Nedeľa, 26. september, 2021 | Meniny má EditaKrížovkyKrížovky

Žije vo vlastnom vinohrade a robí vinárske remeslo

Je rodák z veľkomesta, ale život si začal budovať na vidieku už na vysokej škole. Michal Bažalík žije vo svojom vinohrade a robí vinárske remeslo – poctivo a od piky, bez investícií a úverov.

Kedysi sníval o tom, že si postaví hrad, a preto chcel ísť študovať architektúru. „Začal som sa učiť kresliť a vtedy som pochopil, že toto mi asi nepôjde. Potom som sa dozvedel, že sa v Brne dá študovať vinárstvo a vinohradníctvo, a povedal som si, toto by sa mohlo do života hodiť,“ hovorí Michal Bažalík, mladý svätojurský vinár a dnes už absolvent Mendelovej univerzity v Brne.

Jeho „hradom“ sa stala malá drevená ekostavba s jednou miestnosťou a príslušenstvom. Stojí na okraji jeho vinohradu na slnečnom, južnom svahu Svätého Jura, mestečka neďaleko Bratislavy. Michal má ešte len 25 rokov, ale víno z tohto miesta sa už stihlo prebojovať k najviac oceňovaným medzi miestnymi vinármi.

SkryťVypnúť reklamu

DOBRÝ ROČNÍK. Ako sa tak prechádza pomedzi rady svojho viniča, pochvaľuje si, že aj po tomto lete, mimoriadne bohatom na suchá, vinohrad vydá vynikajúcu úrodu. „Toho roku je hrozno naozaj krásne. V polovici septembra bolo zrelšie ako to najzrelšie z minulého roka,“ opisuje prednosti tohtoročného nezvyčajného leta.

Občas síce po dlhých suchách napršalo a vtedy zvykli šupky popraskať, ale on mal vraj takých strapcov iba pár. Starý vinič má hlboké korene a preto sa jeho vinohrad stále zelení na svahu, kde slnko ostatnú zeleň spálilo.

A aké bude tohtoročné víno? „Hrozno je zrelé a sladké, ale dôležité je odhadnúť vo víne ten správny pomer medzi kyselinami a cukornatosťou,“ opisuje. Na vysvetlenie, cukor sa pri kvasení mení na alkohol, a tak tohtoročné víno môže byť správne alkoholické a sladké zároveň.

SkryťVypnúť reklamu

„Veltlín by som chcel mať sýty, alkoholický a tomu budem prispôsobovať výrobu.“ Správny vinár teda volí postup výroby každý rok, pri každej odrode zvlášť, už pri prehliadke vinohradu. Víno M. Bažalíka je zvláštne aj tým, že do neho nezvykne dodávať nič, ani keď je sezóna skúpa. „Minulý rok hrozno poriadne nedozrelo, ale ja som nechcel pridávať cukor, robil som ľahké, málo alkoholické, suché, skôr kyslé vína,“ opisuje.

DIPLOMOVKA VO FĽAŠI. Prvé víno vyrobil ešte ako študent vinárskeho odboru na Záhradníckej fakulte v Lednici Mendelovej univerzity v Brne. Najskôr obrábal iba desať árov z polhektárového vinohradu, ktorý vo Svätom Jure jeho otec kedysi výhodne kúpil. Pred dvoma rokmi ponúkal v čase otvorených pivníc okrem iných vín aj silván – svoju diplomovú prácu.

SkryťVypnúť reklamu

Medzitým si dokúpil 35 árov a ďalšie si prenajal. „Som dieťa z klasickej mestskej rodiny a keďže som nemal predkov vinárov, mohol som slobodne experimentovať. Hoci neviem, možno by som to mal robiť viac tak, ako sa to robiť má,“ hovorí. Experimenty sa nevzťahujú len na ten pomer štiav a chutí v príslušnom druhu vína, ale aj na ekologickú výrobu.

Zdroj: Maňo Štrauch

BIZNIS, POTOM POHODLIE. Od väčšiny ostatných mladých vinárov, ktorí sa rozhodli usadiť na svahoch Malých Karpát a vyskúšať si to s vínom, sa líši tým, že si nekúpil vinársky dom na hypotéku na začiatku svojho podnikania. Nezačal teda investíciou do pohodlia na dlh, investoval radšej do kúpy ďalších vinohradov. „Z výroby vína vieme s manželkou vyžiť, lebo nemáme vysoké nároky,“ priznáva sa. Minulý rok vyrobil tritisíc fliaš a z tohtoročnej úrody by chcel mať desaťtisíc. Prenajal si ďalšie vinice a na budúci rok plánuje obrobiť už 1,8 hektára. Cieľom však nie je expandovať donekonečna.

