
Večera v oblakochZdroj: Dinner in the sky
Reštaurácie sú dnes doslova na každom rohu a už ani o tie naozaj dobré nie je taká núdza ako kedysi. Zaujať náročného zákazníka‚ ktorý túži po niečom novom‚ nie je také jednoduché.
Dvom tvorcom konceptu Dinner in the Sky (Večera na oblohe) sa to však podarilo. Ich kočovná reštaurácia je vlastne mobilným žeriavom vyzdvihnutá plošina do výšky päťdesiat metrov. Je na nej pripevnený špeciálny stôl s dvadsiatimi dvoma miestami na sedenie a uprostred je priestor pre trojčlenný personál. Hostia, bezpečne zabezpečení na sedačkách, si v tejto netradičnej reštaurácii môžu vychutnať tak kulinárske lahôdky, ako aj jedinečný výhľad a neopakovateľnú atmosféru.
Lietajúci stôl
Bláznivý nápad vznikol v Belgicku v roku 2007, keď dali dokopy hlavy títo dvaja muži: David Ghysels‚ majiteľ marketingovej spoločnosti v oblasti zážitkovej gastronómie, a Stefan Kerkhofs‚ šéf spoločnosti zameranej na inštalácie žeriavov so zábavnými atrakciami. Väčšine ľudí by tieto dve oblasti prišli absolútne nekompatibilné. Oni si však spojením nespojiteľného splnili sen z detstva – obedovať na oblohe.
Chýr o tomto naozaj nezvyčajnom gastronomickom zážitku sa rýchlo rozšíril a dvojica čoskoro začala dostávať objednávky z celého sveta. A tak sa rozhodli pre franšízing svojho konceptu.
Dodnes sa obed (či večera) v oblakoch konali už v štyridsiatich piatich krajinách sveta. V Európe okrem Belgicka napríklad v Holandsku, Nemecku i Rakúsku, ale i východnejšie v Chorvátsku, Českej republike, Maďarsku, Bulharsku, Rumunsku či Poľsku. Dinner in the Sky si môžete dať aj v Spojených arabských emirátoch, Indii, Japonsku, Číne, ba aj v Brazílii, Mexiku‚ Kolumbii, Austrálii a‚ samozrejme‚ aj v Kanade a USA.
Vzlietnuť s bohato prestretým stolom k oblohe sa dá kdekoľvek, kde je k dispozícii aspoň päťsto štvorcových metrov na pevnej ploche a výhľad‚ ktorý stojí za to. Kulinárske akcie sa už konali nad hradom, nad golfovým alebo futbalovým ihriskom, kde práve prebiehal zápas, nad historickým centrom mesta, nad morom i na koncerte.
Gurmánsku večeru si môžete vychutnať v stredovekom štýle, pod morom i na záchodePre silné povahy
Ako prebieha taká večera na oblohe? V Prahe bol pristavený žeriav na brehu Vltavy v blízkosti Karlovho mosta s výhľadom na Pražský hrad. Reštaurácia je silná mobilná konštrukcia s masívnym stolom, zavesená na žeriave. Keď sa hostia usadia a pripútajú‚ plošinu s nimi vytiahnu do výšky približne päťdesiat metrov nad zemou. Možno sa to niekomu nezdá veľa‚ ale sľubujem, že z pohľadu zhora to naozaj stačí.
Hompáľame nohami, vlasy nám vejú vo vetre a pritom si krájame hovädzie medailóniky‚ popíjame dobré víno a sledujeme nádherné scenérieStoličky pripomínajú sedadlá pretekárskych áut a sú pripevnené k stolu masívnymi skrutkami a káblom. Hostia sú pripútaní bezpečnostným pásom. S hosťami vystupujú do neba uprostred plošiny i čašníci a šéfkuchár, takisto zaistení‚ ktorí budú pripravovať a servírovať jedlo priamo na mieste. „Bolo to ako sen. Sedíme pri stole vysoko nad zemou, hompáľame nohami, vlasy nám vejú vo vetre a pritom si krájame hovädzie medailóniky, popíjame dobré víno a sledujeme nádherné scenérie‚“ spomína Rebeka.
„Keď nás ťahal žeriav hore, mala som zvláštny pocit v žalúdku, hoci stúpanie je hladké. Potom sa plošina zastavila a čašník hneď začal podávať šampanské, aby sa uvoľnila atmosféra‚“ delí sa o zážitok. Na sedadlách sa dá otáčať a fotografovať okolie. „Vybrali sme si taký čas, aby sme hore zažili západ slnka aj nočnú Prahu.
Na rad prišlo vynikajúce jedlo, ktoré priamo pred nami kuchár bravúrne pripravoval.“ Menu si skupina vždy môže dopredu vybrať‚ organizátori však upozornia‚ že je lepšie vyvarovať sa jedál, ktoré môžu spôsobiť tráviace ťažkosti či alergie. Dať plošinu v prípade komplikácií zase rýchlo dole by nebolo práve najpohodlnejšie. Odhliadnuc od toho‚ že by sa s postihnutým musela spustiť celá skupina.
Podobne ako je to na „jazdách smrti“ a húsenicových dráhach‚ minimálna výška hosťa musí byť jeden a pol metra a deti musia byť v sprievode dospelého. A keďže vietor môže byť vo výške päťdesiat metrov silnejší a napriek výhrevným telesám teplota nižšia, odporúča sa teplejšie oblečenie namiesto elegantných večerných rób.