SME

Rakúske podnikateľky konkurentom ukázali chrbát. Aj keď sa nenarodili ako chlapci dedičia

Príbehy o rodinných firmách zväčša „píšu“ muži‚ patriarchovia podnikateľských klanov‚ ktorí svoje impérium i tajomstvá odovzdávajú po meči. Tak to bolo kedysi a tak to býva i dnes. Dve úspešné firmy‚ ktoré Profit navštívil v čarovnom údolí Wachau v Dolnom Rakúsku‚ však zdedili najlepšie dcéry svojich otcov. A biznisu v typicky mužských doménach nezostali nič dlžné.

Žena pri peci a nad vecou

Kedysi bývalo pečenie chleba výlučne ženskou záležitosťou. Odkedy sa však z pekárstva stal biznis‚ prácu zastávali muži. Nebolo to inak ani v rodine Schmidlovcov‚ ktorá pečie chlieb v mestečku Dürnstein od roku 1780 bez prestávky až dodnes. Barbara Schmidlová je už jedenástou generáciou tunajších pekárov.

ZLATÝ RECEPT. V Schmidlovej pekárni a cukrárni‚ ktorá sa nachádza na hlavnom turistickom ťahu, je rušno. Ako napokon každý deň od skorého rána až do večera‚ keď sa návštevníci vytratia a miestni zasadnú k stolu s večerou. Na nejednom stojí košík s wachauskými žemličkami‚ ktoré sa pečú iba tu.

SkryťVypnúť reklamu

Bolo to v roku 1905‚ keď Barbarin prastarý otec Rudolf Schmidl vyvinul recept na špeciálnu žemľu‚ zvanú Wachauer Laberl. „Jeho brat bol so súborom spievať vo Francúzsku‚ kde ochutnal bagety. Doma potom povedal bratovi‚ že musí vymyslieť niečo podobné. Wachauer Laberl sa už veľa pekárov snažilo napodobniť‚ ale nedokážu to‚“ tvrdí Barbara. „Myslím‚ že je to kombinácia receptu‚ prostredia i tunajšej vody.“

Schmidlovci dodávajú žemličky do reštaurácií‚ hotelov a sietí po celom Rakúsku. V regióne Wachau sú neoddeliteľnou súčasťou raňajok‚ jedávajú sa s maslom a marhuľovým džemom‚ čo je ďalšia lokálna špecialita. A nesmú chýbať ani pri koštovke vína. „Na to sú ideálne‚ pretože majú neutrálnu chuť. Medzi ochutnávaním rôznych vín si potrebujete niečo zahryznúť‚ aby ste si vyčistili chuťové poháriky na ďalšie víno.“

SkryťVypnúť reklamu

Zdroj: Katarína Bukerová

PEKÁREŇ V SKALE. Schmidlovci dnes zamestnávajú šesťdesiat ľudí v troch predajniach a výrobe. Malá pekáreň‚ do ktorej sa vstupuje hneď za pultom cukrárne‚ pôsobí zvláštnym dojmom. Je vybavená mixom nových a takmer až ret- ro zariadení‚ ktoré sú však podľa majiteľky plne funkčné. Celá výroba je veľmi kompaktná a čoskoro sa dozvedáme prečo. Je totiž zasadená do skaly. Dom s predajňou‚ cukrárňou a kanceláriami na poschodí pôsobí z úzkej uličky úplne normálne.

Až keď vojdete do pekárne‚ zistíte‚ že sa opiera o skalnú stenu. Najlepšie to vidno v garáži‚ ktorá pripomína jaskyňu. Bola však vytesaná človekom. „Rozšíril to tu môj otec. Tu v Dürnsteine máme problém s priestorom, a tak jediná možnosť na rozšírenie je smerom do hory‚“ usmieva sa B. Schmidlová. „Každú zimu po skončení sezóny tu kopal. Dvadsať rokov.“

SkryťVypnúť reklamu

Rozširovanie je aj veľkou témou budúcnosti. V historickom centre už ďalej neporastú. Do kopca viac kopať nemôžu‚ pretože navrchu majú ľudia domy a boja sa‚ že sa zem mohla prepadnúť. Navyše‚ pár metrov za garážou Schmidlovcov je už tunel. Ďalšou nevýhodou je rozvoz tovaru‚ úzka hlavná ulica a jednosmerná prevádzka spôsobujú‚ že pekárenské autá každé ráno zapríčinia dopravný kolaps v centre. Preto dedička rozmýšľa o zatiaľ najradikálnejšom kroku v histórii pekárne. Ak nerátame elektrické pece.

