoručne nazbieranou hľuzovkou, na ktorú „poľujú“ v lese za statkom.

SkryťVypnúť reklamu

U Lhéraudovcov má luxus zvláštne prirodzenú tvár. Porcelánový servis, strieborný príborník a vzácny krištáľ z presláveného dizajnérskeho domu Lalique vnímate ako bežné stolovacie maniere. Ustrice so storočným koňakom tu jedia bez teatrálnych gest, ako niekde inde rožok s kakaom.

OD SVITU DO MRKU. „Pracujeme od šiestej ráno do siedmej večer. Šesť dní zo siedmich. Nemáme čas na záhaľky či pravidelné oslavy. Ale keď vypneme, užívame si život na maximum. Veď čo je dôležitejšie, ako tešiť ľudí vo svojom okolí?“ hovorí päťdesiatročný Laurent Lhéraud, ktorý je v rodinnom podniku hlavný enológ – vie všetko o mikrobiológii, fyzike, chémii a technológii spracovania hrozna.

SkryťVypnúť reklamu

Sprevádza nás sám LAURENT LHÉRAUDZdroj: Barbora Jakubová

Každý z nás má v živote problémy‚ u Lhéraudovcov však nie sú stredobodom vesmíru. „Deťom odmalička vštepujeme optimizmus a umenie užívať si každý deň. Mnohí ľudia si nevedia užívať jedlo a keď zaznie hudba, odmietajú tancovať. Stretnú sa so vzácnym priateľom a namiesto toho, aby ďakovali za jeho prítomnosť, spustia: Mojej mame sa zhoršil krvný tlak, otec už nevládze na koleno. Život im uteká medzi prstami‚“ konštatuje L. Lhéraud.

Tvrdí, že u nich doma sa neprejedajú ani nadmerne nepijú. Radšej si v menších množstvách vychutnávajú jedlá a nápoje, ktoré premenia stolovanie na výnimočný zážitok. „Počas degustácie v New Yorku nás vzal hostiteľ na večeru do svojho obľúbeného podniku. V menu mali iba hamburgery – mix žemle, mletého mäsa, šalátu, syra a omáčky. Vážim si čisté hodnotné chute. V tej gebuzine som žiadnu nenašiel‚“ rozpráva o nemilom zážitku.

SkryťVypnúť reklamu

Oni si všetku zeleninu pestujú vo vlastnej záhrade. Hovädzie mäso kupujú od suseda a rosé majú od výrobcu z Provensálska. „Skvelý chlapík. S manželkou po hektických rokoch v Paríži so všetkým ,praštili‘ a vybrali sa na juh vyrábať jedno z najlepších ružových vín vo Francúzsku. Nejde o etiketu a značku, ale o kvalitu, ktorá sa skrýva vnútri. O tom luxus v skutočnosti je‚“ objasňuje nám svoj postoj L. Lhéraud.

UBERTE PLYN. V biznise sa podľa neho netreba ponáhľať. Obchod s koňakom nepozná okamžité zárobky. To, čo vytvoríte dnes, zúročí až generácia‚ ktorá príde po vás. „Produkt či službu musíte vyšperkovať do stavu, aby boli skutočne žiaduce. Je to ako s nevestou. Ak už na prvý pohľad nie je nádherná, koľko mužov by ju chcelo za ženu? Ale keď z nej vyžaruje krása a pripravenosť, všetci sa o ňu pobijú‚“ argumentuje.

SkryťVypnúť reklamu

Alfou a omegou je preňho citlivý výber dodávateľov a partnerov. „V súkromí tých pravých priateľov spočítate na dlani. V biznise je to rovnaké. Môžete si k sebe zobrať iba človeka, na ktorého sa môžete dvadsaťštyri hodín denne spoľahnúť. Ľudí, ktorí neuznávajú vaše hodnoty, treba okamžite poslať preč.“

GUY LHÉRAUDZdroj: Cognac Lhéraud

Dobrý šéf musí podľa neho dokonale ovládať svoje remeslo: „Nemohol by som riadiť hospodárstvo bez toho, aby som vedel, nakoľko je ktorá práca náročná, koľko potu a úsilia je na ňu potrebné‚“ vysvetľuje L. Lhéraud. Tvrdí‚ že ten‚ kto nepozná každý krok výrobného procesu, nebude nikdy dobrým šéfom.

„Keď u nás vo firme prežívajú zamestnanci smútok, cítim ho tiež. Keď sa radujú, radujem sa tiež. Človek, ktorý pre mňa pracuje s vášňou a oddane, je pre mňa ako syn. Hovoríme – ak s nami prežijete prvý rok, budete u nás do konca života.“

SkryťVypnúť reklamu

NAD ZLATO. Rod Lhéraudovcov sa do dedinky Lasdoux v regióne Cognac presídlil už v roku 1680. Vtedy tu Alexander Lhéraud začal obrábať pôdu a sadiť vinič. Časť vyrobeného koňaku uskladňoval vo vlastných pivniciach, zvyšok predával väčším producentom.

„Môj pradedo a dedo patrili zároveň k najväčším obchodníkom s prascami v regióne Charente. Cez druhú svetovú vojnu dodával dedo partizánom mäso, aby mali čo jesť. Udal ho však vlastný syn. Pradedo vtedy zaňho Nemcom ponúkol výkupné a dal im na výber – berte si zlato alebo koňak. Našťastie siahli po zlate‚“ usmieva sa Laurent...

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4P7P na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M4P7P na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie z ekonomiky

Inzercia - Tlačové správy

  1. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  2. Túto bagetu jedia Slováci už 24 rokov. Čo nám chutí najviac?
  3. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom
  4. M. Šmigura: Pozeráme sa smerom na Varšavu
  5. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu
  6. Kravy jedia srvátku. Výrobky vďaka tomu nemajú konkurenciu
  7. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  8. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  9. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  10. Lenivý brunch s Muchom
  1. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  2. Keď ekológia spája
  3. Wüstenrot predstavuje novú stratégiu pre slovenský trh
  4. Na zmenu zdravotnej poisťovne vám po novom stačia 3 minúty
  5. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  6. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  7. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  8. Slovník investora 07: Bitcoin a jeho úloha v portfóliu investora
  9. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  10. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 10 820
  2. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 656
  3. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 4 756
  4. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 4 233
  5. Investovať do akcií a ETF v malom sa teraz dá výhodnejšie 4 057
  6. Od Česka až po Jadran 3 972
  7. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 3 152
  8. Nikto im nezatlieska. Koľko medailí získajú Slováci v Tokiu? 2 971
  9. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 2 939
  10. Sudoku na leto: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani cez prázdniny 2 202
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Do kaviarne Towers nevidno.

Obvinenie opisuje manipulácie, ale nie systém, o ktorom hovorí Fico.


9 h
Zuzana Rehák Štefečeková na LOH Tokio 2020 / 2021.

Sledujte online letnú olympiádu.


Sportnet a 1 ďalší 7 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Za kyberšikanu hrozí až šesť rokov.


a 1 ďalší 8 h

Neprehliadnite tiež

Ilustračné foto

Analýza INDEXU ukázala, že výber je obmedzený, ceny rastú.


26. júl
Zakladatelia firmy Boataround Pavel Přibiš a Jana Escher

Boataround má v ponuke 16-tisíc lodí.


1. júl
Developer Peter Valach.

Majetky VAV investu boli rozsiahle.


25. júl