Štvrtok, 28. január, 2021 | Meniny má AlfonzKrížovkyKrížovky

Kočovné pivovary k nám prinášajú unikátne pivá, ktoré by sme inak neochutnali

Peter Holčík bol kedysi typickým pivným konzumentom, bolo mu jedno, čo pije. Muž‚ ktorý je dnes spolumajiteľom senickej pivárne Sklep pub, však pred ôsmimi rokmi zistil, že mu nechutia takzvané europivá z veľkých nadnárodných pivovarov.

Nový pivný svet objavil vďaka spoluhráčom z kapely, kde začal hrávať. „Chalani mali čo-to pochodené po svete a ukázali mi‚ ako dokáže chutiť aj také iné pivo. Chodili sme do pubu, kde čapovali Kaltenecker Brokát, ktorý doteraz považujem za najlepší tmavý ,spodňák‘ v Česku aj na Slovensku,“ začína svoje rozprávanie o objavovaní inej pivnej kultúry kočovný pivovarník. V pive si našiel koníček a začal sa o jeho varení vzdelávať. Odsťahoval sa z Bratislavy a otvoril si krčmu v Senici – Sklep pub. Tam odštartoval pivnú osvetu medzi miestnymi.

SkryťVypnúť reklamu

„Začali sme ľudí učiť piť pivá z malých a stredne veľkých priemyselných pivovarov formou ,rotujúcej pipy‘, robili sme ochutnávky, chodili na festivaly a tvrdo sme makali,“ opisuje krčmárske začiatky P. Holčík. Jeho pub bol jeden z prvých podnikov na Slovensku, ktorý ponúkal iba remeselné pivo bez toho, aby musel mať pivo od pivných gigantov.

BOCIANY URČUJÚ ČAS

Hoci budova, v ktorej sídli piváreň Sklep pub, neohúri, podnik má vkusný interiér. Vnútro skrášľujú historické fotografie Senice, plagáty rôznych pivných špeciálov a, samozrejme, fotografie domácich pív z kočovného pivovaru Hellstork, čo v preklade znamená Diabolský bocian.

„Názov sme vybrali preto, lebo sme začínali pivo variť s Danom Obcovičom, spolumajiteľom Sklep pubu, u neho doma v obci Čáčov pri Senici. Tam bociany hniezdia na umelo vytvorených hniezdach. Vtáci určujú, kedy sa varia jednotlivé špeciality. Keď odlietajú, vieme, že sa začína chladné obdobie a odzvonilo ľahkým letným pivným štýlom, a prichádzajú tie ťažšie, ale aj na- opak,“ vysvetľuje pointu názvu pivovaru P. Holčík.

SkryťVypnúť reklamu

Dvaja pivní nadšenci hľadali know-how v knihách a išli aj do neďalekej Stupavy, kde si tamojší pivovarníci v minipivovare varia vlastné pivo Stupavar. P. Holčík a D. Obcovič začali variť u Danovho otca v garáži a po ňom pomenovali pivo Amber Ale – Dežko. Kuchtili na starom elektrickom sporáku, v smaltovanom hrnci, rovno zo základných surovín.

Najprv uvarili bavorský ležiak. „Mladinu sme chladili v miešači na ľadovú drvinu a kvasili v jame pod garážou v otvorenej spilke, hneď vedľa zemiakov,“ vysvetľuje P. Holčík. Dnes varia rôzne pivné špeciály ako Pale Ales, IPA, teda Indian Pale, čo je britské pivo pre koloniálnych vojakov v Indii, ale nevyhýbajú sa ani ležiakom či čiernym pivám.

SkryťVypnúť reklamu

Dano Obcovič a peter holčík

ČIERNY ZÁŽITOK

Do krčmy prichádzame krátko po otvorení v nedeľu popoludní. Barman ponúka tmavé 15-stupňové pivo so zvláštnym názvom Kraken – Cascadian Dark Ale. Vonia sladko, ale jeho horká chuť prekvapí. Taktiež aj naozaj tmavá až čierna farba. Barman sa ospravedlňuje, že majú iba čapované.

Majitelia krčmy a pivovarníci sa doteraz zameriavali predovšetkým na sudové pivo a to ich vyťažovalo natoľko, že neostal čas na fľaškovanie. V ponuke čapovaného piva sú aj špeciály zo spriazneného minipivovaru Wywar z Holíča či zo sesterského kočovného pivovaru Padre Craft Brews z Košíc.

Čoskoro do pivárne prichádzajú prví štamgasti. Keď sa pýtam, či nie sú takmer dve eurá za jedno pivo priveľa, reagujú protiotázkou, či som ho už ochutnal. Odpovedám‚ že áno. „Tak potom viete, že tá cena za takú jedinečnú chuť je dobrá‚“ hovorí presvedčene barman. Aj ľudia, ktorí boli zvyknutí na bežné pivo za euro‚ podľa neho prešli na ich pivá, hoci sú drahšie.

SkryťVypnúť reklamu
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4PCM na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M4PCM na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie z ekonomiky

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  10. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  1. Neprekonaný VAM systém, ktorý zabráni krádeži vášho auta
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  4. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  5. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  6. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  7. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  8. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  9. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  10. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  1. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 20 157
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 19 823
  3. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 17 509
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 16 650
  5. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci 9 063
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat 7 647
  7. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 7 610
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 367
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 297
  10. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 6 803
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu