SME

Adrenalín pre gurmánov

Pre ľudí‚ ktorým nestačí klasický kulinársky zážitok‚ navrhli reštauráciu v presklenej kapsule pod vodou alebo adrenalínovú hostinu na plošine niekoľko desiatok metrov nad zemou. Len aby vás pohľad dole predčasne nepripravil o tie lahôdky.

Večera v oblakochZdroj: Dinner in the sky

Reštaurácie sú dnes doslova na každom rohu a už ani o tie naozaj dobré nie je taká núdza ako kedysi. Zaujať náročného zákazníka‚ ktorý túži po niečom novom‚ nie je také jednoduché.

Dvom tvorcom konceptu Dinner in the Sky (Večera na oblohe) sa to však podarilo. Ich kočovná reštaurácia je vlastne mobilným žeriavom vyzdvihnutá plošina do výšky päťdesiat metrov. Je na nej pripevnený špeciálny stôl s dvadsiatimi dvoma miestami na sedenie a uprostred je priestor pre trojčlenný personál. Hostia, bezpečne zabezpečení na sedačkách, si v tejto netradičnej reštaurácii môžu vychutnať tak kulinárske lahôdky, ako aj jedinečný výhľad a neopakovateľnú atmosféru.

SkryťVypnúť reklamu

Lietajúci stôl

Bláznivý nápad vznikol v Belgicku v roku 2007, keď dali dokopy hlavy títo dvaja muži: David Ghysels‚ majiteľ marketingovej spoločnosti v oblasti zážitkovej gastronómie, a Stefan Kerkhofs‚ šéf spoločnosti zameranej na inštalácie žeriavov so zábavnými atrakciami. Väčšine ľudí by tieto dve oblasti prišli absolútne nekompatibilné. Oni si však spojením nespojiteľného splnili sen z detstva – obedovať na oblohe.

Chýr o tomto naozaj nezvyčajnom gastronomickom zážitku sa rýchlo rozšíril a dvojica čoskoro začala dostávať objednávky z celého sveta. A tak sa rozhodli pre franšízing svojho konceptu.

Dodnes sa obed (či večera) v oblakoch konali už v štyridsiatich piatich krajinách sveta. V Európe okrem Belgicka napríklad v Holandsku, Nemecku i Rakúsku, ale i východnejšie v Chorvátsku, Českej republike, Maďarsku, Bulharsku, Rumunsku či Poľsku. Dinner in the Sky si môžete dať aj v Spojených arabských emirátoch, Indii, Japonsku, Číne, ba aj v Brazílii, Mexiku‚ Kolumbii, Austrálii a‚ samozrejme‚ aj v Kanade a USA.

SkryťVypnúť reklamu

Vzlietnuť s bohato prestretým stolom k oblohe sa dá kdekoľvek, kde je k dispozícii aspoň päťsto štvorcových metrov na pevnej ploche a výhľad‚ ktorý stojí za to. Kulinárske akcie sa už konali nad hradom, nad golfovým alebo futbalovým ihriskom, kde práve prebiehal zápas, nad historickým centrom mesta, nad morom i na koncerte.

Gurmánsku večeru si môžete vychutnať v stredovekom štýle, pod morom i na záchode

Pre silné povahy

Ako prebieha taká večera na oblohe? V Prahe bol pristavený žeriav na brehu Vltavy v blízkosti Karlovho mosta s výhľadom na Pražský hrad. Reštaurácia je silná mobilná konštrukcia s masívnym stolom, zavesená na žeriave. Keď sa hostia usadia a pripútajú‚ plošinu s nimi vytiahnu do výšky približne päťdesiat metrov nad zemou. Možno sa to niekomu nezdá veľa‚ ale sľubujem, že z pohľadu zhora to naozaj stačí.

