SME
Streda, 7. jún, 2023 | Meniny má Róbert

Rakúske podnikateľky konkurentom ukázali chrbát. Aj keď sa nenarodili ako chlapci dedičia

Príbehy o rodinných firmách zväčša „píšu“ muži‚ patriarchovia podnikateľských klanov‚ ktorí svoje impérium i tajomstvá odovzdávajú po meči. Tak to bolo kedysi a tak to býva i dnes. Dve úspešné firmy‚ ktoré Profit navštívil v čarovnom údolí Wachau v Dolnom Rakúsku‚ však zdedili najlepšie dcéry svojich otcov. A biznisu v typicky mužských doménach nezostali nič dlžné.

Žena pri peci a nad vecou

Kedysi bývalo pečenie chleba výlučne ženskou záležitosťou. Odkedy sa však z pekárstva stal biznis‚ prácu zastávali muži. Nebolo to inak ani v rodine Schmidlovcov‚ ktorá pečie chlieb v mestečku Dürnstein od roku 1780 bez prestávky až dodnes. Barbara Schmidlová je už jedenástou generáciou tunajších pekárov.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

ZLATÝ RECEPT. V Schmidlovej pekárni a cukrárni‚ ktorá sa nachádza na hlavnom turistickom ťahu, je rušno. Ako napokon každý deň od skorého rána až do večera‚ keď sa návštevníci vytratia a miestni zasadnú k stolu s večerou. Na nejednom stojí košík s wachauskými žemličkami‚ ktoré sa pečú iba tu.

SkryťVypnúť reklamu

Bolo to v roku 1905‚ keď Barbarin prastarý otec Rudolf Schmidl vyvinul recept na špeciálnu žemľu‚ zvanú Wachauer Laberl. „Jeho brat bol so súborom spievať vo Francúzsku‚ kde ochutnal bagety. Doma potom povedal bratovi‚ že musí vymyslieť niečo podobné. Wachauer Laberl sa už veľa pekárov snažilo napodobniť‚ ale nedokážu to‚“ tvrdí Barbara. „Myslím‚ že je to kombinácia receptu‚ prostredia i tunajšej vody.“

Schmidlovci dodávajú žemličky do reštaurácií‚ hotelov a sietí po celom Rakúsku. V regióne Wachau sú neoddeliteľnou súčasťou raňajok‚ jedávajú sa s maslom a marhuľovým džemom‚ čo je ďalšia lokálna špecialita. A nesmú chýbať ani pri koštovke vína. „Na to sú ideálne‚ pretože majú neutrálnu chuť. Medzi ochutnávaním rôznych vín si potrebujete niečo zahryznúť‚ aby ste si vyčistili chuťové poháriky na ďalšie víno.“

SkryťVypnúť reklamu

Zdroj: Katarína Bukerová

PEKÁREŇ V SKALE. Schmidlovci dnes zamestnávajú šesťdesiat ľudí v troch predajniach a výrobe. Malá pekáreň‚ do ktorej sa vstupuje hneď za pultom cukrárne‚ pôsobí zvláštnym dojmom. Je vybavená mixom nových a takmer až ret- ro zariadení‚ ktoré sú však podľa majiteľky plne funkčné. Celá výroba je veľmi kompaktná a čoskoro sa dozvedáme prečo. Je totiž zasadená do skaly. Dom s predajňou‚ cukrárňou a kanceláriami na poschodí pôsobí z úzkej uličky úplne normálne.

Až keď vojdete do pekárne‚ zistíte‚ že sa opiera o skalnú stenu. Najlepšie to vidno v garáži‚ ktorá pripomína jaskyňu. Bola však vytesaná človekom. „Rozšíril to tu môj otec. Tu v Dürnsteine máme problém s priestorom, a tak jediná možnosť na rozšírenie je smerom do hory‚“ usmieva sa B. Schmidlová. „Každú zimu po skončení sezóny tu kopal. Dvadsať rokov.“

SkryťVypnúť reklamu

Rozširovanie je aj veľkou témou budúcnosti. V historickom centre už ďalej neporastú. Do kopca viac kopať nemôžu‚ pretože navrchu majú ľudia domy a boja sa‚ že sa zem mohla prepadnúť. Navyše‚ pár metrov za garážou Schmidlovcov je už tunel. Ďalšou nevýhodou je rozvoz tovaru‚ úzka hlavná ulica a jednosmerná prevádzka spôsobujú‚ že pekárenské autá každé ráno zapríčinia dopravný kolaps v centre. Preto dedička rozmýšľa o zatiaľ najradikálnejšom kroku v histórii pekárne. Ak nerátame elektrické pece.

