SME

Slovensko na tanieri: Trdlo v Soule, bryndza v Karibiku

Turisti, ktorí zavítajú na Slovensko, si zväčša nenechajú ujsť príležitosť vyskúšať tradičnú kuchyňu. Ako by však naša klasika obstála na tanieri v cudzine? Dá sa zahraničný úspech postaviť na špecialitách z domova? Profit našiel podnikateľov, ktorí sa to rozhodli zistiť na vlastnej koži. V ďalekej exotike vyrábajú slovenské jedlá a dostávajú Slovensko na gastronomickú mapu sveta.

TRDELNÍKY V SOULE

Michal Dutko sa do Kórejskej republiky dostal ešte ako študent. S diplomom zo sinológie, ktorú vyštudoval v Bratislave, pokračoval na univerzite v Soule. „ Absolvoval som tu celé magisterské štúdium v odbore porovnávacích štúdií kórejčiny a čínštiny. Po piatich rokoch som sa nechcel iba tak zbaliť a letieť domov. Chcel som spropagovať Slovensko aj vo svete – ako inak – cez žalúdok,“ hovorí tridsaťročný rodák z Topoľčian.

S českým spolužiakom Jířím Podhirnom po večeroch často premýšľali, čím by v Južnej Kórei mohli zaujať. Po čase bolo rozhodnuté, keďže Skalický trdelník je na Slovensku registrovaný ochrannou známkou EÚ a v Česku je „trdlo“ vyhľadávanou pochúťkou najmä u ázijských turistov.

SkryťVypnúť reklamu

Zdroj: Trdlo Sweetery

Dnes v cukrárni s vlastnou pekárňou, ktorá sídli v lukratívnej štvrti Soulu, rozvoniavajú trdelníky od výmyslu sveta. V ponuke sú okrem klasických škoricových a orieškových aj trdelníky s hrozienkami, čokoládou, medom, servírujú sa však aj dúhové alebo plnené zmrzlinou. Rozbehnúť prevádzku v Južnej Kórei nebolo jednoduché.

„Kórea si svoj pracovný trh chráni voči cudzincom. Každý, kto chce začať podnikať, musí zložiť spolu s biznis plánom aj zábezpeku vo výške tristotisíc dolárov. My sme, samozrejme, takýto kapitál nemali, preto sme si za pár tisíc založili spoločnosť v Hongkongu a spojili sa s miestnymi investormi, ktorí nám za paušálny poplatok poskytli licenciu,“ vysvetľuje mladý podnikateľ.

ZÁKLAD ZO ZÁHORIA

Prvý stroj na trdelníky išiel M. Dutko kúpiť až do Kopčian na Záhorí. „Bol na plyn, s celým príslušenstvom vážil azda sto kíl, ale podarilo sa nám ho letecky dopraviť cez Prahu až do Soulu,“ spomína. Recept pochádza tiež zo Záhoria, musel však prejsť menšími úpravami.

SkryťVypnúť reklamu

„Pýtal som si ho od žien na Záhorí, aby boli trdelníky čo najautentickejšie. Niekoľko mesiacov som ho ale musel dolaďovať podľa lokálnych podmienok a chutí. Múka aj kvasnice, ktoré tu v Kórei dostať, sú iné,“ vysvetľuje M. Dutko.

Zdroj: Trdlo Sweetery

Obavy z otvorenia slovenskej cukrárne na ázijskom trhu mladí podnikatelia nemali – aj vďaka skúsenostiam z rôznych festivalov a akcií. Hoci kórejská kuchyňa patrí k najzdravším nasvete, cukrovinkám sa domáci nevyhýbajú.

„Aj tu majú radi sladkosti – od zmrzliny až po torty. S trdelníkmi sme najprv chodili na rôzne podujatia, od školských akcií až po obrovské veľtrhy s návštevnosťou rádovo v desiatkach tisícov, a zbierali sme reakcie. Na trdelníku zaujal aj samotný spôsob prípravy, ako istá forma šou, tiež typická vôňa škorice a orieškov,“ hovorí vyštudovaný sinológ, ktorý sa zákazníkom prihovára plynulou kórejčinou.

SkryťVypnúť reklamu
Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom G4PRM na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na Index

KURZY

Koľko dostanem za 1 euro (10. 4. 2025)
USD 1.105
AUD 1.839
CZK 25.168
JPY 159.610
CAD 1.567
GBP 0.864
HUF 408.930
PLN 4.295
CHF 0.928
SEK 11.072

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  2. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  3. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  4. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  5. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  7. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 96 067
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 999
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 670
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 462
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 903
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 263
  7. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 5 153
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 728
  1. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  2. Lukáš Čelinák: Fico pochoval slovenského tigra, chradne a vydáva sa na grécku cestu
  3. Martin Ondráš: Konečne lacné potraviny !
  4. Tadeáš Ďurica: Sprievodca "slovenskou sociálnou demokraciou"
  5. Michal Pavlík: Chaos okolo 2 % z dane skončil: Víťazstvom zdravého rozumu
  6. Milan Dubec: Buďte Obozretní: Čo Skrýva Spoločnosť, ktorá Vám Volá s Ponukou Kryptoinvestícií?
  7. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  8. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  1. Rado Surovka: Raši dostal padáka 80 854
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 634
  3. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 42 843
  4. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 20 787
  5. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 556
  6. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 12 035
  7. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 10 972
  8. Viktor Pamula: S Ruskom na večné časy a nikdy inak 8 772
  1. Tupou Ceruzou: Trump vs. Čína
  2. Marcel Rebro: SMERácka kádrovačka
  3. Radko Mačuha: Fico vymenil Troškovú za Bombica.
  4. INESS: Ekonomika Ruska a tri vojnové roky
  5. Věra Tepličková: Býky za vlasť padajú, gule nám tu chýbajú
  6. Radko Mačuha: Slavín nieje Slovenská socha Slobody.
  7. Tupou Ceruzou: Businessman
  8. Marcel Rebro: Rusi bombardujú energetickú infraštruktúru, Slováci elektrifikujú ukrajinské zákopy
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  2. Lukáš Čelinák: Fico pochoval slovenského tigra, chradne a vydáva sa na grécku cestu
  3. Martin Ondráš: Konečne lacné potraviny !
  4. Tadeáš Ďurica: Sprievodca "slovenskou sociálnou demokraciou"
  5. Michal Pavlík: Chaos okolo 2 % z dane skončil: Víťazstvom zdravého rozumu
  6. Milan Dubec: Buďte Obozretní: Čo Skrýva Spoločnosť, ktorá Vám Volá s Ponukou Kryptoinvestícií?
  7. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  8. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  1. Rado Surovka: Raši dostal padáka 80 854
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 634
  3. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 42 843
  4. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 20 787
  5. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 556
  6. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 12 035
  7. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 10 972
  8. Viktor Pamula: S Ruskom na večné časy a nikdy inak 8 772
  1. Tupou Ceruzou: Trump vs. Čína
  2. Marcel Rebro: SMERácka kádrovačka
  3. Radko Mačuha: Fico vymenil Troškovú za Bombica.
  4. INESS: Ekonomika Ruska a tri vojnové roky
  5. Věra Tepličková: Býky za vlasť padajú, gule nám tu chýbajú
  6. Radko Mačuha: Slavín nieje Slovenská socha Slobody.
  7. Tupou Ceruzou: Businessman
  8. Marcel Rebro: Rusi bombardujú energetickú infraštruktúru, Slováci elektrifikujú ukrajinské zákopy
SkryťZatvoriť reklamu