Sobota, 14. december, 2019 | Meniny má Branislava, Bronislava

Čo odhalí pohľad do vnútra jablka

Ešte aj vo veku letov do vesmíru zostáva jednou z najväčších záhad, čo v skutočnosti jeme. O potravinách koluje mnoho povrchných i nepravdivých informácií, že ani ten najvzdelanejší človek niekedy presne nevie, čo má na tanieri. Projekt amerických konštruktérov, návrhárov a potravinárov vidí riešenie v špičkových technológiách.

Napríklad také jablko. Pokiaľ si ho neodtrhneme zo stromu sami v záhrade, nedokážeme určiť, ako dlho stálo v sklade a už vôbec nie jeho výživovú hodnotu. Niečo z toho sa dozvieme, keď do neho zahryzneme‚ ale stále netušíme‚ čím ho v sade striekali a pri skladovaní konzervovali.

Laboratórium The Food + Future coLAB má na to prístroj vreckových rozmerov: spektrometer. Zasvietime ním na jablko a podľa toho, ako chemikálie vnútri jablka absorbujú infračervené lúče, poznáme zloženie molekúl, takzvaný optický odtlačok.

Článok pokračuje pod video reklamou

PRE ZÁKAZNÍKA

Prototyp takého spektrometra je už v USA na trhu. Je to jeden z prvých produktov The Food + Future coLAB, kde svoje sily spojili producenti potravín, produktov do domácnosti, dizajnéri s expertmi Massachusetteského technologického inštitútu (MIT). Ich cieľom je vyvíjať produkty, ktoré majú prispieť k zmene moderného stravovania, ale aj produkcie a predaja potravín.

Greg ShewmakerZdroj: foodfuturecolab.com | Petit Press 2016

„Nedostatok transparentnosti, časté podvádzanie a veľký odpad sú dnes najväčšími výzvami v potravinárstve. Zákazníci chcú mať väčšiu možnosť voľby, chcú vedieť viac o tom, čo jedia,“ predstavuje ciele firmy Greg Shewmaker z tímu laboratória. Vyvíjať jednoducho použiteľné prístroje, ktorými si zákazníci môžu jedlo otestovať priamo v obchode a vystopovať látky, ktoré by v ňom nemali čo robiť, je len jeden z plánov. Ako však ukazuje príklad jablka, ani to nie je jednoduché.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4PQD na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M4PQD na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie z ekonomiky

Inzercia - Tlačové správy

  1. Lámete si hlavu nad vianočným darčekom?
  2. Kam na výlet so svojimi známymi
  3. First moment Turecko: Využite zľavy na špičkové hotely
  4. Vianočné trhy vďaka inovácii pomáhajú rodinám v ohrození
  5. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  6. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky
  7. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME
  8. Horskí záchranári sa vás vždy opýtajú túto otázku. Viete akú?
  9. Aj po tridsiatke stále hýria. Čo bráni mladým vyrásť?
  10. Nákup darčekov môže byť tento týždeň výhodnejší
  1. Lámete si hlavu nad vianočným darčekom?
  2. First moment Turecko: Využite zľavy na špičkové hotely
  3. Kam na výlet so svojimi známymi
  4. Slovenské Vianoce kedysi a dnes
  5. Chlebodarca zmenil život siedmim rodinám
  6. Vianočné trhy vďaka inovácii pomáhajú rodinám v ohrození
  7. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  8. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky
  9. Slovenská sporiteľňa pomôže svojim klientom zo zničenej bytovky
  10. Vianočné trhy na zámku Schloss Hof „na skok“ od Bratislavy
  1. Horskí záchranári sa vás vždy opýtajú túto otázku. Viete akú? 33 469
  2. Aj po tridsiatke stále hýria. Čo bráni mladým vyrásť? 30 511
  3. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky 24 285
  4. Ceny bytov rekordne rastú. Niektorých sa to však netýka 15 714
  5. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40% z ceny 11 859
  6. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME 11 332
  7. Kam na výlet so svojimi známymi 9 938
  8. SME.sk dosiahlo v novembri rekordný počet predplatiteľov 9 414
  9. Vlastné auto alebo lízing? Porovnali sme ich výhodnosť 9 215
  10. Aké proteíny sú najzdravšie? Našli sme odpoveď 9 148

Téma: Jedlo


Hlavné správy zo Sme.sk

Smrť manžela premietla do výstavy: Šialene ma to zmenilo, v zrkadle je niekto iný

Ľudmila Kasaj Poláčková prijala smútok ako súčasť života.

Ľudmila Kasaj Poláčková (36) na Trnavskej univerzite vyštudovala dejiny umenia. V rokoch 2007 až 2012 pracovala ako kurátorka v Galérii umenia Ernesta Zmetáka v Nových Zámkoch. Pôsobila aj ako riaditeľka Galérie Jána Koniarka v Trnave a neskôr ako učiteľka výtvarnej výchovy v základnej škole. Od augusta 2016 je kurátorkou Nitrianskej galérie. Pripravila výstavy Príbehy p(o) smrti, Fetiše súčasnosti a aktuálne Príbehy p(o) živote. V roku 2018 získala Cenu Martina Benku od Fondu výtvarných umení.
Jan Kraus.
Autorská strana Michala Havrana

Mandát ťa neoprávňuje písať jazykom stoky (píše Michal Havran)

Náš Ľuboš, ako sa on vyzná!

Ľuboš Blaha v parlamente.

Pellegrini: Drucker veľmi túžil po mojej demisii

Pellegrini je len papierový rečník, kontruje Drucker.

Predseda strany Dobrá voľba Tomáš Drucker.

Neprehliadnite tiež

Anketa

Kniha pod stromček? Pozrite si tipy ôsmich top manažérov

Čo čítajú šéfovia Esetu, O2, Martinusu, ČSOB, Ikey a ďalších firiem.

Ako variť z buriny z betónovej džungle? Dizajnér to vie

Mrlík ako špenát, trebuľka ako korenie, lopúch ako čaj.

Ako s rekreačným poukazom do kúpeľov? Benefit sa uchytil

Zariadenia vystavujú doklady väčšine klientov.