„Musíme sa časom presťahovať‚ lebo výroba je tu príliš komplikovaná‚ potrebujeme väčšie a modernejšie priestory. Rozhodne však chcem zostať vo Wachau. V Dürnsteine bude potom už len predajňa‚“ vysvetľuje Barbara. Neteší ju to však‚ pretože Schmidlova pekáreň je obrovskou súčasťou komunity Dürnsteinu.

SkryťVypnúť reklamu

„Je to veľmi dôležité‚ šesť ľudí odtiaľto u mňa pracuje trvale a počas sviatkov prichádzajú na brigádu študenti. Často sprevádzam miestnych školákov po pekárni‚ aby videli‚ čo v dedine majú. Uvedomujem si‚ že potrebujeme žiť v symbióze‚ a som rada‚ keď mi domáci povedia‚ že sú na Schmidlovu pekáreň pyšní.“ Dnes sú na hlavnej ulici posledným lokálnym výrobcom medzi desiatkami turistických obchodov.

MUŽSKÁ ENERGIA. Na stene pred kanceláriou‚ ktorá teraz patrí plavovlasej riaditeľke‚ visia obrazy troch mužov. Otca‚ deda a pradeda Rudolfa‚ ktorý vymyslel wachauskú žemľu. Rod však v 21. storočí po meči skončil. Otec Schmidl nemal inú voľbu‚ ako odovzdať firemné žezlo dcére. Mal ich totiž päť a žiadneho syna. O Barbare však od malička vedel‚ že bude pekárka. Ostatné dievčatá sa o toto remeslo veľmi nezaujímali‚ ale ona akoby naň bola predurčená. Hoci nebola chlapec.

SkryťVypnúť reklamu

ň„Už keď som mala rok či dva‚ som všetko ochutnávala. Vždy som si odhryzla z každého chleba‚ žemličky‚ koláča. Ale z každého iba raz‚“ smeje sa. Ochutnávačská prax z detstva sa jej dnes zíde. „Všetko okrem žemlí sa tu robí ručne. Chleby‚ zákusky‚ keksy‚ tyčinky. Pre mňa je to veľmi dôležité‚ pretože všetko‚ čo do cesta pekár dá‚ v ňom cítiť.“ Varia si aj vlastný marhuľový džem na zákusky.

„Keď som mala päť rokov‚ chodievala som do pekárne za učňom‚ ktorý je dnes mojím asistentom. Mama to nemala veľmi rada‚ lebo som sa vždy zašpinila‚ a tak ma schovával do veľkého koša‚ keď ma hľadala,“ rozpráva s úsmevom. Ale keď dospievala‚ nevedela si predstaviť‚ že by mala prevziať pekáreň. Odišla do Viedne študovať ekonómiu a neskôr sa zamestnala ako výskumníčka.

SkryťVypnúť reklamu

Potom prišla chvíľa‚ keď sa musela rozhodnúť – otec po infarkte chradol a navyše chcela‚ aby jej deti vyrastali v Dürnsteine. „Nevedela som si predstaviť‚ že pekáreň Schmidl by tu nebola.“ A tak sa pred piatimi rokmi vrátila do rodinného biznisu a posledné dva roky ho vedie.

Barbarin pracovný deň sa začína už okolo piatej ráno. Ako manažérka by nemusela‚ chce však byť čo najviac s pekármi. Napriek tomu‚ že je dcérou majiteľa a pokračovateľkou uznávaného pekárskeho klanu‚ mala to ako žena spočiatku ťažké a musela si získať dôveru a rešpekt zamestnancov.