SkryťVypnúť reklamu
Hompáľame nohami, vlasy nám vejú vo vetre a pritom si krájame hovädzie medailóniky‚ popíjame dobré víno a sledujeme nádherné scenérie

Stoličky pripomínajú sedadlá pretekárskych áut a sú pripevnené k stolu masívnymi skrutkami a káblom. Hostia sú pripútaní bezpečnostným pásom. S hosťami vystupujú do neba uprostred plošiny i čašníci a šéfkuchár, takisto zaistení‚ ktorí budú pripravovať a servírovať jedlo priamo na mieste. „Bolo to ako sen. Sedíme pri stole vysoko nad zemou, hompáľame nohami, vlasy nám vejú vo vetre a pritom si krájame hovädzie medailóniky, popíjame dobré víno a sledujeme nádherné scenérie‚“ spomína Rebeka.

„Keď nás ťahal žeriav hore, mala som zvláštny pocit v žalúdku, hoci stúpanie je hladké. Potom sa plošina zastavila a čašník hneď začal podávať šampanské, aby sa uvoľnila atmosféra‚“ delí sa o zážitok. Na sedadlách sa dá otáčať a fotografovať okolie. „Vybrali sme si taký čas, aby sme hore zažili západ slnka aj nočnú Prahu.

SkryťVypnúť reklamu

Na rad prišlo vynikajúce jedlo, ktoré priamo pred nami kuchár bravúrne pripravoval.“ Menu si skupina vždy môže dopredu vybrať‚ organizátori však upozornia‚ že je lepšie vyvarovať sa jedál, ktoré môžu spôsobiť tráviace ťažkosti či alergie. Dať plošinu v prípade komplikácií zase rýchlo dole by nebolo práve najpohodlnejšie. Odhliadnuc od toho‚ že by sa s postihnutým musela spustiť celá skupina.

Podobne ako je to na „jazdách smrti“ a húsenicových dráhach‚ minimálna výška hosťa musí byť jeden a pol metra a deti musia byť v sprievode dospelého. A keďže vietor môže byť vo výške päťdesiat metrov silnejší a napriek výhrevným telesám teplota nižšia, odporúča sa teplejšie oblečenie namiesto elegantných večerných rób.

SkryťVypnúť reklamu
Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C4PDX na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na Index

KURZY

Koľko dostanem za 1 euro (23. 5. 2025)
USD 1.131
AUD 1.761
CZK 24.942
JPY 162.190
CAD 1.568
GBP 0.843
HUF 403.730
PLN 4.246
CHF 0.934
SEK 10.849

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 710
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 412
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 292
  4. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 4 226
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 589
  6. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 279
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 233
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 1 936
  1. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  2. Lukáš Čelinák: Fico pochoval slovenského tigra, chradne a vydáva sa na grécku cestu
  3. Martin Ondráš: Konečne lacné potraviny !
  4. Tadeáš Ďurica: Sprievodca "slovenskou sociálnou demokraciou"
  5. Michal Pavlík: Chaos okolo 2 % z dane skončil: Víťazstvom zdravého rozumu
  6. Milan Dubec: Buďte Obozretní: Čo Skrýva Spoločnosť, ktorá Vám Volá s Ponukou Kryptoinvestícií?
  7. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  8. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 537
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 130
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 763
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 236
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 765
  6. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 6 953
  7. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 6 855
  8. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 6 602
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  2. Lukáš Čelinák: Fico pochoval slovenského tigra, chradne a vydáva sa na grécku cestu
  3. Martin Ondráš: Konečne lacné potraviny !
  4. Tadeáš Ďurica: Sprievodca "slovenskou sociálnou demokraciou"
  5. Michal Pavlík: Chaos okolo 2 % z dane skončil: Víťazstvom zdravého rozumu
  6. Milan Dubec: Buďte Obozretní: Čo Skrýva Spoločnosť, ktorá Vám Volá s Ponukou Kryptoinvestícií?
  7. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  8. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 537
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 130
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 763
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 236
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 765
  6. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 6 953
  7. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 6 855
  8. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 6 602
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu