Piatok, 18. jún, 2021 | Meniny má VratislavKrížovkyKrížovky

Športom k chrumkavému chlebíku

Môže za to náhoda a šport, že sa rakúska sieť pekární rozšírila aj na Slovensko. Bolo to pred niečo vyše desiatimi rokmi‚ keď hrali v Bratislave nemeckí futbalisti priateľský zápas proti Slovákom. V hoteli sa nemecký tím každý deň pri raňajkách sťažoval na chlieb. Zúfalý manažér hotela zavolal do pekárne Naglreiter v Dolnom Rakúsku. Vtedy 22-ročný pekár Hans-Martin Naglreiter nasadol do auta a priviezol chlieb a pečivo. A tak sa začal jeho slovenský príbeh. Prvú predajňu v Bratislave otvoril o dva roky neskôr.

Nemal ľahké detstvo. Bol sirota, až kým si ho ako desaťročného chlapca neadoptoval istý pekár z Dolného Rakúska. Ten celý život strávil v pekárni‚ v pečení našiel druhú vášeň. S manželkou Emmi si otvoril prvú pekáreň v meste Neusiedl am See v roku 1989, prvú reštauráciu v roku 1996.

Športom k chrumkavému chlebíkuZdroj: Katarína Šujanová | Petit Press 2016

Dodnes je tam centrála firmy a výroba, odkiaľ každé ráno rozvážajú do sedemnástich prevádzok v Rakúsku i na Slovensku čerstvo upečený chlieb. Rodinnú sieť pekární a reštaurácií Naglreiter dnes vedie ich 36-ročný syn Hans-Martin.

SkryťVypnúť reklamu

(NE)VÍTANÝ NÁPAD

Presvedčiť otca, aby expandovali na Slovensko, nebolo vraj jednoduché. „Bratislava je môj osobný príbeh úspechu,“ hovorí Hans-Martin. „Keď som povedal rodičom, že tu chcem otvoriť obchod, nepáčilo sa im to. Trvalo týždeň, kým som ich presvedčil. Vtedy som podnik ešte neriadil, bol som iba pekár. Mal som však silnú intuíciu, že to bude fungovať.“

Nebolo to však také ľahké, ako si vysníval. Prvá prevádzka začala prinášať zisk až po piatich rokoch. Slováci si pomalšie zvykali na vyššie ceny‚ tmavé chleby‚ ale aj na prívetivý personál. „Naše slovenské predavačky sa zo začiatku vôbec neusmievali na zákazníkov. Bol som prekvapený‚“ spomína mladý podnikateľ. „Robili sme špeciálne školenia, ako sa správať k zákazníkom. Ale už sa to zlepšuje a väčšina zamestnancov, s ktorými som pred desiatimi rokmi na Slovensku začínal, u nás stále pracuje.“

SkryťVypnúť reklamu

Športom k chrumkavému chlebíkuZdroj: Katarína Šujanová | Petit Press 2016

V marci tohto roka otvoril v Bratislave v novootvorenej tržnici Freshmarket šiestu prevádzku v Bratislave a už pripravuje ďalšiu. „Zatiaľ neplánujem ísť za hranice Bratislavy. Bolo by to pre nás logisticky veľmi náročné. Pre všetky prevádzky pečieme na jednom mieste pri Neziderskom jazere. Čím ďalej musíme dovážať chlieb, o to starší bude. Zisk nie je to najdôležitejšie. Pre zisk neupustím z kvality‚“ prízvukuje.

VODA A  SLNKO

Kvalita výrobkov je pre Hansa-Martina najdôležitejšia. „Je to remeselná‚ ručná práca‚ to je naša konkurenčná výhoda. Všetky naše suroviny sú regionálne a osobne poznám všetkých svojich dodávateľov‚“ tvrdí. Základnú receptúru na chlieb má od otca, ale každý rok ju vylepšuje.

SkryťVypnúť reklamu

Športom k chrumkavému chlebíkuZdroj: Katarína Šujanová | Petit Press 2016

„Dnes už nemôžem robiť chlieb podľa receptúry, ktorá má dvadsať rokov. Teda môžem, ale nebolo by to dobré. Každý rok je iná múka a na to musím reagovať. Minulý rok bola múka opäť perfektná, ale sú aj ťažšie roky‚“ hovorí. Do cesta ide dosť veľa vody. Majster pekár prezrádza‚ že čím viac vody, tým je chlieb dlhšie čerstvý. Keď dá menej vody, skôr vyschne.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4PPW na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M4PPW na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie z ekonomiky

Inzercia - Tlačové správy

  1. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  2. Zázračná škola so zelenou strechou
  3. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Crème de la crème po slovensky
  7. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  8. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  9. Po Slovensku na motorke
  10. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  1. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  2. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  3. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  4. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  5. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  6. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  7. Zázračná škola so zelenou strechou
  8. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  9. Crème de la crème po slovensky
  10. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 27 610
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 11 714
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 10 916
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 426
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 7 396
  6. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 7 371
  7. Po Slovensku na motorke 6 090
  8. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 5 580
  9. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 266
  10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 3 964
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Podľa Szijjártóa sú slovensko-maďarské vzťahy najlepšie za posledné roky.


a 1 ďalší 1 h
Ilustračné foto

Situáciu pokazili aj futbalové zápasy.


19 h
Alexander Isak.

Bez Zlatana to ide Švédom lepšie.


Pavol Spál 17. jún

Neprehliadnite tiež

Jaroslav Haščák.

Previedol svoj podiel v Pente. Súvisí to so stíhaním?


16 h
Po projekte Yosaria Plaza zostal iba skelet, ktorý domáci volajú Hirošima.

Developerský projekt vyrastie na starej Hirošime.


a 1 ďalší 20 h
Generálny riaditeľ Ahoj Marek Šupa

Nebankovka Ahoj ide do biznisu odložených platieb.


16. jún