SME

Trend v kuchyni: Ako spojiť gastronomické svety?

Keď pred vyše dvadsiatimi rokmi začali šéfkuchári hľadať cestičky, ako spojiť gastronomické svety, sotva tušili, že otvárajú dvere trendu, ktorý sa v reštauráciách udrží tak dlho. A pravdepodobne nikdy neodíde. Čo nové prinášajú gastro-fúzie?

Dokonale skombinovať tradície miestnej kuchyne s exotickými chuťami si vyžaduje inštinkt a skúsenosť, ktoré môžu jedlo povýšiť na umenie. Dobrá fúzia má lokálne recepty obohatiť tak, aby sa z jedla stal zážitok. Dnes už dospelý trend „fusion food“ sa pritom nesústredí len na netradičné prepájanie rôznych surovín, ale aj na techniky spracovania, jedinečnosť podávania jedál či unikátnosť reštauračného priestoru.

ČÍNSKY GREAT GATSBY

Originálna čínska kuchyňa spojená s tradičným britským pubom? Niekto si ťuká po čele‚ ale Alan Yau (53), ktorý patrí k najúspešnejším podnikateľom v súčasnom gastro-biznise, práve takúto prevádzku nedávno otvoril v londýnskej štvrti Soho. Viktoriánsky štýl krčiem, milovaných obyvateľmi i návštevníkmi Londýna, spojil s čínskymi motívmi a vytvoril miesto‚ ktoré je rovnako výnimočné ako jeho talent v tejto branži. Odkedy v roku 1992 urobil dieru do sveta otvorením prvej „fusion“ reštaurácie pod značkou Wagamama, zo svojho piedestálu v podstate nezostúpil.

SkryťVypnúť reklamu

Po predaji siete rozbehol A. Yau v roku 2001 ďalší koncept, ktorý sa opäť rozšíril ďaleko za hranice kráľovstva. Čínske reštaurácie sú vo svete zdrojom rýchlej a lacnej exotiky‚ ale kto chce niečo špeciálne‚ väčšinou smeruje do thajskej či japonskej. Práve tie sú najčastejšie ingredienciou fusion. Alan‚ sám pôvodom Číňan z Hongkongu‚ však plánoval exkluzívnu reštauráciu s čínskym jedlom. Ako priznal, jeho bankár nebol vôbec nadšený, keď mu prvýkrát prezentoval svoju myšlienku: „Povedal mi, priateľ môj, prečo by ľudia míňali dvojnásobok peňazí za čínske jedlo, keď sa môžu na- jesť lacno v Chinatowne?“

Zdroj: Profimedia.cz

Keď však londýnsky vizionár prvú takú reštauráciu otvoril, záujemcovia museli na rezerváciu čakať celé týždne. Popularita ázijskej kuchyne v tých rokoch prudko stúpala a už dva roky od otvorenia získala Yauova nová reštaurácia Hakkassan prvú michelinskú hviezdu. V roku 2008 sa dokonca ocitla v prvej dvadsiatke najlepších reštaurácií sveta. Dnes má pobočky v New Yorku, San Franciscu, Las Vegas, Abú Dhabí, Šanghaji či Dauhe.

SkryťVypnúť reklamu
Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C4PGV na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na Index

KURZY

Koľko dostanem za 1 euro (21. 5. 2025)
USD 1.124
AUD 1.754
CZK 24.920
JPY 162.590
CAD 1.568
GBP 0.842
HUF 402.650
PLN 4.249
CHF 0.937
SEK 10.884

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 922
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 462
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 149
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 270
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 490
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 094
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 941
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 677
  1. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  2. Lukáš Čelinák: Fico pochoval slovenského tigra, chradne a vydáva sa na grécku cestu
  3. Martin Ondráš: Konečne lacné potraviny !
  4. Tadeáš Ďurica: Sprievodca "slovenskou sociálnou demokraciou"
  5. Michal Pavlík: Chaos okolo 2 % z dane skončil: Víťazstvom zdravého rozumu
  6. Milan Dubec: Buďte Obozretní: Čo Skrýva Spoločnosť, ktorá Vám Volá s Ponukou Kryptoinvestícií?
  7. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  8. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 716
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 16 767
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 589
  4. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 8 389
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 8 120
  6. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 7 389
  7. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 135
  8. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 6 479
  1. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  2. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  3. Tupou Ceruzou: Pandemická
  4. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  5. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  6. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  7. Tupou Ceruzou: Krížovka
  8. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Ilustračné foto.

Počet firiem, ktoré definitívne zatvorili minulý rok vzrástol medziročne až o 16 percent.


TASR
Prvé dva nabíjacie stojany Ionity sú na čerpacej stanici Shell Horný dvor v Senci.

Štát plánuje za nabíjacie stanice zaplatiť 177 miliónov eur.


Prezident Republikovej únie zamestnávateľov Miroslav Kiraľvarga.

Slabá štátna pomoc znižuje konkurencieschopnosť firiem, tvrdia zamestnávatelia.


SITA
Ilustračné foto

V druhom pilieri využívali takzvanú arbitráž.


30
  1. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  2. Lukáš Čelinák: Fico pochoval slovenského tigra, chradne a vydáva sa na grécku cestu
  3. Martin Ondráš: Konečne lacné potraviny !
  4. Tadeáš Ďurica: Sprievodca "slovenskou sociálnou demokraciou"
  5. Michal Pavlík: Chaos okolo 2 % z dane skončil: Víťazstvom zdravého rozumu
  6. Milan Dubec: Buďte Obozretní: Čo Skrýva Spoločnosť, ktorá Vám Volá s Ponukou Kryptoinvestícií?
  7. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  8. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 716
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 16 767
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 589
  4. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 8 389
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 8 120
  6. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 7 389
  7. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 135
  8. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 6 479
  1. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  2. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  3. Tupou Ceruzou: Pandemická
  4. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  5. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  6. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  7. Tupou Ceruzou: Krížovka
  8. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť?
SkryťZatvoriť reklamu