„Väčšina mojich zamestnancov sú muži‚ okrem predavačiek. A nevedeli si predstaviť‚ že by to žena mohla zvládnuť‚ keď má navyše dve deti. Keď som ako manažérka prvý raz vošla do pekárne‚ videla som‚ že to znášajú ťažko. Ale museli si zvyknúť a aj ja som sa musela zmeniť a naučiť sa s nimi komunikovať. Hovoriť stručne a priamo. Bol to proces‚ ale dnes je tu veľmi dobrá atmosféra. Teraz sa mi dokonca občas zdá‚ že je zložitejšie robiť so ženami než s mužmi.“

SkryťVypnúť reklamu

Zdroj: Katarína Bukerová

Po skončení turistickej sezóny‚ keď už pekáreň nemusí byť otvorená sedem dní v týždni‚ sa Barbara stretáva s každým zamestnancom. Rodinné podniky sú podľa nej práve v tomto iné‚ majitelia sa vždy pozerajú na veci z dlhodobého výhľadu.

„Nezaujíma ma len zisk v tomto roku‚ chcem vedieť‚ čo s pekárňou bude o desať rokov‚ lebo ju plánujem zanechať synom. Som veľmi pyšná na tento podnik a na to‚ čo moja rodina dosiahla. Cítim aj silný pocit zodpovednosti‚ ale je to pre mňa skôr pozitívne ako negatívne. Väčšina pekárov je tu od učňovských čias a zostanú u nás do dôchodku. Viem však‚ že sú tu spokojní a cítia sa na- ozaj súčasťou podniku Schmidl. Viete‚ keď niekto denne dochádza do práce 45 minút autom ako niektorí naši zamestnanci‚ tak to musí mať rád. Inak by tu nebol.“

SkryťVypnúť reklamu

Ako sa z čiernej lode stane biela

Elegantná žena‚ ktorá nás so širokým úsmevom víta na palube výletnej lode MS Austria v prístave Krems‚ vyzerá na prvý pohľad ako stewardka. Hneď ako prehovorí‚ je jasné‚ že ide o mýlku. Z jej vystupovania sála rozhodnosť a z postoja muža povedľa v uniforme prvého dôstojníka cítiť‚ že má uňho prirodzenú autoritu...

Dočítajte tento článok
s predplatným SME.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na Index

KURZY

Koľko dostanem za 1 euro (7. 6. 2023)
USD 1.068
AUD 1.604
CZK 23.520
JPY 149.090
CAD 1.434
GBP 0.861
HUF 368.630
PLN 4.492
CHF 0.970
SEK 11.622

Zobraziť kompletný kurzový lístok

Inzercia - Tlačové správy

  1. Plánujete toto leto dovolenku v Chorvátsku?
  2. Ako znížiť vysoký cholesterol?
  3. Najskôr boli nitrianskymi kniežatami, potom uhorskými kráľmi
  4. Nový diel komiksu Posledný Follower v denníku SME
  5. Hlavná cena 25.000 eur. Kráľovská súťaž s pivom Krušovice
  6. Ak si teraz predplatíte mesačník INDEX, získate knihu zadarmo
  7. Prečo sa oplatí nakupovať na online trhovisku? Poznáme dôvody
  8. Hodnotenie profesionála: testovali sme hotely v Side a Beleku
  1. Super zábava, super deň
  2. Špecialisti na úspory vám bezplatne poradia
  3. Ako znížiť vysoký cholesterol?
  4. Čo priznali rodičia?
  5. Najskôr boli nitrianskymi kniežatami, potom uhorskými kráľmi
  6. Špecialisti na úspory vám bezplatne poradia
  7. Nový diel komiksu Posledný Follower v denníku SME
  8. Hlavná cena 25.000 eur. Kráľovská súťaž s pivom Krušovice
  1. Čierne zlato zeme premenili v Lipanoch na aquaparkové potešenie 14 400
  2. Hodnotenie profesionála: testovali sme hotely v Side a Beleku 12 048
  3. Aká má byť hrúbka izolácie pri rekonštrukcii domu? 9 076
  4. Kúpa investičného bytu je aktuálne výhodnejšia aj vďaka bonusom 8 622
  5. Staršie domy zatepľujú druhýkrát. Majitelia urobili chybu 7 234
  6. Prečo sa oplatí nakupovať na online trhovisku? Poznáme dôvody 6 710
  7. Zuzana Vačková: Verím, že lásku ešte stretnem 5 948
  8. Dovolenkový raj kúsok za hranicami 5 717

