Keď sa po nežnej revolúcii v našich potravinových regáloch objavili prvé západné sladkosti, asi všetky deti snívali o tyčinkách Mars či Snickers. A boli šťastím bez seba, keď si ich aspoň raz mesačne po výplate vydrankali od rodičov. Podľa aktuálneho prieskumu z Veľkej Británie ich tamojšie deti zhltnú ročne dvestošesťdesiatšesť.
Nadpis šedého boxu
Základné druhy cukru
Glukóza sa nachádza v ovocí, zelenine, obilninách a vôbec v každej bunke živých organizmov na tejto planéte. Patrí sem aj ľahko vstrebateľný hroznový cukor.
Fruktóza sa vyskytuje v ovocí, mede a pomenej v zelenine. Oproti bežnému cukru sa vstrebáva ľahšie, preto sa často ponúka ako rýchly zdroj energie pri športovaní. Je však výrazne sladšia než glukóza.
Sacharóza (inak aj stolový cukor) je organická zlúčenina, ktorú tvorí 50 percent glukózy a 50 percent fruktózy. Vyrába sa z cukrovej repy alebo z cukrovej trstiny.
KEDY DOSŤ?
„Hoci výskum o účinkoch cukru na mozog je stále len v prvotnom štádiu, predpokladá sa, že poškodzuje cievy v mozgu a tým spôsobuje jeho zmenšovanie,“ vystríha vo svojej knihe Sladký život bez cukru Katherine Bassfordová. Dodáva, že nadmerná konzumácia cukru sa spája s viacerými psychickými problémami, ako sú hyperaktivita, agresivita, zhoršená koncentrácia, stavy úzkosti a problémy s pamäťou.
Cukor stimuluje chuťové receptory a spúšťa v mozgu signál na uvoľňovanie hormónu dopamínu, vďaka ktorému sa skvele cítime. Čím viac sa cukrom kŕmime, tým rýchlejšie si naň mozog navykne a dopamínu uvoľňuje pomenej.
Aby sme si vyvolali rovnako príjemný pocit ako kedysi, potrebujeme cukru čoraz viac. Cukrová závislosť je podľa niektorých expertov nebezpečnejšia ako návyk na kokaín. Keď dali vedci z francúzskeho Bordeaux potkanom závislým od kokaínu na výber cukor alebo kokaín, mnohé sa rozhodli pre cukor.