TRDELNÍKY V SOULE
Michal Dutko sa do Kórejskej republiky dostal ešte ako študent. S diplomom zo sinológie, ktorú vyštudoval v Bratislave, pokračoval na univerzite v Soule. „ Absolvoval som tu celé magisterské štúdium v odbore porovnávacích štúdií kórejčiny a čínštiny. Po piatich rokoch som sa nechcel iba tak zbaliť a letieť domov. Chcel som spropagovať Slovensko aj vo svete – ako inak – cez žalúdok,“ hovorí tridsaťročný rodák z Topoľčian.
S českým spolužiakom Jířím Podhirnom po večeroch často premýšľali, čím by v Južnej Kórei mohli zaujať. Po čase bolo rozhodnuté, keďže Skalický trdelník je na Slovensku registrovaný ochrannou známkou EÚ a v Česku je „trdlo“ vyhľadávanou pochúťkou najmä u ázijských turistov.

Zdroj: Trdlo Sweetery
Dnes v cukrárni s vlastnou pekárňou, ktorá sídli v lukratívnej štvrti Soulu, rozvoniavajú trdelníky od výmyslu sveta. V ponuke sú okrem klasických škoricových a orieškových aj trdelníky s hrozienkami, čokoládou, medom, servírujú sa však aj dúhové alebo plnené zmrzlinou. Rozbehnúť prevádzku v Južnej Kórei nebolo jednoduché.
„Kórea si svoj pracovný trh chráni voči cudzincom. Každý, kto chce začať podnikať, musí zložiť spolu s biznis plánom aj zábezpeku vo výške tristotisíc dolárov. My sme, samozrejme, takýto kapitál nemali, preto sme si za pár tisíc založili spoločnosť v Hongkongu a spojili sa s miestnymi investormi, ktorí nám za paušálny poplatok poskytli licenciu,“ vysvetľuje mladý podnikateľ.
ZÁKLAD ZO ZÁHORIA
Prvý stroj na trdelníky išiel M. Dutko kúpiť až do Kopčian na Záhorí. „Bol na plyn, s celým príslušenstvom vážil azda sto kíl, ale podarilo sa nám ho letecky dopraviť cez Prahu až do Soulu,“ spomína. Recept pochádza tiež zo Záhoria, musel však prejsť menšími úpravami.
„Pýtal som si ho od žien na Záhorí, aby boli trdelníky čo najautentickejšie. Niekoľko mesiacov som ho ale musel dolaďovať podľa lokálnych podmienok a chutí. Múka aj kvasnice, ktoré tu v Kórei dostať, sú iné,“ vysvetľuje M. Dutko.

Zdroj: Trdlo Sweetery
Obavy z otvorenia slovenskej cukrárne na ázijskom trhu mladí podnikatelia nemali – aj vďaka skúsenostiam z rôznych festivalov a akcií. Hoci kórejská kuchyňa patrí k najzdravším nasvete, cukrovinkám sa domáci nevyhýbajú.
„Aj tu majú radi sladkosti – od zmrzliny až po torty. S trdelníkmi sme najprv chodili na rôzne podujatia, od školských akcií až po obrovské veľtrhy s návštevnosťou rádovo v desiatkach tisícov, a zbierali sme reakcie. Na trdelníku zaujal aj samotný spôsob prípravy, ako istá forma šou, tiež typická vôňa škorice a orieškov,“ hovorí vyštudovaný sinológ, ktorý sa zákazníkom prihovára plynulou kórejčinou.