„Musíme sa časom presťahovať‚ lebo výroba je tu príliš komplikovaná‚ potrebujeme väčšie a modernejšie priestory. Rozhodne však chcem zostať vo Wachau. V Dürnsteine bude potom už len predajňa‚“ vysvetľuje Barbara. Neteší ju to však‚ pretože Schmidlova pekáreň je obrovskou súčasťou komunity Dürnsteinu.

SkryťVypnúť reklamu

„Je to veľmi dôležité‚ šesť ľudí odtiaľto u mňa pracuje trvale a počas sviatkov prichádzajú na brigádu študenti. Často sprevádzam miestnych školákov po pekárni‚ aby videli‚ čo v dedine majú. Uvedomujem si‚ že potrebujeme žiť v symbióze‚ a som rada‚ keď mi domáci povedia‚ že sú na Schmidlovu pekáreň pyšní.“ Dnes sú na hlavnej ulici posledným lokálnym výrobcom medzi desiatkami turistických obchodov.

MUŽSKÁ ENERGIA. Na stene pred kanceláriou‚ ktorá teraz patrí plavovlasej riaditeľke‚ visia obrazy troch mužov. Otca‚ deda a pradeda Rudolfa‚ ktorý vymyslel wachauskú žemľu. Rod však v 21. storočí po meči skončil. Otec Schmidl nemal inú voľbu‚ ako odovzdať firemné žezlo dcére. Mal ich totiž päť a žiadneho syna. O Barbare však od malička vedel‚ že bude pekárka. Ostatné dievčatá sa o toto remeslo veľmi nezaujímali‚ ale ona akoby naň bola predurčená. Hoci nebola chlapec.

SkryťVypnúť reklamu

ň„Už keď som mala rok či dva‚ som všetko ochutnávala. Vždy som si odhryzla z každého chleba‚ žemličky‚ koláča. Ale z každého iba raz‚“ smeje sa. Ochutnávačská prax z detstva sa jej dnes zíde. „Všetko okrem žemlí sa tu robí ručne. Chleby‚ zákusky‚ keksy‚ tyčinky. Pre mňa je to veľmi dôležité‚ pretože všetko‚ čo do cesta pekár dá‚ v ňom cítiť.“ Varia si aj vlastný marhuľový džem na zákusky.

„Keď som mala päť rokov‚ chodievala som do pekárne za učňom‚ ktorý je dnes mojím asistentom. Mama to nemala veľmi rada‚ lebo som sa vždy zašpinila‚ a tak ma schovával do veľkého koša‚ keď ma hľadala,“ rozpráva s úsmevom. Ale keď dospievala‚ nevedela si predstaviť‚ že by mala prevziať pekáreň. Odišla do Viedne študovať ekonómiu a neskôr sa zamestnala ako výskumníčka.

SkryťVypnúť reklamu

Potom prišla chvíľa‚ keď sa musela rozhodnúť – otec po infarkte chradol a navyše chcela‚ aby jej deti vyrastali v Dürnsteine. „Nevedela som si predstaviť‚ že pekáreň Schmidl by tu nebola.“ A tak sa pred piatimi rokmi vrátila do rodinného biznisu a posledné dva roky ho vedie.

Barbarin pracovný deň sa začína už okolo piatej ráno. Ako manažérka by nemusela‚ chce však byť čo najviac s pekármi. Napriek tomu‚ že je dcérou majiteľa a pokračovateľkou uznávaného pekárskeho klanu‚ mala to ako žena spočiatku ťažké a musela si získať dôveru a rešpekt zamestnancov.

„Väčšina mojich zamestnancov sú muži‚ okrem predavačiek. A nevedeli si predstaviť‚ že by to žena mohla zvládnuť‚ keď má navyše dve deti. Keď som ako manažérka prvý raz vošla do pekárne‚ videla som‚ že to znášajú ťažko. Ale museli si zvyknúť a aj ja som sa musela zmeniť a naučiť sa s nimi komunikovať. Hovoriť stručne a priamo. Bol to proces‚ ale dnes je tu veľmi dobrá atmosféra. Teraz sa mi dokonca občas zdá‚ že je zložitejšie robiť so ženami než s mužmi.“

SkryťVypnúť reklamu

Zdroj: Katarína Bukerová

Po skončení turistickej sezóny‚ keď už pekáreň nemusí byť otvorená sedem dní v týždni‚ sa Barbara stretáva s každým zamestnancom. Rodinné podniky sú podľa nej práve v tomto iné‚ majitelia sa vždy pozerajú na veci z dlhodobého výhľadu.