SkryťVypnúť reklamu

„Nechcem vystúpiť na fabrické množstvá, ale chcel by som skôr neustále zvyšovať kvalitu,“ vysvetľuje. Má klasické miestne odrody – rizlingy a veltlín, ale aj vzácnu tradičnú odrodu silván, ktorého sú v Jure už len tri hektáre. „Aj v rámci Malokarpatskej vínnej cesty je toto miesto výnimočné. Orientáciou svahov, žulovým podložím, vďaka ktorému má víno tú správnu štruktúru, telo. Neďaleké šúrske mokrade spôsobujú, že tu na hrozne občas vzniká rovnaký efekt ako v Tokaji, keď botrytída zaschne na povrchu bobuliek, sám som pár takých strapcov našiel,“ opisuje výnimočnosť miestnych viníc.

REÁLNY PLÁN. Vie presne, ako chce s podnikaním pokračovať – má cieľ a ten nepredstavuje slogan: chcem byť veľmi bohatý. „Chcem mať víno zo svojej vinice, chcem ho robiť vo vlastných priestoroch a mať stabilný príjem, ktorý uživí rodinu,“ vysvetľuje. Určite nepatrí k ľuďom, ktorých po čase omrzí romantika v nepohode a zamestná sa vo veľkej firme.

SkryťVypnúť reklamu
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4P8V na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M4P8V na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie z ekonomiky

Inzercia - Tlačové správy

  1. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať?
  2. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem
  3. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho
  4. Znalec slovenského brandy
  5. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy?
  6. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty
  7. Školy sa znova môžu zapojiť do zberu starých mobilov
  8. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  9. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  10. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  1. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou?
  2. Ako uľahčiť opatrovanie seniorov doma
  3. Samočistiace vypínače chránia pred infekciami
  4. Ako zvýšiť produktivitu vašej prevádzky?
  5. Hobbymarket OBI predstavil nový koncept predajne v Michalovciach
  6. Aktuálne radarové a slovenské hlásenia v autokamere?
  7. Tesco announces net-zero target of 2035 for its operations
  8. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  9. Lekárska prehliadka pre cudzincov je v Nitre, aj bez objednania
  10. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  1. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi 6 935
  2. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 5 871
  3. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov 4 617
  4. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 4 016
  5. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať? 3 912
  6. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 554
  7. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im? 3 424
  8. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem 3 415
  9. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 3 331
  10. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy? 3 004
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Jiří Ščobák: Na změnu zdravotní pojišťovny už zbývá jen pár dní
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  3. Ústav aplikovanej psychológie FSEV UK: Medzipohlavné rozdiely v deľbe práce
  4. Miroslav Pollák: Utečenci a „ekonomickí migranti“
  5. Milan Kuruc: Čomu pomohol odporúčaný homeoffice?
  6. Inštitút strategických politík: Ničivá druhá vlna COVID-19 v Indii môže predznamenať úpadok Módího moci
  7. Martin Ondráš: Stratili sme potravinovú sebestačnosť. Stratíme aj bezpečnosť potravín?
  8. Jakub Šimek: Ako po pandémii predbehnúť Estónsko je otázka za 20 bitcoinov
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 26 746
  2. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič. 11 691
  3. Martin Dorčák: DPH podľa Remišovej 6 178
  4. Lucie Meisnerová: Svadba v polovici života 5 577
  5. Radovan Kulín: Kováčik má šťastie, že nevyrábal mastičky z konope 5 540
  6. Stanislav Martinčko: R.Fico sa stal kajúcnikom č.1 !!! 4 050
  7. Pavel Dvořák: Ako ma zmenilo desať rokov v Číne 3 779
  8. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch 3 671
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  3. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  4. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  5. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  6. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  7. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  8. Pavol Koprda: Očkovacia lotéria: Čo môže priniesť a kde sú jej úskalia? Pohľad cez dáta, teóriu hier a hazardné hry
Skryť Zatvoriť reklamu