SME

Slovenské dezerty, ktoré môžu súperiť s chuťou a luxusom parížskych či viedenských cukrární

Kaviarne a cukrárne sa dnes predháňajú, aby ulahodili nielen jazyku, ale i očiam návštevníkov. Priestory sú krásne a cukrárske výrobky vyzdobené ako na výstavu. Kto by odolal?

ZÁKUSKY S HVIEZDIČKOU

Pálenica Jelšovce / Starý biskupský hostinec v Nitre

Začiatkom dvadsiateho storočia bol v dnešnom areáli Pálenice Jelšovce v rovnomennej obci pri Nitre vodný mlyn a rovno stredom budovy tiekla rieka. Rodina Bajzíková, ktorej mlyn patril, ho v roku 1928 premenila na prvú vodnú elektráreň v okolí. Neskôr, keď im ju štát znárodnil, tu bola štátna pálenica. Veľmi však neprosperovala. Budovy chátrali a neslúžili na nič. Milovníci histórie Juraj Rojko a Martin Halaj sa pred niekoľkými rokmi rozhodli areál kúpiť a obnoviť tu pálenicu. Na začiatku slúžila na súkromné účely. Ich destiláty však časom začali byť vyhľadávané, a tak sa majitelia rozhodli celý areál zrenovovať a vybudovať tu aj podzemný archív destilátov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

SLADKÝ SEN. Ako hovoria‚ pri degustáciách varili guláš takpovediac na kolene. Odtiaľ nebolo už ďaleko k myšlienke na vlastnú reštauráciu. Tá v Jelšovciach funguje od roku 2009 a v jej kuchyni vládne Matúš Remenár, ktorý varil v michelinovskej reštaurácii hotela Four Seasons. Hostia si hneď všimli, že zaujímavý priestor je ako stvorený na svadby a začali si ich pýtať.

„Nosili si však vlastné zákusky, a my sme im postupne chceli ponúknuť plný servis s našimi vlastnými sladkosťami. Vtedy sme najali skvelú cukrárku Máriu Tonhauserovú, ktorá pečie na svadby aj pre ostatných hostí ku kávičke,“ hovorí manažér pálenice a reštaurácie v Jelšovciach Peter Varga. M. Tonhauserová tu pečie od februára minulého roka. Recepty si vymýšľa sama a jej cukrovinky vyzerajú ako malé umelecké diela. Podľa miestnych sú tým najlepším, čo kedy ochutnali.

SkryťVypnúť reklamu

Pani Mária nám prezrádza‚ že lásku k pečeniu zdedila po babke a mame, ale jej zákusky sú predsa len modernejšie a zrejme aj zdravšie. Používa iba najkvalitnejšie suroviny ako taliansky syr mascarpone a čerstvú smotanu. Vraj kým našla to pravé gaštanové pyré, vyskúšala niekoľko dodávateľov.

Recepty si vymýšľa sama a jej cukrovinky vyzerajú ako malé umelecké diela

„Stužovadlá nemám veľmi rada, radšej používam bielu čokoládu, vďaka nej krém dobre stuhne,“ prezrádza jedno malé tajomstvo zo svojej kuchyne. Keďže dnes letia všelijaké diéty „bez“‚ v niektorých zákuskoch nie je múka a občas používa bezlepkovú. Tvrdí‚ že používa len nevyhnutné minimum cukru‚ takže jej zákusky nie sú ani príliš sladké. „Stále skúšam nové recepty, ktoré potom pribudnú do ponuky. A keď- že tu máme ovocnú pálenicu, začali sme využívať ovocie aj na výrobu domácich džemov,“ vraví M. Tonhauserová.

SkryťVypnúť reklamu

Jozef LidayZdroj: Miroslava Spodniaková

AKO PRE BISKUPA. Z Jelšoviec sme sa presunuli do nitrianskeho starého parku, kde miestni len pomerne nedávno objavili novú prevádzku, kde sa dá výborne najesť či posedieť pri skvelej káve a zákusku. Zrenovovaná budova v klasicistickom štýle bývala kedysi biskupským hostincom. Stojí od roku 1831 a do roku 1925 fungovala ako kaviareň a tančiareň. „Starí ľudia si dokonca pamätajú, že počas druhej svetovej vojny slúžila vysokým dôstojníkom SS. A napokon tam boli vodárenské služby,“ rozpráva nám Jozef Liday‚ ktorý je manažérom tejto druhej prevádzky Pálenice Jelšovce.

Keď jeden z majiteľov kupoval budovu, dohoda s mestom znela, že ju musia zrekonštruovať v pôvodnom štýle. Tak sa aj stalo. Pracovali na nej pamiatkári i reštaurátori, opravili aj pôvodný erb na priečelí. Vnútri však návštevníci nenájdu červený zamat či staré nábytky. Majitelia sa rozhodli, že priestor by mal slúžiť širšej klientele a zariadili ho modernejšie. Pamiatkári nemali námietky a dnes je v pavilóne klasicky krásna otvorená miestnosť s vysokým stropom a moderným nábytkom. Otvárali v júni minulého roka. Dve terasy na oboch svetových stranách lákajú návštevníkov nielen v lete. Aj teraz v zime si tu človek počas prechádzky v nitrianskom parku môže vychutnať teplý čaj či originálny zákusok cukrárky z Jelšoviec.

SkryťVypnúť reklamu

„Chceme byť iní a nechceme žiadnym spôsobom kompromitovať kvalitu,“ tvrdí J. Liday. Pokiaľ to len ide, chcú byť sebestační. Pečú si dokonca vlastné žemle na hamburgery. „Aj keď kvalita zdvihne cenu, vždy sa nájde klientela, ktorá naše produkty a služby ocení.“

PREČO FRANCÚZI NEDRŽIA DIÉTY

Bistro Mondieu s troma prevádzkami v Bratislave

Zdroj: Miroslava Spodniaková

Vznik bistra Mondieu na Panskej ulici v centre Bratislavy nebol pred tromi rokmi náhodou. Podľa manažéra Igora Šarkanyiho v meste neexistoval podnik, kde by ste mohli ísť aj viackrát za deň a dať si niečo dobré a zdravé v hociktorú dennú dobu. „Kraľoval tu vtedy Štúr, myšlienkovo najlepší koncept v meste,“ konštatuje I. Šarkanyi. Mondieu začalo so širokou ponukou nápojov‚ dobrou kávou, čerstvými koláčmi a predovšetkým kvalitným jedlom. Hlavnou inšpiráciou ich kuchyne a cukrárne je vraj Francúzsko, kam často chodia a sledujú, prečo Francúzi nedržia diéty.

SkryťVypnúť reklamu

SMER ZDRAVIE. „To rozhodlo. Lebo čakať od drobnej kaviarne, že vám v nej pripravia šalát so zapekaným syrom bolo zvláštne. Najviac asi zabrali recepty z pohánky a pšena, ktoré vtedy neboli nikde, ale vážne nikde,“ spomína I. Šarkanyi. „Ale teší nás‚ že dokážeme aj po troch rokoch stále udávať smer.“

Aj keď kvalita zdvihne cenu, vždy sa nájde klientela, ktorá naše produkty a služby ocení Ľudia si neplatia len za jedlo a kávu, ale aj za atmosféru, s ktorou sa chcú stotožniť

Ocenenie od ľudí predznamenalo plánovanie budúcnosti. „Začali sme na všetkých frontoch zvyšovať kvalitu. Dokonca sa nám do cesty priplietol cukrár z Francúzska, ktorý naštartoval preslávené čízkejky, dodnes ich podávame,“ hovorí manažér. Pribudli dodávatelia bio produktov a dnes si v Mondieu dokonca pražia vlastnú kávu – v pražiarni priamo v druhej prevádzke na Laurinskej. Predávajú vegánsku zmrzlinu z Viedne (o nej Profit písal v lete 2014), tavia organickú bio čokoládu a pražia si orechy.

SkryťVypnúť reklamu

„Mondieu je projekt, ktorý naštartoval chuť robiť v gastre. Keby to zákazníci tak silno nepodporili, neviem, či by sme dnes boli tam‚ kde sme,“ priznáva I. Šarkanyi. So značkou je úzko prepojená postavička Čoko Šanel, ktorá komentuje každú tému a vystihuje profil ich zákazníčok. „Energia, ktorá sa u nás vynakladá na marketing, je obrovská, lebo ľudia si neplatia len za jedlo a kávu, ale aj za atmosféru, s ktorou sa chcú stotožniť,“ myslí si manažér.

Lucia DreisingerováZdroj: Miroslava Spodniaková

RAW JE IN. Mondieu sa v Bratislave preslávila aj vlastnou výrobou nepečených raw zákuskov. Zákazníci ju môžu sledovať priamo cez sklo prevádzky v Bory Mall. Cukrárka Lucia Dreisingerová sa ich síce učila vyrábať za pochodu, ale podľa zákazníkov chutia výborne. „Základ korpusov tvoria vlašské orechy. Cesto ideálne zlepia datle. Ja si ich zvyknem aspoň pol hodinu predtým namočiť do vody. Sú potom viac lepivé,“ rozhovorí sa mladá cukrárka. Do korpusu pridáva aj sušené hrozienka alebo slivky. „A štipku soli, ktorá zvýrazní chuť sliviek,“ prezrádza nám.

SkryťVypnúť reklamu

Základ plniek tvoria kešu oriešky, ktoré sa po rozmixovaní premenia na hladučký krém. K tomu sa pridáva kokosový olej a rôzne ovocie podľa toho, akú plnku chce vytvoriť. Na sladenie sa zvykne používať med, javorový alebo agávový sirup. „Sladké sa dá jesť aj v zdravšom variante,“ usmieva sa L. Dreisingerová. Podľa manažéra I. Šarkanyiho raw zákusky ešte stále nie sú na špici záujmu zákazníkov‚ preto sú v ponuke aj iné – či už spomínané čízkejky alebo ich neskutočný čokoládový koláč. Raw torty tvoria len dvadsaťpercentný dielik na koláči koláčikov. Ale aj napriek tomu sú v Mondieu hrdí, že ich v ponuke majú.

SEDEMDESIAT SLADKÝCH ROKOV

Cukráreň Wagner – Veľký Meder, Dunajská Streda a Bratislava

Tradíciu rodinnej cukrárne Wagner založil otec súčasného majiteľa‚ ktorý svoje tovarišské roky prežil v rodných Topoľčanoch. Certifikát cukrárskeho majstra získal ešte v roku 1946 po zložení skúšky v niekdajšom Cukrárskom cechu na Michalskej ulici v Bratislave. „O rok na to sa rozhodol otvoriť cukráreň vo vtedajšom Čalove, terajšom Veľkom Mederi, kde sa neskôr oženil,“ spomína na otcove začiatky Rudolf Wagner. Neskôr mu však‚ ako mnohým iným‚ cukráreň znárodnili komunisti a on bol nútený pracovať vo vlastnom dome ako zamestnanec pod vedením alkoholika.

SkryťVypnúť reklamu

Rudolf WagnerZdroj: Maňo Štrauch

OTEC SYNOVI. V druhej polovici šesťdesiatych rokov otcovi povolili založiť si znovu živnosť a otvoriť cukráreň. Trvalo to však iba krátko‚ do roku 1970, keď mu cukráreň opäť znárodnili. Až do zamatovej revolúcie bol majster cukrár vedúcim prevádzky v štátnom podniku.

Podnikanie mu však kolovalo v krvi. „V roku 1990 si otec opäť obnovil živnosť a až do roku 2009‚ do svojich 85 rokov prevádzkoval svoju cukráreň ako živnostník. Ešte v roku 2004 nás s manželkou vyzval, aby sme firmu začali preberať, čo bol praktický začiatok generačnej výmeny,“ usmieva sa syn Rudolf‚ pokračovateľ rodinnej cukrárskej tradície. V súčasnosti už vedie štyri prevádzky, k tej prvej vo Veľkom Mederi totiž pribudli dve cukrárne v Dunajskej Strede a v roku 2013 otvorili Wagnerovci aj cukráreň v Bratislave.

SkryťVypnúť reklamu

Zdroj: Maňo Štrauch

Otcovi dvakrát znárodnili cukráreň. Po revolúcii to skúsil znovu a do 85 rokov mal vlastný podnik ako živnostník

TAKÉ INÉ. Nie je to zďaleka len o zákuskoch, aj keď ťažiskom ich snaženia sú očividne slinky pokúšajúce nádherné kreácie. „Je to o zmyslových vnemoch, náladách, vytváraní atmosféry, o svetle a možno aj o formovaní samotného zákazníka. Vždy to však musí byť v prospech človeka, pre ktorého to robíte,“ hovorí o filozofii svojej siete R. Wagner. Sami nevyrábajú bezlepkové zákusky, pretože ich výroba si vyžaduje oddelené priestory a technológie, ktorými nedisponujú. „Spolupracujeme však so špecializovanou výrobňou v Budapešti, odkiaľ tieto zákusky dovážame,“ hovorí.

„Musím však neskromne povedať, že naše vlastné zákusky sú všetky niečím výnimočné‚“ dodáva cukrár. „Inšpirujeme sa známymi receptúrami, ale si tvoríme aj vlastné experimentálne, ktoré obmieňame dovtedy, kým sa neujmú.“ Sami si tvoria nielen receptúry, ale aj vizáž cukroviniek. R. Wagner je presvedčený, že u nich si zákazník vždy môže vybrať dva či tri zákusky, ktoré inde nenájde. „Sme hrdí na to, že sa po čase naše kreácie objavia aj v iných cukrárňach, kde sa dobre predávajú. Sami vždy pridávame nové nápady.“

SkryťVypnúť reklamu

Zdroj: Maňo Štrauch

AKO ĎALEJ, RODINA? Aj v sladkom svete však vládnu pravidlá trhu. Ani taká originálna cukráreň ako Wagner si podľa majiteľa nemôže dovoliť ignorovať tradične vyhľadávané zákusky.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C4PEK na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na Index

KURZY

Koľko dostanem za 1 euro (29. 3. 2024)
USD 1.081
AUD 1.661
CZK 25.305
JPY 163.450
CAD 1.467
GBP 0.855
HUF 395.260
PLN 4.312
CHF 0.977
SEK 11.525

Zobraziť kompletný kurzový lístok

Komerčné články

  1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 17 973
  2. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 17 142
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 547
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 976
  5. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 520
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 454
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 965
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 463
  1. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  2. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  3. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  4. Milan Dubec: Kedy klesnú ceny nehnuteľnotí v Žiline?
  5. Jozef Drahovský: Budú od januára jazdiť kamióny po diaľniciach bez platenia mýta?
  6. Jozef Drahovský: Zákaz nedeľného predaja, cirkev, ego a zdravý rozum
  7. Adam Austera: Ako sa aktuálne darí najvýznamnejším dodávateľom vakcín proti Covid-19?
  8. INESS: Lieky bude treba platiť inak
  1. Ivan Čáni: Korčok vybuchol – Pellegrini ho zožral zaživa. 46 477
  2. Ivan Mlynár: Fašistický sajrajt Tomáš Taraba, je už zamotanejší, ako nová telenovela. 13 659
  3. Peter Bolebruch: Každa rodina bola podvedená o 80 tisíc v priemere. Ako podviedli vidiek a ožobráčili ľudí o role a pozemky? Kto je pozemková mafia? 13 462
  4. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat 8 663
  5. Janka Bittó Cigániková: Drucker to vyhlásil 1. februára, Dolinková to stále zdržiava. Stáť nás to môže zdravie a životy 8 463
  6. Michael Achberger: Vitamínový prevrat, o ktorom lekári mlčia: Ako lipozomálne vitamíny menia pravidlá! 8 380
  7. Miroslav Galovič: Nezalepený dopis víťazovi prezidentských volieb 8 352
  8. Ján Šeďo: Malý cár : "Uvedomme si, že máme 2 atómové elektrárne". Vážne ? 6 436
  1. Pavol Koprda: Demografia a voľby - čo sa zmenilo od roku 1999
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok aktuálně zvítězil ve facebookové diskusi nad Petrem Pellegrinim!
  3. Jiří Ščobák: Velikonoce jsou výborné na podporu Korčoka na sociálních sítích! Pojďme do toho! ❤
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 76. - Arkdída - Vilkitský a Ušakov, ktorí sa zaslúžili o posledné arktické objavy
  5. Yevhen Hessen: Teroristický útok v Moskve a mobilizácia 300 000 Rusov
  6. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat
  7. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  8. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  2. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  3. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  4. Milan Dubec: Kedy klesnú ceny nehnuteľnotí v Žiline?
  5. Jozef Drahovský: Budú od januára jazdiť kamióny po diaľniciach bez platenia mýta?
  6. Jozef Drahovský: Zákaz nedeľného predaja, cirkev, ego a zdravý rozum
  7. Adam Austera: Ako sa aktuálne darí najvýznamnejším dodávateľom vakcín proti Covid-19?
  8. INESS: Lieky bude treba platiť inak
  1. Ivan Čáni: Korčok vybuchol – Pellegrini ho zožral zaživa. 46 477
  2. Ivan Mlynár: Fašistický sajrajt Tomáš Taraba, je už zamotanejší, ako nová telenovela. 13 659
  3. Peter Bolebruch: Každa rodina bola podvedená o 80 tisíc v priemere. Ako podviedli vidiek a ožobráčili ľudí o role a pozemky? Kto je pozemková mafia? 13 462
  4. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat 8 663
  5. Janka Bittó Cigániková: Drucker to vyhlásil 1. februára, Dolinková to stále zdržiava. Stáť nás to môže zdravie a životy 8 463
  6. Michael Achberger: Vitamínový prevrat, o ktorom lekári mlčia: Ako lipozomálne vitamíny menia pravidlá! 8 380
  7. Miroslav Galovič: Nezalepený dopis víťazovi prezidentských volieb 8 352
  8. Ján Šeďo: Malý cár : "Uvedomme si, že máme 2 atómové elektrárne". Vážne ? 6 436
  1. Pavol Koprda: Demografia a voľby - čo sa zmenilo od roku 1999
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok aktuálně zvítězil ve facebookové diskusi nad Petrem Pellegrinim!
  3. Jiří Ščobák: Velikonoce jsou výborné na podporu Korčoka na sociálních sítích! Pojďme do toho! ❤
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 76. - Arkdída - Vilkitský a Ušakov, ktorí sa zaslúžili o posledné arktické objavy
  5. Yevhen Hessen: Teroristický útok v Moskve a mobilizácia 300 000 Rusov
  6. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat
  7. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  8. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny
SkryťZatvoriť reklamu