„Nezaujíma ma len zisk v tomto roku‚ chcem vedieť‚ čo s pekárňou bude o desať rokov‚ lebo ju plánujem zanechať synom. Som veľmi pyšná na tento podnik a na to‚ čo moja rodina dosiahla. Cítim aj silný pocit zodpovednosti‚ ale je to pre mňa skôr pozitívne ako negatívne. Väčšina pekárov je tu od učňovských čias a zostanú u nás do dôchodku. Viem však‚ že sú tu spokojní a cítia sa na- ozaj súčasťou podniku Schmidl. Viete‚ keď niekto denne dochádza do práce 45 minút autom ako niektorí naši zamestnanci‚ tak to musí mať rád. Inak by tu nebol.“

SkryťVypnúť reklamu

Ako sa z čiernej lode stane biela

Elegantná žena‚ ktorá nás so širokým úsmevom víta na palube výletnej lode MS Austria v prístave Krems‚ vyzerá na prvý pohľad ako stewardka. Hneď ako prehovorí‚ je jasné‚ že ide o mýlku. Z jej vystupovania sála rozhodnosť a z postoja muža povedľa v uniforme prvého dôstojníka cítiť‚ že má uňho prirodzenú autoritu...

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C4PA3 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na Index

KURZY

Koľko dostanem za 1 euro (17. 4. 2025)
USD 1.136
AUD 1.782
CZK 24.995
JPY 162.090
CAD 1.581
GBP 0.856
HUF 407.730
PLN 4.293
CHF 0.926
SEK 11.155

Komerčné články

  1. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  2. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  1. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  2. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  4. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  5. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  6. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  7. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  8. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  1. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 12 422
  2. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 9 198
  3. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 5 920
  4. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 4 874
  5. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 117
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 3 360
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 158
  8. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 3 049
  1. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  2. Lukáš Čelinák: Fico pochoval slovenského tigra, chradne a vydáva sa na grécku cestu
  3. Martin Ondráš: Konečne lacné potraviny !
  4. Tadeáš Ďurica: Sprievodca "slovenskou sociálnou demokraciou"
  5. Michal Pavlík: Chaos okolo 2 % z dane skončil: Víťazstvom zdravého rozumu
  6. Milan Dubec: Buďte Obozretní: Čo Skrýva Spoločnosť, ktorá Vám Volá s Ponukou Kryptoinvestícií?
  7. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  8. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 45 669
  2. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 22 961
  3. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 393
  4. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 18 235
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 16 929
  6. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme 13 278
  7. Rado Surovka: Keby blbosť kvitla 12 923
  8. Viktor Pamula: Rozklad ministerstva zahraničných vecí pokračuje 10 495
  1. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  2. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  3. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  4. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  5. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  6. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
  7. Věra Tepličková: Opäť bližšie ku snu stať sa policajtom
  8. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Štátny tajomník rezortu hospodárstva Vladimír Šimoňák.

Chorvátsko intenzívne uvažuje nad rozvojom jadrového programu.


TASR 1
Ilustračné foto

Ako dôvod uviedla eskaláciu napätia vo svetovom obchode.


TASR

Veľkou mierou výsledky ovplyvnila produkcia v oblasti verejnoprospešných podnikov.


TASR
Ilustračná snímka.

Očakáva pokles objemu svetového obchodu o 0,2 percenta.


TASR
  1. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  2. Lukáš Čelinák: Fico pochoval slovenského tigra, chradne a vydáva sa na grécku cestu
  3. Martin Ondráš: Konečne lacné potraviny !
  4. Tadeáš Ďurica: Sprievodca "slovenskou sociálnou demokraciou"
  5. Michal Pavlík: Chaos okolo 2 % z dane skončil: Víťazstvom zdravého rozumu
  6. Milan Dubec: Buďte Obozretní: Čo Skrýva Spoločnosť, ktorá Vám Volá s Ponukou Kryptoinvestícií?
  7. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  8. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 45 669
  2. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 22 961
  3. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 393
  4. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 18 235
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 16 929
  6. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme 13 278
  7. Rado Surovka: Keby blbosť kvitla 12 923
  8. Viktor Pamula: Rozklad ministerstva zahraničných vecí pokračuje 10 495
  1. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  2. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  3. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  4. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  5. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  6. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
  7. Věra Tepličková: Opäť bližšie ku snu stať sa policajtom
  8. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme
SkryťZatvoriť reklamu