Piatok, 18. jún, 2021 | Meniny má VratislavKrížovkyKrížovky

Trend v kuchyni: Ako spojiť gastronomické svety?

Keď pred vyše dvadsiatimi rokmi začali šéfkuchári hľadať cestičky, ako spojiť gastronomické svety, sotva tušili, že otvárajú dvere trendu, ktorý sa v reštauráciách udrží tak dlho. A pravdepodobne nikdy neodíde. Čo nové prinášajú gastro-fúzie?

Dokonale skombinovať tradície miestnej kuchyne s exotickými chuťami si vyžaduje inštinkt a skúsenosť, ktoré môžu jedlo povýšiť na umenie. Dobrá fúzia má lokálne recepty obohatiť tak, aby sa z jedla stal zážitok. Dnes už dospelý trend „fusion food“ sa pritom nesústredí len na netradičné prepájanie rôznych surovín, ale aj na techniky spracovania, jedinečnosť podávania jedál či unikátnosť reštauračného priestoru.

ČÍNSKY GREAT GATSBY

Originálna čínska kuchyňa spojená s tradičným britským pubom? Niekto si ťuká po čele‚ ale Alan Yau (53), ktorý patrí k najúspešnejším podnikateľom v súčasnom gastro-biznise, práve takúto prevádzku nedávno otvoril v londýnskej štvrti Soho. Viktoriánsky štýl krčiem, milovaných obyvateľmi i návštevníkmi Londýna, spojil s čínskymi motívmi a vytvoril miesto‚ ktoré je rovnako výnimočné ako jeho talent v tejto branži. Odkedy v roku 1992 urobil dieru do sveta otvorením prvej „fusion“ reštaurácie pod značkou Wagamama, zo svojho piedestálu v podstate nezostúpil.

SkryťVypnúť reklamu

Po predaji siete rozbehol A. Yau v roku 2001 ďalší koncept, ktorý sa opäť rozšíril ďaleko za hranice kráľovstva. Čínske reštaurácie sú vo svete zdrojom rýchlej a lacnej exotiky‚ ale kto chce niečo špeciálne‚ väčšinou smeruje do thajskej či japonskej. Práve tie sú najčastejšie ingredienciou fusion. Alan‚ sám pôvodom Číňan z Hongkongu‚ však plánoval exkluzívnu reštauráciu s čínskym jedlom. Ako priznal, jeho bankár nebol vôbec nadšený, keď mu prvýkrát prezentoval svoju myšlienku: „Povedal mi, priateľ môj, prečo by ľudia míňali dvojnásobok peňazí za čínske jedlo, keď sa môžu na- jesť lacno v Chinatowne?“

Zdroj: Profimedia.cz

Keď však londýnsky vizionár prvú takú reštauráciu otvoril, záujemcovia museli na rezerváciu čakať celé týždne. Popularita ázijskej kuchyne v tých rokoch prudko stúpala a už dva roky od otvorenia získala Yauova nová reštaurácia Hakkassan prvú michelinskú hviezdu. V roku 2008 sa dokonca ocitla v prvej dvadsiatke najlepších reštaurácií sveta. Dnes má pobočky v New Yorku, San Franciscu, Las Vegas, Abú Dhabí, Šanghaji či Dauhe.

SkryťVypnúť reklamu
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4PGV na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M4PGV na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie z ekonomiky

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  3. Zázračná škola so zelenou strechou
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Crème de la crème po slovensky
  7. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  8. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  9. Po Slovensku na motorke
  10. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  1. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  2. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  3. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  4. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  5. Zázračná škola so zelenou strechou
  6. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  7. Crème de la crème po slovensky
  8. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  9. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  10. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 27 558
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 13 504
  3. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 11 696
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 134
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 7 709
  6. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 267
  7. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 6 210
  8. Po Slovensku na motorke 5 891
  9. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 253
  10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 4 445
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Peter Paluda odpovedá na otázky novinárov po pojednávaní v kauze Kuciak na Najvyššom súde.

Čelil Harabinovi, zlákala ho SaS. Neskôr to ľutoval.


9 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Stretnutie lídrov sa konalo v Ženeve.


a 2 ďalší 6 h

Neprehliadnite tiež

Jaroslav Haščák.

Previedol svoj podiel v Pente. Súvisí to so stíhaním?


8 h
Po projekte Yosaria Plaza zostal iba skelet, ktorý domáci volajú Hirošima.

Developerský projekt vyrastie na starej Hirošime.


a 1 ďalší 11 h
Generálny riaditeľ Ahoj Marek Šupa

Nebankovka Ahoj ide do biznisu odložených platieb.


16. jún