Blogy SME

  1. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  2. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  3. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  4. Milan Dubec: Kedy klesnú ceny nehnuteľnotí v Žiline?
  5. Jozef Drahovský: Budú od januára jazdiť kamióny po diaľniciach bez platenia mýta?
  6. Jozef Drahovský: Zákaz nedeľného predaja, cirkev, ego a zdravý rozum
  7. Adam Austera: Ako sa aktuálne darí najvýznamnejším dodávateľom vakcín proti Covid-19?
  8. INESS: Lieky bude treba platiť inak
  1. Ľudmila Križanovská: Známy spevák šlágrov zneuctil pamiatku Daniela Heribana 25 125
  2. Elena Antalová: Dano...Počul tajomný akord ako Cohen, a jeho srdce už nevládalo zaspievať Aleluja 12 561
  3. Vladimír Bilohuščin: Zápasník Vémola by bol podľa starých pravidiel mŕtvy 9 775
  4. Miroslav Kocúr: Príklad Handzuš 8 634
  5. Ján Šeďo: "Vstupom do EÚ Slovenská republika zanikla", občaňák môžeme zahodiť. 7 790
  6. Lukáš Fedor: Medická nie je pre medikov alebo ako sa štát správa k budúcim lekárom 6 762
  7. Miroslav Kocúr: Fico mení hru. Karty má opäť falošné. 5 845
  8. Adriana Boysová: Ako sa z paláca volá, tak sa z Ameriky ozýva 5 844
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 62. - Arktída - Špicbergy alebo Svalbard?
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 61. - Arktída - Jan Mayen, nenápadný ostrov s pútavou minulosťou
  3. Monika Nagyova: Každá rodina má svojho gamblera
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 60. - Kapitán Henry Hudson a jeho štyri expedície v rokoch 1607 - 1611
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 59. - Po kom bol pomenovaný Drakeov prieliv?
  6. Monika Nagyova: Afganka Slovákom: Neviete, čo máte
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  8. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Ilustračná snímka.

Na skladoch je k dispozícii viac ako šesť miliónov vakcín.


SITA 2 h
Ilustračné foto.

Rast investícií bude profitovať z čerpania prostriedkov z eurofondov.


TASR 2 h
Ilustračné foto

Dovoz tovarov sa oživil, zatiaľ čo vývoz klesol.


TASR 2 h
Ilustračné foto

Do Európskej únie sa doviezlo viac ako 3,2 milióna osobných motorových vozidiel.


SITA 2 h

Blogy SME

  1. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  2. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  3. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  4. Milan Dubec: Kedy klesnú ceny nehnuteľnotí v Žiline?
  5. Jozef Drahovský: Budú od januára jazdiť kamióny po diaľniciach bez platenia mýta?
  6. Jozef Drahovský: Zákaz nedeľného predaja, cirkev, ego a zdravý rozum
  7. Adam Austera: Ako sa aktuálne darí najvýznamnejším dodávateľom vakcín proti Covid-19?
  8. INESS: Lieky bude treba platiť inak
  1. Ľudmila Križanovská: Známy spevák šlágrov zneuctil pamiatku Daniela Heribana 25 125
  2. Elena Antalová: Dano...Počul tajomný akord ako Cohen, a jeho srdce už nevládalo zaspievať Aleluja 12 561
  3. Vladimír Bilohuščin: Zápasník Vémola by bol podľa starých pravidiel mŕtvy 9 775
  4. Miroslav Kocúr: Príklad Handzuš 8 634
  5. Ján Šeďo: "Vstupom do EÚ Slovenská republika zanikla", občaňák môžeme zahodiť. 7 790
  6. Lukáš Fedor: Medická nie je pre medikov alebo ako sa štát správa k budúcim lekárom 6 762
  7. Miroslav Kocúr: Fico mení hru. Karty má opäť falošné. 5 845
  8. Adriana Boysová: Ako sa z paláca volá, tak sa z Ameriky ozýva 5 844
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 62. - Arktída - Špicbergy alebo Svalbard?
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 61. - Arktída - Jan Mayen, nenápadný ostrov s pútavou minulosťou
  3. Monika Nagyova: Každá rodina má svojho gamblera
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 60. - Kapitán Henry Hudson a jeho štyri expedície v rokoch 1607 - 1611
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 59. - Po kom bol pomenovaný Drakeov prieliv?
  6. Monika Nagyova: Afganka Slovákom: Neviete, čo máte
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  8. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.
SkryťZatvoriť reklamu