Utorok, 21. január, 2020 | Meniny má Vincent

Slovensko na tanieri: Trdlo v Soule, bryndza v Karibiku

Turisti, ktorí zavítajú na Slovensko, si zväčša nenechajú ujsť príležitosť vyskúšať tradičnú kuchyňu. Ako by však naša klasika obstála na tanieri v cudzine? Dá sa zahraničný úspech postaviť na špecialitách z domova? Profit našiel podnikateľov, ktorí sa to rozhodli zistiť na vlastnej koži. V ďalekej exotike vyrábajú slovenské jedlá a dostávajú Slovensko na gastronomickú mapu sveta.

TRDELNÍKY V SOULE

Michal Dutko sa do Kórejskej republiky dostal ešte ako študent. S diplomom zo sinológie, ktorú vyštudoval v Bratislave, pokračoval na univerzite v Soule. „ Absolvoval som tu celé magisterské štúdium v odbore porovnávacích štúdií kórejčiny a čínštiny. Po piatich rokoch som sa nechcel iba tak zbaliť a letieť domov. Chcel som spropagovať Slovensko aj vo svete – ako inak – cez žalúdok,“ hovorí tridsaťročný rodák z Topoľčian.

S českým spolužiakom Jířím Podhirnom po večeroch často premýšľali, čím by v Južnej Kórei mohli zaujať. Po čase bolo rozhodnuté, keďže Skalický trdelník je na Slovensku registrovaný ochrannou známkou EÚ a v Česku je „trdlo“ vyhľadávanou pochúťkou najmä u ázijských turistov.

Článok pokračuje pod video reklamou

Zdroj: Trdlo Sweetery

Dnes v cukrárni s vlastnou pekárňou, ktorá sídli v lukratívnej štvrti Soulu, rozvoniavajú trdelníky od výmyslu sveta. V ponuke sú okrem klasických škoricových a orieškových aj trdelníky s hrozienkami, čokoládou, medom, servírujú sa však aj dúhové alebo plnené zmrzlinou. Rozbehnúť prevádzku v Južnej Kórei nebolo jednoduché.

„Kórea si svoj pracovný trh chráni voči cudzincom. Každý, kto chce začať podnikať, musí zložiť spolu s biznis plánom aj zábezpeku vo výške tristotisíc dolárov. My sme, samozrejme, takýto kapitál nemali, preto sme si za pár tisíc založili spoločnosť v Hongkongu a spojili sa s miestnymi investormi, ktorí nám za paušálny poplatok poskytli licenciu,“ vysvetľuje mladý podnikateľ.

ZÁKLAD ZO ZÁHORIA

Prvý stroj na trdelníky išiel M. Dutko kúpiť až do Kopčian na Záhorí. „Bol na plyn, s celým príslušenstvom vážil azda sto kíl, ale podarilo sa nám ho letecky dopraviť cez Prahu až do Soulu,“ spomína. Recept pochádza tiež zo Záhoria, musel však prejsť menšími úpravami.

„Pýtal som si ho od žien na Záhorí, aby boli trdelníky čo najautentickejšie. Niekoľko mesiacov som ho ale musel dolaďovať podľa lokálnych podmienok a chutí. Múka aj kvasnice, ktoré tu v Kórei dostať, sú iné,“ vysvetľuje M. Dutko.

Zdroj: Trdlo Sweetery

Obavy z otvorenia slovenskej cukrárne na ázijskom trhu mladí podnikatelia nemali – aj vďaka skúsenostiam z rôznych festivalov a akcií. Hoci kórejská kuchyňa patrí k najzdravším nasvete, cukrovinkám sa domáci nevyhýbajú.

„Aj tu majú radi sladkosti – od zmrzliny až po torty. S trdelníkmi sme najprv chodili na rôzne podujatia, od školských akcií až po obrovské veľtrhy s návštevnosťou rádovo v desiatkach tisícov, a zbierali sme reakcie. Na trdelníku zaujal aj samotný spôsob prípravy, ako istá forma šou, tiež typická vôňa škorice a orieškov,“ hovorí vyštudovaný sinológ, ktorý sa zákazníkom prihovára plynulou kórejčinou.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4PRM na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M4PRM na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie z ekonomiky

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  2. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy
  3. Ako budeme jesť v roku 2020? Letí výstrednosť aj ekológia
  4. First moment Turecko: Deväť hotelov len pre dospelých
  5. Viete, prečo sú dôležité ekologické predajne?
  6. Prichádza nová doba: firmy, ktoré riešia spoločenské problémy
  7. Slovenský magazín čítajú v 83 krajinách sveta. Viete, o čom je?
  8. Takto by ste sa mali správať v horách, radí horský záchranár
  9. Nové VIVO! Bratislava žne úspechy
  1. Kúpeľný park Kováčová spustil predaj nových pozemkov
  2. Kúpeľný park Kováčová spustil predaj nových pozemkov
  3. Noerr advise NEI on acquisition of Kinex
  4. V košickom Kauflande pribudol nový McDonald´s
  5. Duálna akadémia: Na strednej škole sa vzdelávajú, aj zarábajú
  6. SEAT získal titul Company of the Year na CES 2020
  7. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  8. Česko-Slovenský ples sa blíži, v predaji sú posledné vstupenky
  9. Nezabudnite na svoju povinnosť do konca januára 2020!
  10. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy
  1. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny 15 560
  2. First moment Turecko: Deväť hotelov len pre dospelých 12 614
  3. Slovenský magazín čítajú v 83 krajinách sveta. Viete, o čom je? 10 637
  4. Takto by ste sa mali správať v horách, radí horský záchranár 9 900
  5. Tipy od sprievodkyne: Magický Marakéš vás očarí svojimi vôňami 8 431
  6. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy 7 994
  7. Obraz, ktorý chceli komunisti do každého bytu, ide na kreditky 7 974
  8. Vydávajú tých, ktorých sa iní báli. Vydavateľstvo Absynt 7 443
  9. Miesta na Slovensku, o ktorých ste možno nevedeli 7 330
  10. Keď okolo neho kráčali, vždy spal. Čo prežívajú zachránení 7 250