SME

Kočovné pivovary k nám prinášajú unikátne pivá, ktoré by sme inak neochutnali

Peter Holčík bol kedysi typickým pivným konzumentom, bolo mu jedno, čo pije. Muž‚ ktorý je dnes spolumajiteľom senickej pivárne Sklep pub, však pred ôsmimi rokmi zistil, že mu nechutia takzvané europivá z veľkých nadnárodných pivovarov.

Nový pivný svet objavil vďaka spoluhráčom z kapely, kde začal hrávať. „Chalani mali čo-to pochodené po svete a ukázali mi‚ ako dokáže chutiť aj také iné pivo. Chodili sme do pubu, kde čapovali Kaltenecker Brokát, ktorý doteraz považujem za najlepší tmavý ,spodňák‘ v Česku aj na Slovensku,“ začína svoje rozprávanie o objavovaní inej pivnej kultúry kočovný pivovarník. V pive si našiel koníček a začal sa o jeho varení vzdelávať. Odsťahoval sa z Bratislavy a otvoril si krčmu v Senici – Sklep pub. Tam odštartoval pivnú osvetu medzi miestnymi.

SkryťVypnúť reklamu

„Začali sme ľudí učiť piť pivá z malých a stredne veľkých priemyselných pivovarov formou ,rotujúcej pipy‘, robili sme ochutnávky, chodili na festivaly a tvrdo sme makali,“ opisuje krčmárske začiatky P. Holčík. Jeho pub bol jeden z prvých podnikov na Slovensku, ktorý ponúkal iba remeselné pivo bez toho, aby musel mať pivo od pivných gigantov.

BOCIANY URČUJÚ ČAS

Hoci budova, v ktorej sídli piváreň Sklep pub, neohúri, podnik má vkusný interiér. Vnútro skrášľujú historické fotografie Senice, plagáty rôznych pivných špeciálov a, samozrejme, fotografie domácich pív z kočovného pivovaru Hellstork, čo v preklade znamená Diabolský bocian.

„Názov sme vybrali preto, lebo sme začínali pivo variť s Danom Obcovičom, spolumajiteľom Sklep pubu, u neho doma v obci Čáčov pri Senici. Tam bociany hniezdia na umelo vytvorených hniezdach. Vtáci určujú, kedy sa varia jednotlivé špeciality. Keď odlietajú, vieme, že sa začína chladné obdobie a odzvonilo ľahkým letným pivným štýlom, a prichádzajú tie ťažšie, ale aj na- opak,“ vysvetľuje pointu názvu pivovaru P. Holčík.

SkryťVypnúť reklamu

Dvaja pivní nadšenci hľadali know-how v knihách a išli aj do neďalekej Stupavy, kde si tamojší pivovarníci v minipivovare varia vlastné pivo Stupavar. P. Holčík a D. Obcovič začali variť u Danovho otca v garáži a po ňom pomenovali pivo Amber Ale – Dežko. Kuchtili na starom elektrickom sporáku, v smaltovanom hrnci, rovno zo základných surovín.

Najprv uvarili bavorský ležiak. „Mladinu sme chladili v miešači na ľadovú drvinu a kvasili v jame pod garážou v otvorenej spilke, hneď vedľa zemiakov,“ vysvetľuje P. Holčík. Dnes varia rôzne pivné špeciály ako Pale Ales, IPA, teda Indian Pale, čo je britské pivo pre koloniálnych vojakov v Indii, ale nevyhýbajú sa ani ležiakom či čiernym pivám.

SkryťVypnúť reklamu

Dano Obcovič a peter holčík

ČIERNY ZÁŽITOK

Do krčmy prichádzame krátko po otvorení v nedeľu popoludní. Barman ponúka tmavé 15-stupňové pivo so zvláštnym názvom Kraken – Cascadian Dark Ale. Vonia sladko, ale jeho horká chuť prekvapí. Taktiež aj naozaj tmavá až čierna farba. Barman sa ospravedlňuje, že majú iba čapované.

Majitelia krčmy a pivovarníci sa doteraz zameriavali predovšetkým na sudové pivo a to ich vyťažovalo natoľko, že neostal čas na fľaškovanie. V ponuke čapovaného piva sú aj špeciály zo spriazneného minipivovaru Wywar z Holíča či zo sesterského kočovného pivovaru Padre Craft Brews z Košíc.

Čoskoro do pivárne prichádzajú prví štamgasti. Keď sa pýtam, či nie sú takmer dve eurá za jedno pivo priveľa, reagujú protiotázkou, či som ho už ochutnal. Odpovedám‚ že áno. „Tak potom viete, že tá cena za takú jedinečnú chuť je dobrá‚“ hovorí presvedčene barman. Aj ľudia, ktorí boli zvyknutí na bežné pivo za euro‚ podľa neho prešli na ich pivá, hoci sú drahšie.

SkryťVypnúť reklamu
Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C4PCM na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na Index

KURZY

Koľko dostanem za 1 euro (25. 5. 2025)
USD 1.130
AUD 1.757
CZK 24.915
JPY 161.130
CAD 1.563
GBP 0.838
HUF 403.550
PLN 4.260
CHF 0.930
SEK 10.835

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  5. Kam smerujú peniaze bohatých?
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 134
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 730
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 5 130
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 833
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 296
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 575
  7. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 2 390
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 235
  1. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  2. Lukáš Čelinák: Fico pochoval slovenského tigra, chradne a vydáva sa na grécku cestu
  3. Martin Ondráš: Konečne lacné potraviny !
  4. Tadeáš Ďurica: Sprievodca "slovenskou sociálnou demokraciou"
  5. Michal Pavlík: Chaos okolo 2 % z dane skončil: Víťazstvom zdravého rozumu
  6. Milan Dubec: Buďte Obozretní: Čo Skrýva Spoločnosť, ktorá Vám Volá s Ponukou Kryptoinvestícií?
  7. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  8. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 258
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 335
  3. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 8 000
  4. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 930
  5. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 7 196
  6. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 7 130
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 055
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 662
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Wall Street - ilustračná fotografia.

Na podvody upozornila whistleblowerka.


7
Ilustračné foto

Piatkové oslabenie prispelo k týždenným stratám trhu.


TASR

Akcie U.S. Steel v reakcii vyskočili.


TASR
Ilustračné foto

Za väčšie riziká považujú podniky hospodársko-politické rámcové podmienky a slabý dopyt.


TASR
  1. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  2. Lukáš Čelinák: Fico pochoval slovenského tigra, chradne a vydáva sa na grécku cestu
  3. Martin Ondráš: Konečne lacné potraviny !
  4. Tadeáš Ďurica: Sprievodca "slovenskou sociálnou demokraciou"
  5. Michal Pavlík: Chaos okolo 2 % z dane skončil: Víťazstvom zdravého rozumu
  6. Milan Dubec: Buďte Obozretní: Čo Skrýva Spoločnosť, ktorá Vám Volá s Ponukou Kryptoinvestícií?
  7. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  8. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 258
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 335
  3. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 8 000
  4. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 930
  5. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 7 196
  6. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 7 130
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 055
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 662
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu