Nedeľa, 8. december, 2019 | Meniny má Marína

Ako sa hospodári v národných parkoch

Najvyšší stupeň ochrany prírody formou národného parku neznamená, že je tam vylúčený akýkoľvek zásah ľudskej ruky. Len tie nežiaduce. Stáda domácich zvierat do prírody patria aj podľa ochranárov. Hospodárenie podľa tradičných postupov nielenže nie je v rozpore s ochranou prírody‚ ale naopak jej pomáha.

V susednom Maďarsku hospodárenie na chránených územiach funguje vo veľkom. Plochy národných parkov sa rozširujú a všade sú stanovené pravidlá, ako sa na danom území smie hospodáriť. Okrem veľkých štátnych družstiev, ktoré vznikajú na území národných parkov, to uživí aj malých hospodárov v okolí. Výsledkom je, že príroda ostane zachovaná a k zákazníkom sa dostane viac potravín v biokvalite, hoci bez certifikátu.

Profit mal možnosť vidieť príklad takéhoto hospodárenia v Aggteleckom národnom parku. Aj keď u nás podobné stratégie na úrovni národných parkov či ministerstiev zatiaľ nevznikli, s rovnakou myšlienkou – aj keď bez podpory‚ hospodária mnohí farmári. Napríklad na Muránskej planine.

Článok pokračuje pod video reklamou

Ovce a syr

SALAŠ ZBOJSKÁ

Ovce na Muránsku planinu jednoducho patria, kedysi tu spolu s Podpoľaním na Detve chovali najviac oviec na Slovensku. „Kde inde by sa ovce mali chovať‚ ak nie tu, na obrovských lúkach. Také pasienky v tejto nadmorskej výške inde na Slovensku nenájdete,“ hovorí Igor Vlček, zakladateľ a majiteľ Salaša Zbojská.

„Ovca na Muránskej planine nedá viac ako liter mlieka denne. Ale keď som to porovnal so šľachteným chovom na Morave, kde ovca nadojí aj dva litre za deň, a zrátal som, aké náklady tam na to vynaložili, zistil som, že som na tom vlastne lepšie,“ opisuje výhody tradičného chovu. Ovce sa voľne pasú na lúkach na západnej strane Muráňa. Sú časťou troch susedných národných parkov. Vlčekovci z nich zlomok vlastnia, ale väčšinu si prenajímajú od obcí.

Norik muránskeho typu, Veľká LúkaZdroj: Katarína Bukerová

Ovce sú miestne plemená, valašky. Okrem nich má na salaši zopár kráv, mangalíc a koní – huculov. Oviec chovajú stabilne okolo päťdesiat‚ podľa toho, koľko mlieka spotrebujú na salaši, kde okrem bryndze vyrábajú aj oštiepky a nite. „Treba to robiť s citom k tomu miestu. Rozhoduje spôsob hospodárenia aj samotné miesto. Naše produkty boli vyrobené v národnom parku a to im dáva určitý punc kvality,“ vraví hospodár.

„Prehovárali ma, aby som baranie klobásy robil vo veľkom, vraj na to mám talent, a preto aj zodpovednosť. Ale veď potom by boli tie klobásy všade rovnaké! Čaro vidieckeho turizmu spočíva práve v tom, že návštevník nájde na každom mieste niečo iné,” konštatuje I. Vlček.

Iné mravy

Na hospodárenie v národnom parku si určil svoje vlastné‚ vysoké normy. Zápasiť musí iba s tými, ktoré mu určuje štát. „Nikde v Európe nemajú také hygienické normy ako na Slovensku. Áno, bryndza obsahuje mikroorganizmy a ak si človek odvykol od prírody, môže sa stať, že bude mať črevné problémy. Ale toto je príroda. Lenže ľudia sa od nej vzdialili,” tvrdí. Sám inú ako stopercentnú bryndzu neuznáva. To, čo podľa zákona ešte bryndza je‚ podľa neho už nie je. Vraj sa nedá ovčie mlieko miešať s kravským, ktoré dobre nevykvasí.

Na muránskej Veľkej lúke stádo koní vybieha do nekonečna pastvín. V lete by sa stratili na horizonte

Okrem vlastných čerstvých výrobkov z ovčieho mlieka ponúka I. Vlček na salaši aj rôznym spôsobom upravenú baraninu. „Predávať baraninu zákazníkom nebolo vôbec ľahké. Paradoxom Slovákov ako národa ovčiarov je, že baraninu nejedia a zabudli ju pripravovať. Pol roka som ju dával zadarmo, robievam v salaši baraninové hody,“ opisuje. Jeho baranina sa už po okolí preslávila ako delikatesa. Ale spôsob jej prípravy je vraj „zbojnícke tajomstvo“. Viaceré salaše sa vraj pokúšali kopírovať jeho recepty, ale ich baranina nechutí rovnako. „Treba to robiť s citom,“ prezrádza hlavnú ingredienciu.

Zdroj: TASR/Miroslav Košírer

Salašu sa darí‚ chodia sem zákazníci z celého okolia, mnohí neľutujú predĺžiť si cestu cez Brezno o pár kilometrov na sever len kvôli haluškám či tunajšej baranine. Cez víkendy treba na miesto v reštaurácii čakať. I. Vlček však pomáha aj gazdom z okolia tým‚ že predáva ich výrobky. „Salaš Zbojská je dobré predajné miesto.Ak od nich produkciu odkúpim, rýchlo ju predám a oni majú peniaze hneď, na rozdiel od potravinových sietí,” vraví.

Produkty vytvorené na území národných parkov majú punc kvality

Ako milovník valašskej kultúry si myslí, že hospodárstva ako to jeho‚ majú v celom regióne potenciál, len skutočných bačov je už dnes málo. Preto robí na svojom salaši aj vzdelávacie podujatia pre chovateľov, je spoluzakladateľom občianskeho združenia na uchovanie valašskej kultúry a stojí tu už aj nový objekt s ubytovacími kapacitami, v ktorom by mala byť bačovská škola, len nebol ešte skolaudovaný.

Drevo a kone

CHOVNÁ STANICA NORIKA MURÁNSKEHO TYPU‚ DOBŠINÁ

To‚ aké obrovské plochy panenskej, prakticky neobývanej prírody sa zachovali na strednom Slovensku, si uvedomíte, keď autom prechádzate z Muráňa do Popradu. Serpentíny cez Muránsku planinu a Slovenský raj prerušujú izolované osady, kde sa ťaží drevo alebo kameň.

Huculy, salaš ZbojskáZdroj: Katarína Bukerová

Ochrannú známku pre produkty z národných parkov uplatňuje vyše 100 hospodárov

Práve Muráň je turisticky najmenej známy‚ ale najväčší kus panenských lesov a lúk. Vedie nás kľukatá cesta, lemovaná hlbokými roklinami, z ktorých vyrastá skalný masív. Smrekový porast zrazu zmizne, odkrýva sa nekonečná bieloba zasneženej lúky. Prichádzame na chovnú stanicu norika muránskeho typu s príznačným názvom Veľká lúka. Stádo koní práve vybieha do nekonečna pastvín.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4PGP na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M4PGP na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie z ekonomiky

Inzercia - Tlačové správy

  1. 7 tipov, ako zariadiť malú kuchyňu
  2. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40% z ceny
  3. ​​​​​​​Darujte pod stromček stolovú hru o Gorile
  4. SME.sk dosiahlo v novembri rekordný počet predplatiteľov
  5. Athleisure: V športových legínach do mesta aj na šport
  6. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  7. Dotácie stlačili cenu ekologických Volkswagenov na minimum
  8. Aké vianočné darčeky nakúpiť a zaplatiť len za dva z troch?
  9. ​​​​​​​Navštívte Horný Zemplín, kde je všetko
  10. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  1. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40% z ceny
  2. 7 tipov, ako zariadiť malú kuchyňu
  3. ​​​​​​​Darujte pod stromček stolovú hru o Gorile
  4. Tipy na darčeky z Tokaja...
  5. Vieme kto vám dá garanciu doručenia zásielky do Vianoc
  6. SME.sk dosiahlo v novembri rekordný počet predplatiteľov
  7. Tenisový lakeť je nielen ochorenie športovca
  8. Výrobca špičkových automobilov odporúča palivá OMV MaxxMotion
  9. Athleisure: V športových legínach do mesta aj na šport
  10. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  1. Aké proteíny sú najzdravšie? Našli sme odpoveď 14 891
  2. Vlastné auto alebo lízing? Porovnali sme ich výhodnosť 11 692
  3. Ceny bytov rekordne rastú. Niektorých sa to však netýka 11 321
  4. Každodenne sa na cestách zraní veľa detí 9 445
  5. Čo chýba deťom v pestúnskych rodinách? Láska to nie je 8 525
  6. Ťažko uveriť, že aj takto kvalitne sa dá študovať na Slovensku 8 037
  7. Agadir je úplne iný ako zvyšok Maroka 7 943
  8. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40% z ceny 7 702
  9. Večer bola voda pitná, ráno už nie 6 889
  10. Žijú v núdzi, zázrak je aj kilo cestovín 6 830

Hlavné správy zo Sme.sk

Polícia okolie paneláku uzavrela.

V Bratislave zomrel ďalší cudzinec, zrejme po bitke

Polícia pátra po neznámom páchateľovi.

Ilustračné foto.
Komentár Petra Schutza

Strana má šerpu

Recyklácia núl – pozrite si záznamy z NR SR – a bezprizornosti sa ako pokus o zmenu nedajú brať vážne.

Komentátor SME Peter Schutz.
Cynická obluda

Novembrový politický bizár

Neandertálci sa nedohodli, Glváč sa ešte držal a aj všeličo iné nás cez slzy bavilo minulý mesiac.